Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Sodrott vagy tömör réz vezeték...

Sodrott vagy tömör réz vezeték inkább??

Figyelt kérdés
Azt szokták mondani sok kicsi többet ér mint egy nagy.

2020. dec. 13. 17:42
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
88%
Falba tömör, mobil használatra meg sodrott !
2020. dec. 13. 17:52
 2/16 anonim ***** válasza:
4%

A sodrott,csak a falban könnyebb boldogulni a tömörrel.

A tömör előbb is szakad el. Az áram nem a vezeték belsejében halad,hanem a felületén. A több vékony szálnak összességében nagyobb a felülete.Én igy hallottam szakembertől.

2020. dec. 13. 18:42
 3/16 anonim ***** válasza:
48%
A tömör sokkal jobb,mint a sodrott,mert van olyan helyzet, hogy oxidálódhat és akkoraz oxidáció szigeteli a sodratot a szálak között. Illetve wagó dugónál is a tömö a nyerő,a sodrottat érvéghüvelyezni kell. Oda kell használni a sodrottat,ahol fontos a rugalmasság. Illetve bizonyos keresztmetszet felett csak sodrottat gyártanak,de az már más kérdés.
2020. dec. 13. 18:51
 4/16 anonim ***** válasza:

"Az áram nem a vezeték belsejében halad,hanem a felületén. A több vékony szálnak összességében nagyobb a felülete.Én igy hallottam szakembertől."

Így van! Ez a jelenség számít is. A 20 cm átmérőjű durung tömör réz helyett már lehetne olyan csövet alkalmazni, amelyikben belül van egy egycentis lyuk. :D

2020. dec. 13. 18:56
 5/16 anonim ***** válasza:

A sodrottat nem tudod a kötődobozba belenyomni, mindig kiugrik.

Bizonyos wagoba nem kell érvéghüvely.

Mobil távközléseknél, nagy frekvenciánál vannak csak csőkábelek az említett jelenség miatt. 50hz- en nem érvényes.

Mind a sodrottnak és tömörnek megvannak a felhasználási helyei. Egyik sem jobb vagy rosszabb. Azonos keresztmetszet mellett ugyanúgy teljesítenek vezetés szempontjából.

2020. dec. 14. 04:52
 6/16 anonim ***** válasza:

"Az áram nem a vezeték belsejében halad,hanem a felületén. A több vékony szálnak összességében nagyobb a felülete.Én igy hallottam szakembertől."

[link]

Óriási, gigahertz-es frekvenciáknál van csak ez a jelenség.

2020. dec. 14. 09:30
 7/16 anonim ***** válasza:
0%

No, ez azért jelentős elmismásolása a valóságnak. Már középhullámon (500 kHz és fölfelé) szokás a tekercseket sokeresből csinálni.

50 Hz-en meg a vastag vezetékeket már tényleg csőből csinálják. 50 Hz-en réznél kb 8 mm mélységben a felszíni áramnak már csak kb 40 %-a folyik.

2020. dec. 14. 09:54
 8/16 anonim ***** válasza:

"50 Hz-en meg a vastag vezetékeket már tényleg csőből csinálják. "

Sohasem csinálják csőből 50Hz-en! Még 300mm2 keresztmetszetnél sincsen ilyen !

Mivel rézben a skin mélység 50Hz-en (áram 37% folyik) kb 10mm

2020. dec. 14. 11:05
 9/16 anonim ***** válasza:
0%
Hát dehogynem, az összes gyűjtősín cső manapság.
2020. dec. 14. 11:10
 10/16 anonim ***** válasza:
86%
Egy gyűjtósin sem cső. Se az alu sem a réz. Tömör, és bazi nehéz hajlítgatni szépen. 30 év alatt még nem találkoztam ilyennel. Sem régen, sem most sem. Tömör és dögnehéz, és sokat dolgozom velük.
2020. dec. 14. 12:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!