Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » WC bekotese DN90-es lefolyocso...

WC bekotese DN90-es lefolyocsovel. Mekkora lejtes, szelloztetes kellene 12 meterre?

Figyelt kérdés
Szerintetek eleg lehet DN90-es lefolyocso egy darab WC szennyvizenek elvezetesere? 12 meterre kellene elvezetni. Ha igen, mekkora lejtes kellene hozza? Szellozteto szelepet tudok ra rakni, es a WC tartaly is lehet nagy. Valakinek volt mar tapasztalata? Tanacsokat varok.110-es nem fer el. Koszonom.

2019. jan. 4. 11:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Szia! Általában 1/3 víz, vagy 1/4 víz a lejtés mértéke. Ha túl gyorsan lemegy a víz az sem jó, mert ott marad az "anyag" ha túl lassan az sem. Nálam a szaki 1/4-re lőtte be, ami azt jelenti hogy ha a vízmértékben 4 felé osztanánk a buborékot, akkor 1/4-nél lenne a vonal, nem tudom hogy magyarázni. nem mértük meg centivel vagy valami, de végig ugyanannyi volt a lejtés. Nekünk 5 méteren kellett megoldani, két 45fokos kanyarral és jól működik.
2019. jan. 4. 12:09
 2/11 anonim ***** válasza:

A megengedett legkisebb, legnagyobb lejtés 0,03-1 % .

Szabvány szerint a legkisebb átmérő wc-hez 110 mm.

Ha kénytelen lennék 90-es csőből wc lefolyót csinálni biztosan tennék bele egy-két tisztító idomot, és kerülném a 90 és 45 fokos idomok használatát.

Lehet kapni darálós wc-t annak biztosan elég lenne a vékonyabb cső, de sajnos az ára elég húzós.

2019. jan. 4. 12:32
 3/11 anonim ***** válasza:
Méterenként 1cm lejtés.
2019. jan. 4. 13:00
 4/11 anonim ***** válasza:

A szakma 0.07 -- 0.12% lejtést ír elő szennyvíz elvezetésének. Azaz átlagosan 1% lehet az esés.

Ez 100cm-en 1cm jelent,12M-en összesen 12cm.

2019. jan. 4. 18:29
 5/11 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Kosz a gyors valaszokat! Az elso kommentelotol azt szeretnem kerdezni, hogy 90-es csore irtad hogy 5 meterre ketszer 45 fokos forditassal jol mukodik?

A tobbi:

Ezen a linken talaltam egy leirast: [link]

Korabban mashol olvastam hogy 0.3-1 %-os lejtest ajanlanak. Nekem az elso 6 meteren 0.5 % (5 mm/m), a masodikon 1 % (10 mm/m) oldhato meg.

Szellozteto szelepet (legbeszivo szelepet) tudok tenni a WC feloli csovegre. Es minel nagyobb viztartalyban gondolkodok hogy az elso 6 m-t 'lenyomja'. A szelepen tud beszivni levegot ha tul sok lesz a viz a csoben.

Szerintetek jo otlet?

A 90-es atmero a kritikus. Szerintem 110-essel mukodne, de nincs annyi hely a padlo szinttol, es lentebb nem lehet.

2019. jan. 5. 01:13
 6/11 anonim ***** válasza:
Az első vagyok, nekem 110-es a cső, de nem hinném hogy gond lenne a 90-essel sem
2019. jan. 6. 18:08
 7/11 A kérdező kommentje:

Kösz! Angol oldalakon elterjedt a 3"-os cső, de csak egy WC-hez és rövid távra.

A linken lévő pdf szerint 10 méteres lehet, szellőztető szeleppel és minimum 1 %-os lejtéssel. Ebből több dolgot nem tartanék be, 12 m és 0.5-1 % miatt. De én is azon a véleményen vagyok hogy még határeset, elég vízzel lehet hogy jó lesz. Itthon állítólag panelekben használták ezt az átmérőt.

2019. jan. 6. 23:58
 8/11 anonim ***** válasza:
A panelban a strang 0,5-1m-en belül van. Hosszabb szakaszon a 90-es csak barbárság, örökké eldugul a magyar végterméktől. Olcsó húsnak híg a leve.
2019. febr. 17. 19:39
 9/11 A kérdező kommentje:
Tapasztalat, vagy csak sejtes?
2019. febr. 18. 00:58
 10/11 anonim ***** válasza:
Minden nap tapasztalom:)
2019. febr. 18. 12:00
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!