Elektromos vezetékek terhelhetősége; sodrott, vagy tömör rézvezeték terhelhető jobban?
Igen, én is így hallottam, de mennyivel? Van valami százalékos tényező erre? Vagy annyira elhanyagolható, hogy nem kell figyelembe venni?
Csak mert néztem ezt a vezeték terhelhetőségi táblázatot:
itt nincs különbség téve a sodrott és tömör vezeték között.
Nincs különbség köztük. De az egy nem szabványos táblázat már. Nézd át ezt, hátha mégis. [link]
Ez az új szabvány szerint van.
Miként #3 írta, ez a táblázat már nem szabványos.
Amellett így magában sosem volt az, mert van még három vagy négy melléje, a módosító tényezők.
Valamint az utolsó oszlop, a túláramvédelem, az nem a szabványban van, az egy sajtóhiba.
"Az áram a vezeték külső részén halad .Egy sodrott vezetéknek nagyobb a külső térfogata .+
50Hz-nél ezzel nem számolunk még (egyenáramnál meg nem igaz).
De tény, hogy a frekvencia növekedésével a vezető külső részére szorul az áram. Ezért van cső vezeték, de ezeket jóval nagyobb frekvencián használják (Mobil hálózatokhoz húztunk be ilyent). Valamint az 50Hz még agyonvág, de egy KHz-es már kevésbé, mert a bőr felszínén halad (melegítt).
"Az áram a vezeték külső részén halad .Egy sodrott vezetéknek nagyobb a külső térfogata."
Ahogy írták, ez a jelenség frekvenciafüggő, 50 Hz-en gyakorlatilag nem igaz.
A második mondatod meg nettó hülyeség: "külső térfogat" ??
"50 Hz-en gyakorlatilag nem igaz."
Ez a kijelentés sem igaz, mert ugyan a másfelesnél a hatás valóban elenyésző, de vastagabb madzagoknál nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!