Van olyan aki olyan vályogházban él, aminek nincs (döngöltföld az) alapja? Ha egy ilyen házat kinéztem és statikailag úgy tűnik, nem reped, nem mocorognak a falak, hogy jó, akkor megvehetem és lehet jövője? Nagyon jó helyen van és beleszerettem.
Mivel Makovecz Imre is a házát vályogból építette, azért ez nem egészen helytálló.
...ez lemaradt:
Akkor mégegyszer:
Nincs két egyforma vályogház.
Az egész jótól az összehányt szkupacig minden van belőle. Nagyon széles a szórás.
Agyag, szalma, időjárás, hányan építették, szakértelem, előző gazda gondossága,ezek sokkal nagyobb mértékben számítanak, mint egy átlagos tégla háznál.
A falak mentén lesz szellőzés, írta.
A csepegő járdáról körbe is megoszlóak a vélemények, mert a vizet elvezeti, de a fal tövéből nem engedi a párolgást. Egy eresz túlnyúlás viszont eleve távolabbra vezeti a vizet a faltól.
En körbeástam a házat 50-60cm mélyen, oda húztam egy vályú alakú betonréteget, benne drain cső, ami 1 1m³-as tartályba vezet... ezt 3 éve nyáron csináltam, télre dugig volt a tartály, így kapott maga mellé még 22db-ot. Ez fél év alatt lett tele úgyhogy csinaltam egy szivattyúrendazert ami bozonyos szint felett kinyomja magát a kertbe.
+ nyáron inen megy a csepegtető rendszer.
"A csepegő járdáról körbe is megoszlóak a vélemények, mert a vizet elvezeti, de a fal tövéből nem engedi a párolgást."
Szintén meglehet csinálni egy szép nagy járdát 10-15 cm-es elhagyással a faltól körben, ugyanúgy, ahogy bent, itt is kaviccsal, valami díszesebb, monbdjuk fehér nagyszemű válogatott minőségi kavics, kitölteni a kihagyott részt, már csak esztétikai okokból is, bomnbajól néz ki egy jól megválasztott járólappal. ha rendesen meg van csinálva, vasalva van, nem megy az a járda sehova... és a falak szellőznek kívül is. természetesen a tetőt sem szabad befedni műanyaggal, mert ott párolog ki, felfelé. annyira azért nem vagyok hülye, csak most az érdekelt, hogy milyen érzés egy felújított ilyen házban lakni, van e valami negatívuma hogy nincs alapja, csak döngölt földre épült?
Aki azt
"Nem lehet a mai elvárások szerint se hőszigetelni, se víz szigetelni."
És ha az én elvárásaimnak megfelel a szigetelése? Borzalmas érzés A minősítésü házban lakni, hidd el, tudom. Anyukám most vett egy teljesen új, majdnem passzív házat. iszonyatosan befülled az egész, ha felmos szörnyű, mert bentmarad a szag, a nedvesség... persze szellőztetéssel meg lehet oldani, de akkor minek az a brutális hőszigetelés? Egyébként ha klímával fűt az ember a csodálatos, és ez nem irónia, szerintem igen is csodálatos tud lenni egy nagy égésterü kányha, akkor azzal tudja belül szabályozni a páratartalmat példáúl.
Még nem csináltam vályogot, téglát viszont annál inkább. most kiakarom szedni a csúcson a házból azt, amit belefektettem 3x-osan és meg is fogom tenni tavasszal:)
Azért mar vannak ám szellőzőrendszerek is... nem csak tökig leszigetelni lehet egy házat... batyáméban olyan hővisszanyerős szellőzőrendszer van, hogy beszarás... folyton friss a levegő, éjel nappal megy a szellőzőrendszer, szabályozza a páratartalmat, mindent, közben pedig állandó nappal 23 éjszaka 19fok... mert neki így jó...
Ráadásul töredéke a rezsije mint az enyém ebben a hiperszuper vályogban, amit sikerült 3 év alatt totálisan meggyűlölnöm és az ellenségemnek sem kívánék sárházat... nem véletlen avult ez...
Haladni kell a korral. Amint tehetem költözök innen a francba... vályogban szar lakni.. max az időmilliomosoknak akik mindenre meg tudnak fizetni egy szakit bármikor... azoknak is csak hétvégi háznak...
Borzalmas érzés A minősítésü házban lakni, hidd el, tudom. Anyukám most vett egy teljesen új, majdnem passzív házat. iszonyatosan befülled az egész
Ugye te is tudod, hogy ez tervezési/kivitelezési hiányosság, nem pedig a szigetelt ház jellemzője. "A" kategória esetén alapvető a gépi szellőztetés.
A vályog amúgy jó dolog, környezetbarát, viszonylag egyszerű technológia, de tudomásul kell venni, hogy rezsiben, karbantartási igényben nem tud versenyezni a modern anyagokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!