Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Belevágni úgy építkezésbe,...

Belevágni úgy építkezésbe, hogy semmit nem tudok róla? Őrültség?

Figyelt kérdés

21 éves lány vagyok, még egyetemista.

Viszont szeretnék építkezni, de semmit nem tudok a házépítésről. Tényleg, a legalapabb dolgokat sem.

Apukám szerint így hülyeség belevágni, mert ott vernek át, ahol csak tudnak, meg egy építkezésre ki kell járni azért rendszeresen, mikor nekünk a garázst építették, a nagyszüleim egész nap itt ültek, mert amúgy a munkások semmit nem dolgoztak. Viszont én nem hiszem, hogy csak olyanok építkeznek, akik építészmérnöknek tanultak, vagy ilyesmi....

2017. okt. 24. 09:45
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
85%
Hallgass apukádra! A munkásokra tényleg oda kell figyelni. Nem azért, mert nem dolgoznak, haenm azért, hogy tényleg azt csinálják, amit te szeretnél. Egy építkezés rengeteg időt és energiát igényel, és tényleg hasznos, ha van némi tapasztalatod.
2017. okt. 24. 09:56
 2/16 anonim ***** válasza:
84%
Műszaki ellenőr.
2017. okt. 24. 09:59
 3/16 anonim ***** válasza:
89%

Azért egy határozott, nagyhangú, középkorú férfi, aki valamelyest konyít is a dolgokhoz, nem ártana, ha részt venne a folyamatban.

Egy "kislánynak", aki még csak nem is ért hozzá, azt mesélnek amit akarnak és tekintélye sincs.

Ez sajnos nem olyan dolog, mint egy süti, ami ha nem sikerül, legfeljebb kidobunk.

Valóban szerencsés lenne erre egy megbízható építésvezetőt alkalmazni, de ez nem két fillér.

2017. okt. 24. 10:23
 4/16 anonim ***** válasza:
83%

"Építkezni" összetett folyamat.

- Keresned kell egy tervezőt, aki igényeid és a lehetőségek (előírások, szabványok etc.) szerint megtervezei a leendő házat;

- keresned kell (hacsak a tervező nem ajánl...) olyan kivitelezőt, akinek jogosultságai és eszközei megvannak a ház felépítésére;

- keresned kell egy, a tervezőtől, de legfőképp a kivitelezőtől függetle műszaki ellenőrt, aki rendszeresen szemmel tartja és ellanőrzi az építés menetét.

Ha mindezt jól csinálod, csak a kulcsot kell a szerződésben meghatározott időben átvenned.

2017. okt. 24. 10:41
 5/16 anonim ***** válasza:
86%

Egyrészt, ha nem értesz hozzá, teljesen mindegy, hány éves vagy, megpróbálnak átvágni. A kivitelezők kiválasztása is nehéz dolog. Olyat találni, aki jól és nem horror áron dolgozik, már az is nehéz. Ha pénzed van rá, érdemes teljesen kiadni valakinek a feladatot kulcsrakészen, és ahogy az előző írta, egy megbízható műszaki ellenőrt fogadni, aki a te érdekeidet képviseli.

Másrészt, 21 évesen ritka az olyan ember, aki pontosan tudja mit szeretne, mire van szüksége. Akár m2-ről, akár helykihasználásról van szó. Szerintem első nekifutásra érdemesebb készbe költözni, és amikor pontosan tudod mire, hogyan van szükséged, akkor sajátot építeni.

2017. okt. 24. 10:45
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

"de legfőképp a kivitelezőtől függetle műszaki ellenőrt, aki rendszeresen szemmel tartja és ellanőrzi az építés menetét."

Na ez manapság már kevés.

A hőszigetelés elkezdésésénél a reggeli megbeszélés után, csak délben kukkantottam haza. Azt tapasztaltam, hogy a gyártó előírásásra fittyet hányva a hőszigetelő lapokat a széleinél nem kenik körbe. Csak felnyomnak 4 pogácsát, és már nyomják is a falhoz.

