Ha 23 milliónk van önerőben (a lakásom 11,5-12 millió) a többi készpénz, mikor érdemes belefogni építkezésbe?
Bankar vagy?
23milla önerő?Vagy Viktor leszarmazott vagy-)
mikor?
most is akár.
ennyi pénzből már egy szerkezet kész házat tetővel is fel lehet húzni, ha megfizethető telket vásároltok.
a többit meg ahogy a pénztárcátok bírja.
kőzetgyapot szigetelés csak azoknak ajánlott akiknek van rá plusz 1,5 milliójuk, egyébként sima új építésű háznál szerény véleményem szerint felesleges pénzkidobás.
100 ezerből meg lehet oldni azt, amit a kőzetgyapot pártvezetősége nyújt.
légtechnika a vizes helységekben, páraszellőzők a nyílászárókban.
padlásteret is meg lehet csinálni úgy, hogy élhető környezetet biztosítson.
pont most csinálunk egyet, 25cm gyapot, plusz 10 centi PIR hab panel, és gipszkarton.
azokba a helységekbe ahol nincs ablak, 22-23 foknál nem ment feljebb a hőmérséklet a kánikulában sem.
megfelelő árnyékolással a többi helységben is biztosítani lehet majd a normális hőmérsékletet.
generál kivitelezőt csak akkor fogadjatok, ha nem értetek a témához.
mert egyébként milliókat lehet spórolni, ha minden szakmától ti kértek árajánlatokat, és nem a generál kivitelező holdudvarára bízzátok a munkálatokat.
persze ez lényeges plusz energiát és időt igényel.
én mivel 10 éve az építőiparban tevékenykedem, szerencsére szereztem annyi ismeretséget hogy ha ház építésbe fognék akkor a legjobb szakemberek végeznék a munkálatokat.
és nem a generál kivitelező lutri emberei.
Pincét, vagy leginkább ablakos szuterént azért csinálnék, nagyon hasznos tud lenni.
Elnyel dolgokat, amikre csak egy évben 2x-3x van szükség, át lehet teleltetni a virágokat benne, (leander, muskátli stb.)
fagyasztóláda/k, kerti bútor, zöldségek, gyümölcsök ládában,
befőttek, savanyúk, füstölt áruk, ... de ti tudjátok...
Utólag fogod bánni, ha nem csinálsz!
Azt nem irtam, hogy a telek meg van. Azon van egy bontani való ház. Ennek elbontásának ára?
Köszönöm a véleményed a kőzetgyapotról,sajnos hasonló véleményeket hallottam, amiket te is irtál. Ennek ellenére mégis lehet sokkal kellemesebb légkör van egy kőzetgyapottal boritott házban? Amit (inkább) ajánlottak az a grafitos, aminek a k értéke igen kedvező.
Amiről szintén nem vagyok hajlandó lemondani a 3 rétegű üvegezés, hisz sokkal jobb a hang és hőszigetelő tulajdonsága.
Kérdés: igy már tuti nem fogja kifutni a 30 millió?
Akkor most 23 vagy 30 millió?
Azért ha a telek megvan, egy szigetelt földszintes háznak - nagyon átgondolva és megszervezve, sokat informálódva - még Csongrádban is ki kell jönnie 30, de még 23 millióból is, még ha 3 rétegű is az üvegezés.:)
Hacsak nem a bontandó ház helyére akartok építkezni, akkor azt, meg a teraszt lehet későbbre hagyni.
Nekem 3 éve Heves m-ben egy 60 m2-es vályogház és melléképületei bontása és elszállítása, közel 500ezer volt, nem tudom, hogy ez sok vagy kevés.
Bocsánat, 1 gondolattal előrébb vagyok...., én 30 milliót sejtek minimum erre a házra. A 23 millió a meglévő tőke, aminek fele ingatlanba van, lakásban.
Mellesleg köszi, hogy nem azt mondod, hogy nagyon kevés a tőke! Én nem gondolom most soknak az 500 ezret elbontásra, ha nekem ezt mondanák most határozottan boldog lennék. De számoljak minimum 1 milliót az elbontással járó összköltséggel? Sajnos pont a helyére kerülne az ingatlan, máshova nem is kerülhet.
Manapság, szintén laikusan azt gondolom kell a 3 rétegű üvegezés, hisz ha jól értelmezem 30%-al rosszabb hővezető tulajdonságú.
Esetleg mutassam meg a tervemet?
Legalább neked meg van a tőke java és nem úgy érdeklődsz, hogy nullád van, de 200nm-es házat akarsz építeni
Mindenkinek igaza van a 2-400 ezer forintos négyzetméterárban. Habár manapság nem igen lehet 200e/nm áron felhúzni házat kulcsra készen. Magam részéről, ha nem hajt a tartár, akkor még gyűjtsetek, 4-5 év múlva, ha évi 1 milliót félre tudtok tenni, már nyert ügyetek lesz, fel tudjátok húzni a házat, és nem kell további 3-4 évet a beköltözésre várni. Én, ha most tehetném, hogy ekkora házat felépítsek, akkor 27-28 millió tőke alatt NEM kezdenék bele. De ezt mai viszonylatnak megfelelően mondható el, nem tudni mit hoz az ingatlanpiac (áremelkedés szempontjából) ennyire távlatira előrevetítve!!!!!
A kőzetgyapot valóban az egyik legjobb hőszigetelő, a páraáteresztő képessége miatt, de számolj úgy, hogy 10.000ft/nm az ára munkadíjjal, míg ezt meg tudod oldani az általad említett grafitos szigeteléssel olcsóbban. A kőzetgyapot nehezebb, drágább, a felrakásáért is többet kérnek! A 3 rétegű üvegezés ma már alap, tuti választás! A régi ház elbontásra számolj 1 milliót, és, ha kihozod 8-900 ezerből akkor örülhetsz.
Ja és, szerintem csak akkor szabad most belefognotok, ha van hol laknotok!
mi egy 90 négyzetméteres házat bontottunk el sajátkezűleg, 550 ezerbe megállt.
ha cég végzi akkor minimum 1 milla felett számolj, ami egyébként reális árnak számít, ha belegondolok mi mennyi fizikai energiát fektettünk a bontásba.
3 rétegű üveg manapság már alap dolognak számít, 20-30 ezerrel dobja meg ablakonként a költséget, ami elhanyagolható azért amit nyújtani tud.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!