Autóbeállónál elég lehet csak az oszlopokat bebetonozni?
2x3 oszlopra gondoltam (40x60-as zártszelvény), fölül zártszelvénnyel összekötve, 45 fokban alátámasztva/megerősítve.
A tetejének OSB + zsindely kombót gondoltam (+ a tartozékok).
A sok betonozást szeretném megspórolni, ezért csak két keréknyomot raknék ki gyeprácsból pl. Az oszlopokat beásnám 70-80 centi mélyre és körbe önteném betonnal.
Ez mennyire lehet jó?
Az oszlop milyen anyagból lenne? Ha fából akkor úgy betonozd körbe hogy a földfelszínétől legyen kb 5 cm magasan, mert ha nincs akkor hamar szét fog rohadni a talaj nedvességétől, plusz ha esik az eső és odafolyik a víz. A fa oszlopot nem fogod tudni úgy lekezelni hogy ne rohadjon szét pár év után, és nyilván nem 3-5évre tervezed hanem 10-20 évre vagy többre. Vagy amit még tudok javasolni hogy az oszlopokhoz vasat használj lekezeled korrózió védővel, le alapozod és fested, az fogja bírni évtizedekig is. Ha meg ragaszkodsz a fához akkor ne ásd be a földbe felesleges. Egyszerűen fogod megcsinálod az oszlopok alját betonnal kb 5 cm magasan a földtől, mélységre meg elég lesz 30 cm az oszlopokat meg csak ráállítod és odarögzíted, és ha ez megvan akkor mehet a többi.
Egyébként a többit nem muszáj betonozni, a keréknyomnak jó a gyeprács, aztán ha később úgy alakul szerzel térkövet és az egész tetőalatti részt letérkövezed akár bontottal is.
Fából én csak a tetejét szeretném. Az "égetős" módszert én is ismerem, de valószínűleg a jó fa is kell hozzá, mert én sima tetőgerendánál (gondolom, fenyő) láttam (be volt betonozva kapu oszlopnak) és az szétrohadt 15 év alatt.
Köszönöm mindenkinek!
Gondolkozom még a fán is. De úgy, hogy talpakat betonoznék be.
Ahogy ezen a videón van:
https://www.youtube.com/watch?v=eneBNSrTx60
Azok a gerendák 10x10-esek lehetnek? Vagy inkább 12x12-essel lenne érdemes dolgozni?
Meggyőztél, errefelé elég erős szelek fújnak, szóval 15x15-ös gerenda lesz majd és 2x4 darab.
Sajnos még az önkormányzattal is le kell boxolnom ezt...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!