Van olyan aki olyan vályogházban él, aminek nincs (döngöltföld az) alapja? Ha egy ilyen házat kinéztem és statikailag úgy tűnik, nem reped, nem mocorognak a falak, hogy jó, akkor megvehetem és lehet jövője? Nagyon jó helyen van és beleszerettem.
Nagyon nézd meg, hogy hol van.
Hogy mi történik a környéken ha jön egy hatalmas nyári eső, merre megy a víz... van e bármi ami megáradhat a környéken, talajvíz...
+ erdemes venni egy nedvességmérőt, esetleg sok kisgépkölcsönző is tart, es ha 5-6%felett van a fal nedvességtartalma, akoor ne vedd meg.
Felújításnál is rohadtul kell vigyázni mit csinállsz... a vályog nem haver a modern anyagokkal... ha lezárod, nem tudja kipárologni a talajpárát, attól fog vízesedni...
Én összeségében mégegyszer nem vennék vályogot.
A tököm kivan vele...
Van az a tévhit, hogy jól szigetel... ez kamu... hőtartó tömege van... ehhez viszont ki kell fűteni rendesen...ha most vennék házat, inkább keresnék téglát, azt jobban le lehet szigetelni... de akár könnyűszerkezetesben is benne lennék... 2kandallóval fűtünk 80négyzetmétert, napi 40kg fa lazán elmegy, este 22-23fok, reggelre 10-12a szobákban... és ez egy enyhe tél...
A vályogház halála, ha elkezdenek "kihasasodni" a falak, vagyis nem egyenesek, középen mintha pocakja lenne. Ha ez nem látszik, és nem vizes, nyugodtan megveheted. Kibetonozni nem szabad (vagy kell alá szellőzés) és ahogy írták, speciális anyagokat igényel felújításkor. Én vályogházban nőttem fel, nagyon szerettem.
Kályhával fűteni pedig tudni kell, nem égetni a fát nagy lángon, mert akkor a kéményen kimegy a meleg. Parazsat kell képezni, lefojtani, hogy csak izzon - egész éjjel meleg marad.
Nem vennék vályogházat mert:
Nem lehet a mai elvárások szerint se hőszigetelni, se víz szigetelni.
Ahhogy előttem nagyon jól leírta valaki, nem kompatibilis a modern építő anyagokkal.
Mivel régi módszereket kell használni, sokkal időigényesebb bármilyen munka, sokkal több karbantartani való van.
Nincs két egyforma vályogház, márpedig eléggé elgondolkodtató kifizetni XX millót egy "ahogy sikerült" minőségű épületért.
Egy tégla háznál jóval kisebb kockázatot vállalsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!