Indukciós sütőlap bekötésére elég a 1.5mm2 kábel?
Persze, hogy beköthető. Egy főzőlap 1 fázisra is beköthető!
Nem te vagy a ludas, hát nehogy már magadat hibáztasd!!! Az összes eladó egytől egyig, aki nem tájékoztatja a vásárlót, hogy ennek ekkora a fogyasztása, önmagában ennyi A-t vesz föl, lehetséges, hogy amper emelés szükséges a használatba vételéhez, ami pedig járhat nagy költséggel is. Ezt simán kötelezővé tenném, mert ne gondold, hogy nem Te vagy a 120 ezredik, aki ebbe a hibába esett az elmúlt 1 évben. Neked nem kötelességed ezt tudni, az eladónak volna kötelessége erről téged tájékoztatni, ill. úgy volna rendjén.
10 vagyok! (Ez most még nyersebb lesz, aki akarja vegye magára)
Sok az ostoba ember látszik!
Igen beköthető, ez is egy tény! Meg az is, amikor túlterheled a 1,5 mm keresztmetszetű vezetéket (1,5 mm Cu vezeték max 16A-val terhelhető, így ~32A-t fog kapni..), amitől jobb esetben a megszakító old le, rosszabban meg leég a házad!
Meg azt se felejtsük el, 2,5 mm vezeték helyett 1,5 mm használatával a biztosító sem fog egy fillért sem fizetni neked.
Továbbá a indukciós főzőlap ha egy kábel zárlat miatt tönkre menne, mert éppen leég a kábelről a szigetelés és rövidre zár. Nem fogják kicserélni gariba, és ürülhetsz, ha ennyit buktál rajta!
Na a konkrét tények ismeretében: Az indukciós főzőlap garincia érvényesítéséhez igazolni kell számlával, hogy szakember kötötte be, azaz egy villanyszerelő! Ebben az esetben, pedig az övé lesz a felelősség, ha neked ezzel kapcsolatban problémáid adódna! Így épeszű villany szerelő nem fogja bekötni neked!!!
HA be szeretnéd kötni akkor hajrá: zöld-sárag = földelés, kék = N (védő nulla), barna vagy fekete = L (L1) fázis.
Ha tényleg ragaszkodsz ehhez a főzőlaphoz akkor a következő a teendőd:
felbővítteted a ingyenesen a ampered 32-re, de a regisztrált villanyszerelőnek kell fizetned érte kb 30-50000 között.
A lakásosztótól a készülék leírásában szereplő kábel mérettel újra vezetékezitek a főzőlapig. Ehhez kell a leírásban szereplő megfelelő kismegszakító is.
Itt megjegyezném, ezzel az áramerősséggel csak a főzőlapod max teljesítmény képes üzemelni, azaz valószínűleg ha 3 valamit főzöl egyszerre és bekapcsolod a mikrót, le fogja verni a megszakítót (figyelembe véve a napi átlagos áramfelhasználást is)
Saját vélemény: indukciós főzőlaphoz, javasolt a 3 fázis igénylése. min 3x16A vagy 2x16+1x25A.
Elnézést kérek, de melyik moziban ülsz?
1. Ki mondta, hogy kösse rá a 1.5-esre??? Rég szó nincs arról, hogy a másfelesre kötné rá a főzőlapot, tisztáztuk, hogy vezetékcsere szükséges, és pontot is tettünk a végére.
Egy ideje arról beszélgetünk, hogy az 1x32A elégséges lehet-e. Elvileg akárhogy számolod, baromira necces, gyak. sokaknál mégis elégséges.
A főzőlap nem fog 32A-ral terhelni, ha csak 1 lapot használ (a kicsi 1.5kW-al fog ráterhelni), ezt én írtam, de úgy, mint egy ideiglenes megoldást addig, míg nem jön a szerelő, nem úgy, hogy ez így rendben van. Tisztázódott, hogy esze ágában sincs bekötni, azaz ez egy elméleti kérdés volt, hogy elégséges-e, mert már nem bízik a szerelőben, aki korábban szerelt nála. Erre mindannyian azt válaszoltuk, hogy nem!
2. Hova a bánatba emelje 32A-ra, mikor eleve 32 ampere van? Leírta, hogy annyi van. Olvasd már el a kérdést, ha arra válaszolsz és a válaszokat is, ha már ostobázol minket!
3. 2.5-es vezetékkel sem kötheted be 1 fázisra, de ezt is tisztáztuk.
4. hogy jött ki ez, hogy mennyit fizet a szerelőnek az érdekelne. Ember meg nem tudja mondani látatlanul, nincs tól-ig, ill. lehet, de a tól-ig, az a mondhatni jelképes összegtől bőven a 100 ezer fölé terjedhet.
3x16-al semmit nem lehet kezdeni, fikarcnyival sem ér többet, mint az 1x32, annál rosszabb választás aligha van. 2x25 + 1x16 az volna a minimum, de szokástól függ, az sem feltétlen elég, de az 1x32 is elég lehet, sokan használnak főzőlapot 1x32-vel úgy, hogy mellette mást is használnak, ez attól függ hány lapot használsz, mit használsz közben stb.
Ezt meglátja majd, szóval nem kell ezzel most foglalkozni, tipikusan az a történet, ami kipróbálható és érdemes is kipróbálni! Ki kell építeni úgy, hogy később 3f-ra is lehessen kötni, most parallelbe fogni, ha meg nem elég az 1f32A, akkor lehet kötni 3f-ra is.
25A-ja van, nem 32! Olvasd el a kérdést még egyszer.
"...Az indukciós lap és sütő együtt max. 7,7kw. 32A egyfázisom van 25A kismegszakítóval. ..."
Tudom nem sok a 3x16, amiatt is írtam 2x16A-t ami elegendő a főzőlapnak, az 1x25A meg elviszi a maradékot, és jól működik. Ez így olcsóbb.
Az összeget meg onnan vettem, hogy egy alap felbővítés ilyen áron mozog, ha minden feltétel adott, és nem kell cserélni a betáp kábelt. Azaz csak kijön az ember kitölti a papírokat, felteszi a 32A megszakítót és plombál, majd számláz.
Én meg tapasztalatból mondom kevés az amper, lehet matekozni, de hosszú távon túl sok kompromisszummal jár.
Nincs más nagyfogyasztó a lakásban,csak a mosógép...
Azt nem annyira nagy,de hasonlók pl,-és az csak lesz: vasaló, hajszárító,esetleg mikro.
Te szerettél volna több áramkört laikusként,én viszont laikusként másik villanyszerelő keresését javaslom,-mert az úgy nem lesz jó.
Ha 32A van az óra mellett akkor a 25A-es belső fő kismegszakító már eleve egy szakmaiatlan megoldás. Szintén erősen szakmaiatlan a 1,5-es vezetéket 25A-el egy áramkörre védeni. A 1,5-es vezeték elé a 13A-es kismegszakító kell (a 16A-es határesetben még elfogadható, de nem szabványos sok esetben).
A több áramkör előnye pont ez, hogy szétosztható a terhelés. Pl. ma divatzos a világítást külön áramkörre tenni, ha valami sötétben lever egy áramkört akkor ne kelljen sötétben botorkálni (ehhez nyilván jól megválasztott védelmek kellenek).
Aki szerelte az láthatóan nem értett hozzá. Javaslom ezt az állapotot sűrgősen javítani, mert ha tényleg 1 db. áramkör van 25A-es védelemmel, és 1,5-es vezetékkel akkor az a ház egy időzített bomba, bármikor kigyulladhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!