Kinek mennyibe került egy családi ház építése, az utóbbi néhány évben?
A közeljövőben szeretnék építkezni, tehát kb 3 év múlva. Mert még gyűjtögetek egy kicsit. Telek már megvan, a közművesítést még nem indítom el, hátha valami csoda folytán tudok visszaigényelni belőle áfát...
Már megvan a ház valószínűsíthető tervrajza is, bár 3 év alatt ki tudja mi lesz belőle még :). kb nettó 95 m2, 3 szoba + 14 m2 fedett terasz.
Szerkezete: 30-as porotherm tégla, 18 cm plisztirol, fa födém és tetőszerkezet 35 cm üveggyapottal, padlóba 10 cm lépésálló polisztirol. Lemezcserép tetővel. 3 rétegű üvegezésű műanyag nyílászárók. Padló és radiátoros fűtés kondenzációs gázkazánnal (alternatív megoldásokra nem lesz keret, csak a lehetősége lesz kialakítva). A válaszfalak gipszkartonból, de lehet tégla lesz a végén.
Kivitelezőt nem fogok alkalmazni, majd én össze szedem a szakembereket, mert így jóval olcsóbb. Legalábbis 5-6 millióval biztos amit a kivitelező a zsebébe tesz.
Sok mindent szeretnék megcsinálni magamnak felelős műszaki vezető irányítása alatt. pl: gipszkartonozás, külső- belső szigetelés, glettelés-festés, meleg burkolás.
Na én úgy saccoltam, hogy kb 20 millió + telek kulcsra kész lehet jelenlegi árak alapján. Ebből kb 2-2,5 millió csak a papírozás, engedélyek stb.
"Telek már megvan" "20 millió + telek"
Most akkor megvan a telek vagy nincs?
"Na én úgy saccoltam, hogy kb 20 millió"
"Ebből kb 2-2,5 millió csak a papírozás, engedélyek"
Tehát kb.: 18 milliót gondolsz egy nettó 95m2 +14 (az bruttó kb 105+14m2) alapterületű házra (kb 175ezer/m2)? Ez már 5 évvel ezelőtt is kevés volt. Jelenleg ennyi az anyag kb. ára Most 300 ezer/m2 az induló ár vidéken is!
Az, hogy 3 év múlva mennyi lesz meg sem merem tippelni.
(bocsánatos bűn, ha Te vagy MartiinMarci)
Üdv!
Mi tavaly nyáron költöztünk be, netto 135m2, teljes építési költség 33mill, 1,5mill engedélyek, terv, műszaki ellenőr, stb, 3,5mill a telek. - nem generálos építkezés, az idegeim rendesen megedződtek :D -
Műszaki tartalmat tekintve, 30-as téglafal, 10-es tégla válaszfal, vasalt sávalap, vasbeton födém, betoncserép, 3rétegű üvegezés, színes műanyag nyílászáró, alu redőny, 20cm grafit EPS a falon, 40cm üveggyapot a padláson, kizárólag padlófűtés hőszivattyúval (és padlóhűtés), normális burkolatok (átlag 5eFt/m2), 2 fürdő, 3 háló, stb.
Ismerősünk most építkezik, ahogy beszélgettünk, nekik már közel 20%-al többe kerül minden és csak emelkedik... nagyon durva...
Köszönöm 5.
Ilyen részletességű adatokra vagyok kíváncsi, amiből tudok következtetni a leendő költségekre. Így neked kb 220000 ft/nettó m2 volt az építkezési költséged + telek. Ebből is látszik megéri felőrölni az idegeket. Munkatársamnál ez az összeg kb 230000 Ft/nettó m2 és az nem passzív ház, olyan fűtéssel amit én is néztem magamnak. Igaz ő egy kavicsot sem fogott meg.
A telek ennél a kérdésnél teljessen lényegtelen. Engem csak a kulcsrakész ház költségei érdekelnek! Mert lehet venni telket 3.5 millióert meg 20 millióert is amire ugyanat a házat fel lehet építeni.
33-3.5=29.5
29.5/135=218518 ft/ nettó m2.
De az előző hozzászolasomba is ott van a + telek!
Üdv ismét! (5.)
Na szóval, előszedtem a papírokat(pontosabban Excel..), mivel elég beteg módon, az utolsó Ft kiadást is folyamatosan feljegyeztem.
-A teljes belső (Nettó) terület 134,8m2, valamint van egy fedett(tetőtúlnyúlás tartóoszlopokkal) lépcsős bejárat(7,5m2) és egy 18m2-es fedetlen terasz, mindkettő burkolva.
Ezek teljes építési költsége volt 31.935.000Ft, ahol az eloszlás Anyag: 22.700.000Ft, munkadíj 9.235.000Ft, minden bruttó, számlás.
Így, ha m2-re vetítjük akkor 236.906Ft/m2
A bejáratot és a teraszt ha jól emlékszem 1/2 m2-ként szokták számolni, így ha azokat beleveszem akkor 216.435Ft/m2.
-A papírozás, amperbővítés, tervrajz, engedély, vízóra felszerelés, stb 1.517.000Ft
Ezt a költséget szerintem mindenképp hozzá kell számolni, mert ez is szükséges az építkezéshez, így a m2 ár 248.160Ft/m2 ( teraszokkal 226.716Ft/m2)-re változik.
-A telket a m2 árba felesleges belekalkulálni, mivel lehet már valaki örökölt egyet, míg vehetsz egy utolsó utáni zsákfaluban 500e-ért vagy Pesten 50millióért. A mi esetünkben 798m2-es telket vettünk 3500Ft/Áfa-ért (a telek már közművesítve volt, a vízaknából az óra hiányzott, meg a villanyóraszekrény, de ezek bele vannak számolva a 'papírozásba'), így ennek költsége 3.547.000Ft.
-Természetesen ezzel még nincs vége, mivel ekkor az "udvar" egy szeméttelep volt, szükséges egy tereprendezés, térkövezés, kerítés, szerszámtaroló, ezek költsége eddig 4.330.000Ft és még mindig nincs vége, a teraszt le kellene fedni, füvesíteni, fák, bokrok, - esetleg ha szép füvet szeretnél akkor kutat fúratni és öntözőrendszer - szóval végeláthatatlanok a költségek.......
Ha bármi kérdés van, szívesen válaszolok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!