Napkollektoros rendszert szeretnék vezérelt áramú villanybojlerhez, a vezérelt áram éjszaka kapcsol be. De ha lekapcsolom egy elektronikával a vezérelt áramot hgy ne fűtse fel a bojlert. De ha nem süt a nap akkor estére nem lessz melegvíz?
Én tennék egy hakollektor hőt tároló tartályt pl. egy hőcserélős, ezt fűteném a kollektorral. Tennék mégegy tartályt, ami szintén hőcserélős, de fűtőszálas is, ezt fűteném a villanyal. De amikor a másik tartályban forró a víz, egy keverőszelep segítségével abból menne ki a víz. Ha kifogy a keverőszelep átvált a villany tartályra. A szelepet kellene csak kapcsolgatni termosztáttal. A villanytartályba egy másik kevetőszeleppel bevezetném a kollektort és ha az első körben nappal már minden meleg, átváltana a villanyos tartály fűtésére.
Ezt lehet így úgy kombinálni.
Csupán a szelep vezérlést kell beállítani.
Jól látod a problémát, én ugyan ezért végül letettem róla.
Semmilyen elektronika nem látja előre, hogy mennyit fog aznap sütni a nap.
Akárhogy trükközöl a csövekkel, a bojler bekötéssel, ha nem jött le elég hő napközben a kollektorból és az esti fürdés előtt pont nem kapcsol a vezérelt áram, akkor nincs ám meleg víz.
Talán egy olyat lehetne, hogy fénymennyiség mérővel és mikrokontroller figyelni a napsütéses időszak hosszát és ha pl. délig nem nagyon sütött a nap, akkor visszaáll vezéreltre. De attól tartok a leves drágább lenne, mint a hús.
Én a vezérelt áramú bojlert eladnám, a pénzt megpótolnám, és egy valami olyasmi tartályt vennék, ami a képen van:
A kollektort a képen ábrázolt módon alulra kötném. A meleg víz felfelé "száll". Ha sokat süt a nap, a teljes rész felmelegedik kellően. Ha nem, a középen és fent lévő fűtőpatronokat egy hőérzékelő kapcsolja, mondjuk délután négykor, hogy hat órára még melegvíz lehessen a langyosból.
A szomszédom is így csinálta, valamint a kollektort a déli falára és nem a tetőre szerelte. Télen van éppen ideális szögben. Nyáron is előny, hogy az eresz egy ideig árnyékolja, és nem forralja a vizet, csak 80 fokos lesz.
Elvételnél is van egy biztonsági keverőszelepe a gyerekek miatt, ami 55 fokosnál melegebb vizet nem enged a rendszerbe - hideget kever be.
OK. Ezek szerint komoly az elhatározás. Technikailag kivitelezhető, nem kérdés, hogy többletenergiát hoz létre, de nagyon érdekel, hogy mennyi befektetett idő és pénz kell hozzá. A profi vákumcső ára csekély, de ha a kész napkollektorhoz hasonlítom az árát, akkor úgy tűnik nem sokkal több, ha beleszámítod, hogy azon a többi cucc is rajta van. Amin rengeteget spórolhat az ember, hogy saját maga szereli fel, és helyezi üzembe. Ezutóbbit érdemes megtenulni.
Másik téma: Ha höcserélős gázkazánod van, akkor ott is remekül lehet alkalmazni a nap melegítette vizet rásegítésnek. Ugyebár vannak ilyen rendszerek.
Azért érdekelne egy kalkuláció, én csak felületesen gondoltam át, így akár tévedhetek is :-)
Megírod neked hogy jöttek ki a dolgok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!