Amikor szóltam, hogy ez így számomra nem elfogadható, megpróbáltak leugatni, hogy ők ezt így szokták. A kultúrált beszélgetés veszekedésig fajult, és majdnem elzavartam őket. Meg kellett fenyegessem őket, hogy vagy az előírásokat betartva első osztályú munkát végeznek az elvárt kutya drága munkadíjért - vagy csinálhatják trágya módon is, de akkor nem csak elzavarom őket, hanem a következő céggel lebontatom amit ők csináltak, és megcsináltatom rendesen, de az ő kontójukra és még a gatyájukat is leperelem róluk.

Szóval, ha nem vagy állandóan jelen és nem értesz hozzá, fogalmad sincs, hogy az előírásokat betartják-e? Vagy a fele munkát elspórolják, és hót gagyi megoldásokat alkalmaznak. De elszámolva arany árban, első osztályú munkaként van elszámolva.

Ha nem vagy ott, képes az ablakot úgy betenni, hogy csak ímmel-ámmal van körbefújva purhabbal, több helyen átlátható - csak hogy egy flakon habot elspórolhasson. Aztán elvakolja, és már nem látszik. Csak azt tapasztalod, hogy a baromi drága hőszigetelt nyílászárók és a drága homlokzati hőszigetelés ellenére marha hideg van az ablakok környezetében. Hát persze hogy hideg van, ha tele van hőhíddal. De ezt már burkolattal elfedte mire az ellenőr kijön, az szegény nem lát semmit. Csak te szenvedsz miatta 30 évet, és majd a következő ablak cserénél fog herótozni a mester, hogy de gány munkát végzett az elődöm.

Szóval lehet úgy építkezni, hogy pénzed van, de szakértelme senkinek nincs. Ekkor azonban zsákbamacskát kapsz.

Apukádnak teljesen igaza van.

2017. okt. 24. 11:04
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

Egy normál méretű ház felépítése kulcsrakészen kb. 20-30 M Ft (a telekáron felül!). Ha nem értesz hozzá, nem vagy résen, mikor csinálják, akkor ebből nem egy OTTHON lesz, hanem az építész szakma állatorvosi lova, ahol jó esetben minden nap látni fogod az elcseszett megoldásokat. Rossz esetben meg lakni sem tudsz benne.

Nekem kissé sok lenne ennyi pénzt kidobni az ablakon, de ha neked nem számít, csak rajta! :DDD

2017. okt. 24. 11:53
 8/16 anonim ***** válasza:
49%
Szerezz 20-30 millát először. Ha megvan na akkor kezdhetsz gondolkodni mi hogy legyen.
2017. okt. 24. 12:05
 9/16 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy a hónapban kb 3-4 hetente megyek haza, akkor is csak pár napra, általában hétvégente. Tehát ellenőrizni nem tudnám a munkásokat, hogy mondjuk odaállítok szerda délelőtt...

A telek már megvan, van is rajta egy ház. De az nagyon régi (még a dédszüleimé volt), minden baja van már. Anya szerint azt kéne felújítani, mert az mégis kevesebb munka, de annak a háznak nem tetszik a kialakítása sem, nekem hatalmas lenne (4 hálószoba+két nappali, mellé dolgozószoba, konyha+kamra, étkező és nyárikonyha és a fürdőszobák). Nem volt soha felújítva, minden minimum 30 éves benne. Ezért nem látom értelmét, hogy felújítgassuk, mikor kb mindent ki kéne cserélni.

A pénz megvan már.

2017. okt. 24. 12:08
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Akkor add el a dédiék "kúriáját" és az árából, meg a pénzedből tudsz venni készen egy neked megfelelőt, amit előzőleg alaposan átnézetsz szakemberrel.

Én ezt tenném.

2017. okt. 24. 12:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!