Örökölt a lányom a nagyszüleitől egy közepes állapotú házat aminek a falai vert fal és vályog. Érdemes e ezt rendbe rakni?
Vályogra csak akkor költs, ha nagyon nincs más választásod.
Nagyon érzékeny anyag, teljesen tönkre lehet vágni a modern szigetelésekkel, falfestékkel, burkolatokkal. Csak a régi - sok munkával járó - módszerekkel lehet megőrizni az állapotát.
Ezzel szemben B30-as téglából épült régi házakkal fele annyi gond sincs, mint a vályoggal.
Nyugodtan szigetelheted, burkolhatod kedvedre - már amennyiben nem egy részegek által összekalákázott sitthalmot fogsz ki.
1 vagyok: Érdekes dolgokat írnak. Én 2 éve adtam el Heves M ben, itt is ezek az árak vannak. Amit eladtam 1 szobás összkomfortos vályog, ami nem volt szigetelve, és érdekes, száraz volt. Pedig 35 m-re a kert alatt folyik a patak.
A vevő így is 3 millát fizetett, csak amit fontosnak tartott. csempe, járólap, festés, kerítés stb
Nem állt szándékomban az off. Bocsi csak a tapasztalatomat írtam le.
Ha 2-3 millióból lesz egy rendes, száraz házatok, akkor nyilván érdemesebb ezzel foglalkozni, mint 6 millióért venni egy ilyet és kezdeni azt 2-3 millióból lakhatóvá tenni!
Ami fontos:
Ne legyen vizes (egészségtelen), statikailag (falak/tető) rendben legyen, tudjatok menni dolgozni és a gyerek iskolába.
A közeli-távoli szomszédság ne legyen kisebbségi.
Ha ezek stimmelnek, akkor vágjatok bele!
Szerintem érdemes ha nem nagyon rossz az állapota (beázott sokáig, nem volt lakott évekig stb). Olyan kőművest keress aki tapasztalt vályogház terén.
A villanyra nekünk 100nm-re közel 1 millát mondott 2 szerelő is, úgyhogy 500e alatt a keleti végen sem csinálják meg rendesen sajnos.
Biztosítók nem annyira szeretik a vályogot. Hőszigeteléssel is okosan kell bánni, nem lehet rá modern szigetelést rakni csak pl közetgyapotot. De pl a mi házunk vegyes falazat, a legnagyobb hőségben is 23-24 fok van bent, télen pedig 18 kicsi fűtéssel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!