Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Ki fizeti a felelős műszaki...

Ki fizeti a felelős műszaki vezetőt egy építkezésen?

Figyelt kérdés
Arról van szó hogy van egy generálkivitelezés, de láttam a szerkezet árban egy olyan tételt hogy felelős műszaki vezető x ezer FT, és ezt nekem kellene fizetnem. Én azt gondoltam hogy ez kizárólag a kivitelező dolga fizetni.

2017. jún. 2. 10:07
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
100%

Tehát most az a kínod hogy nem láttad az építkezésen az FMV-t? Nem a te bajod, ez a vállalkozó baja. Neked ott van a műszaki ellenőr, aki téged képvisel, az fmv meg minden alvállalkozónak külön kötelező és nem olcsó. FMV-vel neked semmi dolgod.

HA nem jó valami, neked a műszaki ellenőr fog szólni (jobb esetben ugyebár) hogy valami nem stimmel.

Amúgy meg írtál x forintért egyszerződést egy fővállalkozóval, aki épít neked x dolgot és ebben benne van minden. A kötelező FMV díja is. Nem értem mi olyan nehéz ebben...

Üdv, egy FMV, É.ME.

2017. jún. 2. 18:58
 12/27 anonim ***** válasza:
49%
Hello. Nem kell foglalkozni az FMV(k)-vel, nem kell látnod őket, elég ha ott a nevük, ezzel felelősséget vállalnak a szakemberek által végzett munkáért. Ha valami balul sül el, majd a hatóság előveszi őket :) Amúgy nálunk az FMV-k 20-25e Ft-ot kértek.
2017. jún. 2. 21:43
 13/27 A kérdező kommentje:

11-es!

Nem kínom hogy nem láttam a műszaki vezetőt, csak kár hogy cirka netto 250.000 Ft-ot én kifizetem, és meg merem kérdezni hogy milyen alapon? Szerintem meg az építőipar van most nagyon elszállva magától. Ha ez a FELELŐS műszaki vezetés akkor köszi tudod mit, nem kérek belőle. A műszaki ellenőrt kifizetem gond nélkül, mert ő kijött konzultáltunk stb. + töredékét kérte. A generálkivitelező műszaki vezetőjét továbbra sem érzem hogy nekem kellene megfizetni. Tudom, nem a hasznából fogja kifizetni, csak tudod akkor ne ennyit kérne el hanem mondjuk 50-et.

2017. jún. 5. 23:44
 14/27 anonim ***** válasza:
52%

"Ha ez a FELELŐS műszaki vezetés akkor köszi tudod mit, nem kérek belőle."

Törvényileg kötelező alkalmazni, nem úgy van ahogy elképzeled, de a leírásod alapján fogalmad sincs miért van az FMV.

2017. jún. 6. 12:11
 15/27 anonim ***** válasza:
68%

"csak kár hogy cirka netto 250.000 Ft-ot én kifizetem"

Nem te fizetted, hanem a vállalkozók fizetik. Náluk meg nem terem a pénz a fán.

" Szerintem meg az építőipar van most nagyon elszállva magától."

Nah ha a műszaki ellenőrnek is elkezdesz pampogni meg okoskodni ott fog téged hagyni. Az én műellenőri praxisomban is volt már hogy otthagytam a megrendelőt, mert hülye volt.

" ne ennyit kérne el hanem mondjuk 50-et."

Ennyi erővel telefonálj be a gyárba és mondd meg nekik hogy mennyiért adják az építőanyagokat.

2017. jún. 6. 12:15
 16/27 anonim ***** válasza:
100%
Tudod mit jelent az fmv? O a 250 ezer ft-ért tartja a hátát, ha valamit a mestermberek elcsesznek. Övé a felelősség. Egyébként mivel lenne jobb, ha nem lenne ott az ára külön, hanem simán négyzetméterenként 2 ezer Ft-tal drágábban vállalta volna a kivitelező?
2017. jún. 6. 12:36
 17/27 A kérdező kommentje:

Tartja a hátát persze, hogy felférjen a sok pénz rá. Na ne fárasszuk egymást, ennyi erővel az autószerelő is tartja a hátát ha valamit elbasznak mondjuk a fékeknél. Nem kell itt a mellékduma, el vagytok kicsit pattanva magatoktól.

"Törvényileg kötelező alkalmazni, nem úgy van ahogy elképzeled, de a leírásod alapján fogalmad sincs miért van az FMV." Erre csak azt a példát tudom neked mondani, hogy x ezerért meg szerzek villamos felülvizsgálatot. Ennyit érnek ezek, szaros template papírok tízezrekért.

2017. jún. 6. 14:01
 18/27 anonim ***** válasza:
52%

"Nem kell itt a mellékduma, el vagytok kicsit pattanva magatoktól. "

Na ha nekem nyomnád ilyen stílusban, az tuti nem lenne használatba vételid! Mert tőlem biztos nem kapnál FMV nyilatkozatot az 100.

2017. jún. 6. 14:12
 19/27 A kérdező kommentje:

Na ha nekem nyomnád ilyen stílusban, az tuti nem lenne használatba vételid! Mert tőlem biztos nem kapnál FMV nyilatkozatot az 100.

Akkor ezek szerint te nem szakmai alapon döntesz. Oké ezt is akkor tudom.

2017. jún. 6. 15:52
 20/27 anonim ***** válasza:
52%

Abban, hogy valaki tahó bunkó és még az okoskodik is abban nincs szakmai döntés.

Ha az elején megállapodtatok a kivitelezővel, akkor most minek rinyálsz? A műszaki ellenőröd szerint minden rendben van a kivitelezéssel? Ha igen akkor no para! Az FMV meg úgy igazítja/ellenőrzi az embereit ahogy neki jó! A felelősséget Ő vállalja!

2017. jún. 6. 15:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!