Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Nulla vezetéken feszültséget...

Nulla vezetéken feszültséget mérek?

Figyelt kérdés
Valamikor régen össze vissza kötötték be a vezetéket az egyik épüleben, gondoltam megcsinálom, szétszedtem egy kötődobozt mert az volt a leg silányabb állapotban, van olyan vezeték amin föld és a vezeték között 40-60-100 volt-ot mérek, hogy lehet ez? hol keressem a hibát? valahol szakadás van? vagy egy rossz bekötést keressek? így működhet róla valami, hogyha a 240v om megvan de a nullán 100 volt van?
2017. szept. 12. 19:35
 1/7 anonim ***** válasza:
Elkèpzelhető, hogy amit mèrsz az csak indukált illetve kapacitìv feszültsèg. Valamint lehetősèg mèg, hogy mindez mellett a betáp PEN ahol szèt van választva nincsen leföldelve.
2017. szept. 12. 19:57
 2/7 anonim ***** válasza:

1# vagyok. Esetleg 0 szakadás kötès hiba. Távolròl csak sorolni lehet a hiba lehetősègeket.

Pontosat csak helyben átnèzès után lehet

2017. szept. 12. 20:01
 3/7 anonim ***** válasza:

Persze hogy mérhetsz rajta feszültséget, főleg ha megbontod. A "0" vezető üzemszerűen vezet áramot, mivel egy áramkör része. Az hogy az EPH-ban össze van kötve a földdel, azzal egy potenciálra le van húzva ebből a szempontból irreleváns.

Köss be egy FI relét a betápnál, az megmutatja hogy félre van-e kötve bármi is. A nullán csak akkor nem lehet a föld felé feszültséget mérni, ha az épületben minden fogyasztót kikapcsolsz, még a szobai kapcsoló glimlámpáját is.

2017. szept. 12. 20:02
 4/7 A kérdező kommentje:
használhatom a dolgokat úgy, hogy akár 100 volt van a nullán?
2017. szept. 12. 20:05
 5/7 anonim ***** válasza:
Hol mèred?
2017. szept. 12. 20:17
 6/7 anonim ***** válasza:

Bocs nem EPH, hanem PEN.

Ne méregess semmit, hanem használd a készüléket. Mivel a hálózatban 0-P között 230V P-P között 400V van, ha ennél kevesebbet bárhol is mérsz, az már csak egy fogyasztó utáni feszültségesésből adódhat, ami üzemszerű. Ha valami el lenne kötve, akkor első körben rövidzár lenne, ami egyből leoldaná a kismegszakítót, másod körben pedig nem kapna feszültséget a készülék és nem működne( pl nullát és földet kötsz be nulla-fázis helyett) Ha nulla helyett a földet használod, akkor is működni fog a berendezés, csak érintésvédelmi szempontból erősen aggályos a dolog, mert a föld szakadásakor áramütés lesz a vége. Ezt viszont egy FI relével elkerülheted, mert ha bármi is folyik a földön keresztül, akkor leold (vagyis a nullán keresztül nem folyik akkora áram mint amennyinek lennie kellene, ezt érzékeli, vagyis csak a föld fele folyhat).

2017. szept. 12. 20:17
 7/7 A kérdező kommentje:
a földelésen nem mérek semmi feszültséget viszon, akkor az jó lehet? csak furcsálta m a dolgot amikor bekötöttem az összes vvezetéket a dobozban oda ahova kell és az egyik konnektornál 100v-ot mértem űgy, hogy semmi sem volt bekapcsolva, a másik konnektoron meg 0-át,
2017. szept. 12. 20:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!