Azbesztes eternit csövet biztonságosan mivel, hogyan lehet elvágni, kifúrni? Hülyeség bevállalni? (Külső kéménynek kellene a nyaralóba. )
Egy kis nyaralóépülethez kellene külső kémény.
Mielőtt valaki jönne azzal, hogy lehet kapni szerelt kéményt - utánanéztem, és 170 ezer lenne + szerelés, szóval NEM!
Van egy 4 méteres, 150-es régi eternit csövem, valószínűleg még az azbeszttartalmú fajta... tudom, veszélyes anyag, nem szabad vágni, fúrni, stb.
Régebben volt egy szomszédom, az flexel vágta a hullámpalát, de ő komolyabb volt mint én, és részegen fel is akasztotta magát a padlásföljáróban, szóval őt valószínűleg kevésbé aggasztotta az azbeszt rákkeltő hatása :)
A csőre oldalról egy lyukat kellene vágnom (a kályhacsőnek), a tetejére 6 kis lyukat fúrni (a tetőlemeznek). A fúrás egyszerűbb, locsolom közben, hogy ne legyen por.
Vágni viszont flexel nem szeretném (veszélyes locsolni), vasfűrészlapra gondoltam, vizezni tudom - beválhat?
Vagy ki hogy csinálná?
Darabolása különösebb problémát nem okoz.
Csakhogy fenn áll a veszélye annak,hogy a hő hatására szét repedhet.Nem erre lett kitalálva .
Alkalmatlan lesz.
Nem fogja bírni a hőterhelést, és a pára simán ki fogja kezdeni a felületét.
Köszönöm.
Itt a környékünkön az 1970-1980-as években épült nyaralóknál majdnem mindenhol ilyen kémény van, és a legtöbbet még így 40-50 év után is használják...
Úgy tudtam, az 1930-as évek környékén kéménybélelésre is használták - régi képeslapokon még látni, hogy a nagyobb épületek kéményéből vékony csövek álltak ki (oldalukon lyukakkal, amik a huzatot erősítették).
Bár az is lehet, hogy nem vált be, mert később már eltűntek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!