Pellet kazán megéri?
Van egy 1960 épült ház. Jelenleg olaj fűtéssel, ami nagyon régi cserére szorul. Gáz bekötés nagyon macera, arra gondoltunk , hogy pellet kazánt épitettünk be. Ablakok kb. 15 évesek a tető is. A falak nincsennek szigetelve.
Kb a ház 150 m2. Beépített tető rész van.
Ha van valakinek tapasztalata és megosztja azt megköszönöm. Tudom hogy nem a legolcsóbb technológia ezért nem szeretnénk csak úgy bele ugrani.
Az nem a kazán hibája volt.. ha a belső levegőt használod, akkor biztisítani kell szellőzést, ez minden tüzelőberendezésnél így van, és mind miatt halnak meg évente sokan, mert fittyethánynak a szabályokra...
Nekem pellet kandallóm van, 60m²-t fűtök vele, én imádom. Vályogház, új szigetelt nyílászárók, ez az első szezon, 2000kg pelletet vettem, még kb 1100megvan belőle.
" 1 hete haltak meg 3 Nagykanizsán,ilyen kazánnal fűtöttek"
Ja-ja. Az autással is komoly bajok vannak. Hányan meghaltak már miatta.
Szerintem jó dolog a pellet kandalló. Sokkal kevesebb kosszal jár mint egy hagyományos kandalló és nem kell elektromos hálózatot fejleszteni hozzá, mint a klímához (h-tarifa, mérőszekrény stb.)
A nagyobb kandallókat lehet légcsatornázni, tehát több helyiséget fűthetsz.
Arra figyelj, hogy kéreg mentes (drábbik) pelletet esznek a kis kandallók. Csak mozgó rostélyos öntisztító fajták működnek az olcsóbbal.
A pelletet csak száraz, fedett helyen tárolhatod, különben tavaszra tönkremegy.
Viszont nem kell szárítgatni, mint a tüzifát.
A kandallók teljesen automaták. Csak betöltöd a pelletet és a termosztát bekapcsolja amikor kell. Nem fogsz hidegbe hazaérni.
Meglévő jó állapotú tégla kéménybe bekötheted. A füstgáz por száraz, nem igényel bélést.
A bekötéshez tömített csöveket használhatsz, a kémény ajtókat nem árt leragasztani, szellőző légbevezető a lakótérben kötelező, mint bármely más nyílt égésterű készüléknél.
Arra figyelj, hogy az égőfejnek legyen valamilyen tisztító funkciója. A ventilátoros lefújás nem elég.
Például mozgó rostély, vagy sűrített levegős tisztítás kell.
Ha kicsit rosszabb pelletet kapsz, akkor is tudsz vele fűteni /rezsivel is jobban jársz/
az adagoló csigának legyen elektronikus védelme. Nagyon kellemetlen, ha a szezon közben leég a motor, vagy mechanikusan megsérül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!