Mit tehetünk ha zavar a szomszéd ház színe?
Nekem a szomszédom kapubeállót csinált és nem tetszik a térkő színe. Mit csináljak, hogy nekem tetsző burkolatot csináljon oda a kertjébe? Milyen lehetőségeim és jogaim vannak megmondani neki, hogy nekem mi tetszik, hogy úgy kelljen csinálnia?
Amúgy szokták mondani, hogy mindenhol vannak idegesítő, mindenbe beleszóló szomszédok. Nálunk szerencsére ilyen nincs, vagy csak nem veszem észre?.... .... :D
A Ptk. Ötödik könyv 23. §-a szerint a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné. Tehát ha veszélyezteti jogaid gyakorlását a szomszéd ház színe, akkor talán meg is oldódna a helyzet.
A szükségtelenség érdekösszeméréssel dönthető el. Nincs önálló szankciója, de kérhető eltiltás birtokvédelmi alapon, kártérítés, illetve a károsodás veszélyének fennállásából származó eltiltás.
Utolsónak már a hivatkozásán látszik az áljogászkodás, erre az esetre nem lehet alkalmazni ezt a hivatkozott törvényszakaszt, úgyhogy nem is javaslom a kérdezőnek bírósági útra terelni az ügyet.
Legfeljebb a szomszédot kéne megkérni hogy fesse át ha annyira zavaró, bár gondolom nem 1 óra alatt festette át, szóval ezt már korábban le lehetett volna egyeztetni, ha a kérdező párbeszédet kezdeményez.
Utolsó nem tudom neked mi a jó abban, hogy beszólsz. Eszedbe se jut, hogy a válasz írója még csak most volt elsőéves jogi egyetemen és eszébe jutott ez a rész a jegyzetéből?
Meg talán van annyi esze a kérdezőnek, hogy nem fog ilyen üggyel bíróságra menni, mert valószínűleg kiröhögik ott. Ha a kérdezőt zavarja a szomszéd ház színe, akkor nagyon ráér, foglalja le magát, takarítson, olvasson, töltse hasznosan az időt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!