A nyereg vagy a sátortető kivitelezése olcsóbb?
A nyeretetőnek csak a gerincén van kúpcserép, és szerintem egyszerűbb a cserepezése is, sokkal több egész cserép megy rá, viszont itt a tűzfal okoz gondot, hogy a téglákat kell háromszögletűre vágni. A sátortetőnél pont forditva, sokkal több kúpcserép kell, ami köztudott, hogy marha drága, a cserepet kell háromszögletűre vágni, viszont nem kell a tűzfallal pepecselni. Melyik az előnyösebb, melyik kivitelezése az olcsóbb? Amúgy a hely, ahol épitkeznénk nagyon impozáns, sokszor járnák fel éjszaka bambulni.
Ha lehet hozzáértő válaszoljon, indokkal!
Köszönöm!
A tűzfalnál amit eddig láttam nem vagdossák a téglákat. Bár jobban belegondolva tényleg láttam már olyat is, ahol a megmaradt törmelék dirib-darab téglákat használták erre a célra, hogy a réseket kitöltsék.
De gyakrabban olyat látok, hogy kirakják "szögletesre" Aztán bezsaluzzák és beton.
A sátortetőnél eleve a tető felülete is jóval kisebb, igaz hogy négy oldalról kell rakni. Szerintem nem véletlen hogy az 50-es évek kis költségvetésű kockaházait is ilyenre csinálták.
Én magam a nyeregtetőre szavaznék. Már csak azért is mert nagyobb padlástered van. Esetleg később lehet fölfelé a tetőtérben bővíteni a házat.
A 38cm téglafal ha még szigetleve is lesz, nem hiszem, hogy lényegesen rosszabb hőszigetelésű, mint a kőzetgyapottal szigetelt tetőhéjazat. Emiatt nem aggódnék de nem vagyok építész...
Kell a plusz tégla, vakolat, egyebek. Valamennyivel lehet hogy drágább lesz, de egy ház teljes költségvetését szerintem nem dobja meg lényegesen többel.
A pontos árakat nem tudom, mi már régen csináltuk és egyértelmű volt a nyeregtető.
25 fokos lejtésű nyeregtetővel? Nem lesz az egy kicsit lapos? Egy erősebb szél visszakergeti rajta a csapadékot.
Ami a költségvetést illeti, a kőművesmunka mindig olcsóbb, mint a tetőfedő munkája. Anyagban is, munkadíjban is. Főleg, ha a hőszigetelést is beleszámítod.
25 fokos hajlásszög már nagyon határeset, én biztos minimum 35 fokot csináltatnék.
porhó és a csapó eső alaphangon bemegy a cserép alá viharban.
a nyereg lényegesebben olcsóbb, ha azt nézzük hogy a sátortetőnél 8X kell cserepet vágni az éleknél, és általában egy vágás egy cserép.
ugyan ez van a tetőléccel és a szerkezeti faanyaggal.
a fogalmakat meg tegyük tisztába, a tűzgátló fal tetősíkon kívül van, ennek a tetejére valamilyen korcolt lemez fedés kerül általában.
itt a téglákat teljesen felesleges beszabni hisz alapból egy zsaluzott beton koszorút kap a fal.
ez minimum 600-800 ezer többletköltséggel jár.
amiről ti beszéltek az a csúcsfal. ha profi a kőműves csapat akkor van tégla vágójuk és beszabják szépen szögre a téglákat.
ha nincs akkor úgynevezett "macskalépcsősre" hagyják, és a tető elkészülte után valamivel kipótolják a hiányzó részeket.
(egy épület bádogos-tetőfedő)
25 fok szerintem is nagyon lapos. Gyakorlati problémákat is okozhat és hülyén is nézne ki.
800-900eFt. Így kimondva sok. De a házad össz költségvetésének csak pár százaléka.
Jó nagy ház lesz.
Ami a sátortető engedélyezését illeti. A szomszédomban két éve építettek egy ilyen házat. A szomszéd utcában épp most ácsolnak egy ilyen tetőt. Mifelénk nem szokott probléma lenni.
Látom hozzátok képest csak egy ovis vagyok:) A 25 fokos dőlésszöget azért gondoltam, mivel az inkább laposabb, és mai kornak megfelelő arculatú ház lenne. Régebben volt divat a nagy, 45 fokos nyeregtetők, amik inkább a 80 as éveket idézik bennem. De most, hogy beszéltek róla igazatok van,túlságosan lapos.
Ezeket a számolásokat laikusként néztem, hogy mi mennyibe kerül, és az említett háromszög területnagysága meglepő eredményeket hozott. így jött ki nekem az 1 milliónál is több. De akkor végeredményben melyik fog többe kerülni? Nekünk az építész 4.000ft-ot mondott a falazás négyzetméter árára, és 2.000ft-ot az ácsmunkára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!