Lehetséges, hogy bontott azbeszt palát ingyen átvesznek erre szakosodott lerakóhelyek?
Mivel nekem ez az téma épp aktuális, utánanéztem a hulladékgazdálkodási törvényben, hogy mit írnak azbeszt tartalmú bontási anyag eltávolításáról, és majdnem leestem a székről amikor azt olvastam, hogy ingyen átveszik az azbeszt tartalmú bontott palát megfelelő csomagolásban.
Ide bemásolom az érintett szakaszokat, de nektek mi a véleményetek erről?
2012. évi CLXXXV. törvény a hulladékról
12. § (2) * A gyűjtő - a (2a) és (2c) bekezdésben, valamint a 28. § (5) bekezdésében meghatározott kivétellel - tevékenységét gyűjtésre vonatkozó hulladékgazdálkodási engedéllyel végzi.
(2c) * A lakosságnál képződő, 17 06 05* azonosító kódú, azbesztet tartalmazó építőanyag megnevezésű veszélyes hulladék az annak gyűjtése céljából üzemeltetett hulladékgyűjtő ponton, az erre vonatkozó külön hulladékgazdálkodási engedély nélkül átvehető.
14. § (1) * Hulladékot csak hulladékgazdálkodási engedély birtokában vagy nyilvántartásba vétel alapján lehet szállítani, kivéve, ha
d) a természetes személy ingatlantulajdonos vagy ingatlanbirtokos által használt ingatlanon képződő, elkülönítetten gyűjtött 17 06 05* azonosító kódú, ^azbesztet tartalmazó építőanyag megnevezésű veszélyes hulladékot az annak szállítására és tárolására alkalmas gyűjtőedényben, környezetveszélyeztetést kizáró módon - nem üzletszerű szállítás keretében - az (5)-(8) bekezdésben foglaltak betartásával hulladékgyűjtő pontra vagy hulladékkezelő létesítménybe szállítja.
69. § (5) * A járulékfizetésre kötelezettnek nem kell hulladéklerakási járulékot fizetni, ha
e) * lakosságnál képződött, azbesztet tartalmazó építőanyag megnevezésű veszélyes hulladék lerakása valósul meg.
forrás:
Igen, a veszélyes hulladék bontasa és fuvarozása drága dolog.
Ha a sittet te viszed az is olcsóbb, mintha fuvarossal vitetnéd el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!