Mi az a vezérelt áram?
A vezérelt áram nagybácsikáját és nagynénikéjét éjszakai áramnak és csúcskizárásnak hívták, ezek a fogalmak sem ismerősek?
Ennek hiányában olyan szolgáltatás, ami csak bizonyos időszakban áll (vagy bizonyos időszakban nem áll) rendelkezésre.
Jellegzetes felhasználási terület a hőtárolós fűtés vagy melegvíz előállítás.
Szóval a szolgáltató "vezérli"? Úgy hogy kedve szerint kikapcsolja ha másutt nagy a fogyasztás?
És nekem mennyire éri meg? Hány Ft/kW a normálhoz képest?
ezek pl eon árak
A1 - I. tömb
(1320 kWh/év fogyasztásig) 35,33Ft/kWh
A1 - II. tömb
(az éves fogyasztás 1320
kWh-t meghaladó része) 37,76Ft/kWh
B (vezérelt) 23,55Ft/kWh
Kedve szerint? Kedve szerint? A szolgáltató nem azért létesült, hogy kikúrjon veled. A magyar államot hibáztasd, amelyiknek a hivatala meghatározza, hogy baj esetén az ország rendszerének összeomlása helyett bizonyos fogyasztást kikapcsoljanak. Már, ha egy értelmes intézkedésért hibáztatni szokás lenne valakit - eszerint igen :D Egyébként utoljára emlékeim szerint ilyen kikapcsolás 87-ben volt. És lehetett volna 2006-ban, amikor a németek tőlük Marokkóig galibát okoztak, de akkor elkerült valahogy bennünket.
De igen, azért olcsóbb, hogy szükség esetén ő vezérelhesse a menetrendtől etérően is.
Nem tudom, hogy a szolgáltató mit tehet kedve szerint, de hogy az aktuális fogyasztáshoz olyan sok köze nincs, az biztos, mivel a hétvégi variálásokat kivéve, a normál alap 12.5 óra mindig ugyanakkor van, sosem változik. S az még OK, hogy éjjel kevesebbet használják (bár ez talán nem is olyan egyértelmű... de ehhez nem értek), de nyáron fél 10-ig van vezérelt áram, pedig ha akkor sem használják alaposan az áramot, akkor nem tudom, mikor.
A délutáni órákat értem, kötelező adniuk napközben is valamennyit.
"Sztrogoff! A kényszerkorlátozás nem azonos a vezérelt fogyasztással."
Nagyon jól látod! Az első egy cél, a második meg a cél elérésének (csak) egyik eszköze. Csak nem akartam elsőre regényt írni, gondoltam, aki ért, kevés szóból is ért.
Dehogy további félreértés ne essék, a központi vezérlés kiépítésekor a világbanki hitelkérelem egyik indoka az volt, hogy ezzel az amúgy szükséges erőművi tartalék építését lehet szükségtelenné tenni. További pontosítás, hogy a 87-es balhék idején, ami természetesen nappal volt, nem kellett volna az amúgy sem működő éjszakait kijjebb kapcsolni (a nappalit pukkantották ki), de még nem is volt meg rá a műszaki lehetőség. Annak érzékeltetésére említettem, hogy milyen ritkán fordul elő ez az eset. Ma meg, mikor drágán bármikor lehet venni energiát, és még mindig olcsóbb a külföldi drága, mint a hazai drága, pláne. És jól tettem, hogy ezt írtam, mert utána meg is jelent a "de hogy az aktuális fogyasztáshoz olyan sok köze nincs, az biztos" kijelentés. Bár ezek szerint hiába írtam, az üzenet nem ment át.
Egyébként természetesen a szolgáltatónak is előnyös ez a dolog, hiszen előfordulhatnak saját körzeteire ható problémák. No de a szolgáltatót nem kéne azérthibáztatni, amiért nem. Mint pár éve a vezetékjoggal kapcsolatos felzúdulásnál, amikor is a szolgáltató csak a törvénymódosulásnak megfelelően viselkedett. No, de ez a magyaros, József Attilás viselkedés, ő is a kikapcsolást végző ember szívébe akarta vágni a kést elsőre, de aztán rájött, nem az a csóringer a bűnös. :D.
Villanybojler lesz?vagy hőtárolós kályha?? Ha nem akkor hű,de nagy értelme nincs.
Miután új ház lesz és sokan már hőszivattyús stb fűtést terveznek az újba stb így
Van egy úgynevezett H tarifa ami fűtési időszakba ugyan annyiba kerül mint a vezérelt
Másolom: A tarifa célja, hogy a hőszivattyúk és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén, a hőellátást biztosító berendezések üzemeltetését közvetlenül szolgáló készülékek (pl. keringető szivattyúk, kompresszorok, automatikák) villamosenergia-fogyasztását egy kedvezőbb árú tarifán lehessen elszámolni a fűtési szezonban. A rendelet szerint ez a kedvező ár a mindenkori „B tarifánál” (vezérelt tarifa, éjszakai áram) nem lehet magasabb.
Mikor van fűtési szezon?
A 189/1998. (XI. 23.) Korm. rendelet a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról tartalmazza, hogy a fűtési idény az év október hó 15. napja és a következő év április hó 15. napja közötti időszak.
A „H” tarifa alkalmazásának műszaki feltételei
A „H” tarifával elszámolt berendezések csak különmért, nem leválasztható áramkörre csatlakoztathatók. A hálózati engedélyes által felszerelt mérőberendezés kéttarifás (nem két skálás) kialakítású, mely a fűtési időszakban és azon kívül külön-külön regiszterben tárolja a vételezett villamos energiát. Így biztosítható a fűtési időszakon kívül április 16. – október 14. közötti villamosenergia-fogyasztás „A1” tarifás áron (és ehhez kapcsolódó rendszerhasználati díjon) történő elszámolása. (A kéttarifás mérők beszerzéséig normál, egytarifás mérő kerül felszerelésre, amely a kéttarifás mérők beszerzése után lecserélésre kerül.)
A felhasználó egyéb fogyasztói berendezései miatt a „B” tarifára (éjszakai áramra) is igényt tarthat, illetve azt megtarthatja, ebben az esetben a mérőhelyen mindhárom tarifának (A1, B és H-tarifa) külön mérőberendezés kerül felszerelésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!