Meleg levegővel lehet padlófűtés? Jól hőszigetelt házban működne, ha a beton alsó rétegében csatornákat csinálunk, erre jön a második réteg, amit az alatta áramoltatott meleg levegő fűt?
jól kivitelezett padlófűtés nem vészes, elírtam.
Egyébként volt egyik helyen, hogy a radiátorokban nem
víz, hanem gőz ment. Már az elején, félútnál már víz
volt, utána meg már hideg víz. Egyik helyen szauna
volt, másikban pedig meg lehetett fagyni.
Na most a levegős fűtés sem lesz ennél jobb.
Mekkora felületen érintkezne a betonnal? Milyen lenne
ezáltal a teherbírása? Mert a levegőnek nagy felület
kell (nyilván azért nem egy tömör kocka a procihűtő,
hanem tele van lamellákkal), mert nem jó hővezető, nem
adja le a hőt olyan könnyen. Ugyanakkor ezt a levegőt
magas hőfokon kell tartani. Ha nem csövekben vezeted
el, akkor a betont szépen "kimossa" a légáramlat, és
összeszakad a padló.
Értem én, hogy mit szeretnél, én is kísérletezek külön-
féle megoldásokkal, de amit írsz, egy kicsit sem lenne
olcsóbb, mint más, már létező megoldás.
A procinál abban tévedsz. hogy nem 1cm2 ről kell a 100 wattot elvinni. Ezért van a hűtőborda, hogy minél nagyobb felületet biztosítson. A levegő hőszállító képessége elég kicsi. A vízé sokszorosan jobb.
Visszatérve a római példára ők forró levegőt alkalmaztak de ahhoz hogy a fürdő levegője jó legyen a padló olyan forró volt, hogy fatalpú papucsban léphettek csak rá.
A levegő hővezető/hőleadó képessége elég kicsi.
Csak hogy ismerős példával éljek, radiátoros fűtés,
a meleg levegő a plafonhoz összpontosul, a hideg a
padlóhoz. Simán lehet akár 10 fok különbség is. Ha
a levegő jobb hővezető lenne, akkor mindenhol azo-
nos hőmérséklet lenne. A padlófűtés annyival jobb,
hogy ott a padló "elő van melegítve", nagyobb kon-
fortérzetet ad, mert nem fázik az ember lába.
Ha levegővel fűtenéd, gondok lennének:
1. kb 10x olyan nagy felület kell, mint a vízcsövesnél.
2. Sokkal nagyobb hőfokra kell fűteni, hogy azonos e-
nergiát adjon le, különben életben nem fűtené fel.
3. Levegőt felfűteni sokkal rosszabb hatásfokkal lehet
Amit viszont látok fantáziát, az az, hogy hasonló szer-
kezetben több száz fokos levegőt áramoltatni: a kazánok
esetén a legnagyobb hőveszteség a kiáramló meleg levegő.
Viszont mivel itt káros/veszélyes anyagról van szó, így
simán a betonban nem lehetne áramoltatni, mindenképpen
védőcsőben kell.
Elvileg nincs akadálya, ám számos gyakorlati probléma megoldásra vár.
A mai korszerű fűtések a felületfűtések. Padló-, fal-, esetleg mennyezet fűtés (és hűtés). Leginkább amiatt szeretik, mert a jól megtervezett felületfűtésnél alacsony előremenő vízhőfokkal (35-40 fok C) is korrektül kifűthetők a ház helyiségei. Az ilyen házban egyenletes hőmérséklet van, a komfortérzet kiváló. És az alacsony hőfokú előremenő vizet nagyon gazdaságosan lehet előállítani hőszivattyúval, vagy kondenzációs gázkazánnal.
Itt a fűtésrendszerben néhány száz liter víz kering mindenütt egyforma vastagságú csőrendszerben. A keringtetéshez elég egy 50-100 W teljesítményű keringető szivattyú. Az előremenő és a visszatérő hőfok különbsége 10 fok körül van.
Mivel a víz sűrűsége 1000 szer nagyobb a levegő sűrűségénél, és a fajhője is négyszeres, emiatt hasonló hőmennyiség hordozásásra első közelítésként 4000-szer akkora térfogatú levegőre van szükséged. Ha az előremenő fűtő levegő 40 foknál magasabb hőmérsékletű, nyilván alacsonyabb a szorzószám.
