Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Autóbeállónál elég lehet csak...

Autóbeállónál elég lehet csak az oszlopokat bebetonozni?

Figyelt kérdés

2x3 oszlopra gondoltam (40x60-as zártszelvény), fölül zártszelvénnyel összekötve, 45 fokban alátámasztva/megerősítve.

A tetejének OSB + zsindely kombót gondoltam (+ a tartozékok).

A sok betonozást szeretném megspórolni, ezért csak két keréknyomot raknék ki gyeprácsból pl. Az oszlopokat beásnám 70-80 centi mélyre és körbe önteném betonnal.

Ez mennyire lehet jó?

2019. jún. 3. 20:28
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Az oszlop milyen anyagból lenne? Ha fából akkor úgy betonozd körbe hogy a földfelszínétől legyen kb 5 cm magasan, mert ha nincs akkor hamar szét fog rohadni a talaj nedvességétől, plusz ha esik az eső és odafolyik a víz. A fa oszlopot nem fogod tudni úgy lekezelni hogy ne rohadjon szét pár év után, és nyilván nem 3-5évre tervezed hanem 10-20 évre vagy többre. Vagy amit még tudok javasolni hogy az oszlopokhoz vasat használj lekezeled korrózió védővel, le alapozod és fested, az fogja bírni évtizedekig is. Ha meg ragaszkodsz a fához akkor ne ásd be a földbe felesleges. Egyszerűen fogod megcsinálod az oszlopok alját betonnal kb 5 cm magasan a földtől, mélységre meg elég lesz 30 cm az oszlopokat meg csak ráállítod és odarögzíted, és ha ez megvan akkor mehet a többi.

Egyébként a többit nem muszáj betonozni, a keréknyomnak jó a gyeprács, aztán ha később úgy alakul szerzel térkövet és az egész tetőalatti részt letérkövezed akár bontottal is.

2019. jún. 3. 21:39
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Olvastam az első választ és a fa oszlopokról eszembe jutott olyan, aminek eredményét magam láttam a két szememmel. Dédapám 1861-ben született. Ifjú korában (tételezzük fel, hogy 1885-1890-ben) kerítette el a portáját, oszlopnak akácfát használva. Kb. 80 évvel (1965) később a kerítés fel lett újítva, az oszlopokat kiszedtem a földből. Meglepetésemre a földbe beásott rész FELÜLETE megszenesedett fa volt, mert beásás előtt tűzben megégették és a faszénnek csöppet sem ártottak az évtizedek esői, sarai. Belül a fa makkegészséges volt.
2019. jún. 3. 22:55
 3/10 anonim ***** válasza:
Működik, csináld meg. Láttam rosszabbakat is.
2019. jún. 4. 06:22
 4/10 A kérdező kommentje:

Fából én csak a tetejét szeretném. Az "égetős" módszert én is ismerem, de valószínűleg a jó fa is kell hozzá, mert én sima tetőgerendánál (gondolom, fenyő) láttam (be volt betonozva kapu oszlopnak) és az szétrohadt 15 év alatt.

Köszönöm mindenkinek!

2019. jún. 4. 09:11
 5/10 anonim ***** válasza:
Ha égetetten volt bebetonozva és szétkorhadt, akkor mélyen volt merítve a betonba és éveken át víz, sár érte a nem égetett részt.
2019. jún. 4. 11:27
 6/10 Majatom ***** válasza:
Ha eső érheti az oszlopok alját, akkor javaslom, hogy ne a zártszelvényt betonozd be, mert abból elég lesz neked a 2 mm-es oldalfalú is, az viszont a betonban hamar szétrozsdásodik, ha ázik. Inkább a zártszelvényt fenekeld be alul, és hegessz a végére valamilyen tömör anyagot, mondjuk 12-es betonacélt 50-60 cm hosszút, és azt betonozd be.
2019. jún. 4. 14:51
 7/10 anonim ***** válasza:
Persze, elég csak az oszlopot betonozni. A tető alatt kiásol 15-20 cm-t, geotextilt terítesz, arra murvát és ledöngölöd.
2019. jún. 4. 15:15
 8/10 A kérdező kommentje:

Gondolkozom még a fán is. De úgy, hogy talpakat betonoznék be.

Ahogy ezen a videón van:

https://www.youtube.com/watch?v=eneBNSrTx60

Azok a gerendák 10x10-esek lehetnek? Vagy inkább 12x12-essel lenne érdemes dolgozni?

2019. jún. 4. 16:52
 9/10 anonim ***** válasza:
12x12 cm alá ne menj (gyalulás eleve levisz belőle majdnem 1 centit), mert lesz ám télen nagy hó, vagy viharos szél. Nem csak napsütésben, szélcsendben kell stabilan állnia.
2019. jún. 4. 20:07
 10/10 A kérdező kommentje:

Meggyőztél, errefelé elég erős szelek fújnak, szóval 15x15-ös gerenda lesz majd és 2x4 darab.

Sajnos még az önkormányzattal is le kell boxolnom ezt...

2019. jún. 5. 13:44

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!