Ha a levegőt szállító rendszer nem hőszigetelt, akkor a hőforráshoz közeli szobák túlfűtöttek, a távoliak alulfűtöttel lesznek, elhűl a levegő, mire odaér.
A vízhez képest még mindig több százszoros mennyiségű levegő áramoltatásához jóval nagyobb méretű keringtető szükséges. Ennek nem csak a fogyasztása, hanem a zaja is nagyobb. Esetleg a rendszerben a padló alatt nagy sebességgel áramló levegőnek is hallható zaja van a szobában.
Hőátadás szempontjából a levegős hőátadásnál egy adott helyiség fűtésekor praktikus lenne folyamatosan bővülő, vagy egymásba nyíló méretű fűtő csatornák kialakítása, ahogy hűl a levegő, egyre nagyobb hőátadó felület legyen.
Szóval nem lehetetlen, de macerás. A levegő nem a legjobb hőt szállító közeg. A víz erre sokkal jobb. Nagy a fajhője, nagy a sűrűsége. És a víz gyakorlatilag összenyomhatatlan. Egy nyomásmérő a vizes rendszerben azt is jelzi, hogy a rendszer nem lyukadt ki, nincs tömítetlenséged.
#14: Te tévedsz, én írtam jól. 1 cm2-ről kell elvinni a 100 Wattot,ezért kell a hűtőborda. A hűtőborda növeli meg a felületett 1 cm2-ről sokra.
A rómaiaknál nem voltak olyan nyílászárók és hőszigetelések, mint most. Ma az a helyzet, hogy télen, hidegben, a padlófűtés fölött a járólapot majdnem hidegnek érzem, ha mezitláb lépek rá, mert olyan kevés hőt kell átadni, a lakásban mégis 22 fok van.
Elbeszéltek egymás mellett. A proci 1 cm^2-en (ami akár
5-6 is lehet) adja át az alumínium/rézbordának a TELJES
hőt. Viszont a levegő nem képes ekkora felületen felven-
ni, ezért kell nagy felület a bordának. A ventilátor
pedig azért van, hogy olyan levegőhöz jusson a borda,
amelyik hidegebb.
#15-ös: A radiátort most hagyjuk, azt tudom, hogy miért nem akarom.
1. 10x nagyobb felület? Milyen felület? Keresztmetszet kell nagyobb, hogy jól tudjon áramolni. De ez nem gond, nem akarom olyan vékony csőben vezetni, mint a vizet.
2. Tévedsz, nem kell sokkal nagyobb hőfok. Számolj utána. Én megtettem. Néhány fokos különbség elegendő, ha nincs vastag fa parketta. Kb. mint a vizes fűtésnél, annyi kell. Igazából nincs is különbség ilyen szempontból, a lényeg, hogy oda kell vinni a hőt, utána meg átmegy a betonon és a járólapon, vagy laminált parkettán. A vastag parketta nyilván nem való padlófűtésre. Azon nem érdemes vitatkozni, hogy a levegő viszi-e a hőt. Viszi rendesen. Át is adja. A cserépkályhában olyan meleg van, hogy már téglát is égettem benne, szóval nagyságrendileg 800-1000 fok, aztán mondjuk 20 méter út után 40 fokos a levegő a kéményben. A padlóban nyilván sokkal hosszabb utat is tehet meg, és lassabban.
3. Na, ez érdekes. Szóval szerinted az, hogy a levegővel a levegőt fűtöm, az sokkal rosszabb hatásfokú, mint hogy a levegővel felfűtöm a vizet? Ugye a hő mindig a levegőben keletkezik a szokásos gáztüzelésű fűtőberendezésekben...
Az más kérdés, hogy a radiátorokhoz mindenképp víz kell, a padlófűtéshez is az van elterjedve, ezért most bolti kazánnal csak úgy tudnám megcsinálni, hogy vízzel melegítem a levegőt. Cserépkályha vagy tömegkályha esetén persze más a helyzet, azt könnyen lehetne úgy rakni, hogy meleg levegőt tudjon szolgáltatni, ne csak a külső felületen, hanem alóla is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!