Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » 6mm2-es gerincvezeték a lakásba?

GáborTNK kérdése:

6mm2-es gerincvezeték a lakásba?

Figyelt kérdés

Sziasztok

Adott egy családi ház, ahol van 4 szoba, konyha. fürdő. Jelenleg 1 B16-os főbiztosíték van az egész házban. Régi L-alakú parasztház. Folyosón megy egy 5mm2-alu gerinc és minden szobánál leágaztatva 2,5mm2 aluval. Ez kb 30éves technika. Tulajnak javasoltam az újra vezetékezést, amiben benne van, de bontás nélkül. Namármost sajnos a meglévő cső kicsi és pont egy 6mm2-es Mkh fér el benne.

Tehát a terv szerint ugyanezen az elven mennénk tovább mint ami volt, csak most 6mm2-es Mkh 1,5mm2-es leágazások szobánként + ÉV relé és egy alkismegszakító!

A kérdés az lenne hogy mennyire járható ez az út??

Én javasoltam a min szobánkénti köröket, de sajnos nem hajlandó a bontásba belemenni így abból kell dolgozni amink van!

Köszi előre is!

2017. máj. 4. 23:04
1 2
 1/15 acelsziv ***** válasza:
100%

14 amperre a 2,5 -ös is elég. De ha ennyire nem vágod a témát akkor minek fogsz bele?

Inkább több áramkört kellene kialakítani 10 A -esekkel.

Fí relé az egész elejére.

Ja és MCu. Falban nem húzunk sodrott vezetéket.

2017. máj. 4. 23:10
 2/15 anonim ***** válasza:
6- os gerinc totál felesleges. Az 1.5- vezetèk 13A lehet biztosìtani. Helyisègenkènti kismegszakìtó felesleges, mert ez sosem lesz szelektìv. Annyi fi relè sem kellene, de ez a tulaj dolga. Ès tömört hùzunk csőbe. A hajlèkonyt nem lehet dobozba prèselni fixen.
2017. máj. 5. 06:32
 3/15 anonim ***** válasza:
és a teljes felújítás annyit tesz, hogy a jelen szabványoknak kell megfelelnie. Az EPH-t sem kell kifelejteni (és a többi mást sem).
2017. máj. 5. 09:20
 4/15 A kérdező kommentje:
2,5esből max 2 kört lehet húzni, ami szintén nem elég. ezért gondoltam a 6 gerincre helyiségenként leágazással. Az ÉV relé és az alkismegszakító nem szobánként értendő hanem az egésznek az elején. tehát főmegszakító->ÉV->almegszakító.
2017. máj. 5. 09:36
 5/15 anonim ***** válasza:

Azt nem értem, hogy ugyanolyan keresztmetszetű réz miért nem fér el?

Mint a többiek írták, egy vastag gerinc ugyanúgy csak a legvékonyabb leágazásnak megfelelően biztosítható, ez meg elég lesz manapság?

Parasztháznál én el tudom képzelni, hogy a folyosón leágazásonként van egy kulturált doboz, amiben a leágazás kismegszakítója van, akkor a vastag elejére a vastagot védő erősség lehetséges.

Zárlat esetén így is az egész ház sötétbe fog borulni, erre hívd fel tanúk előtt (haverod vagy barátnőd eljött segíteni lepakolni, stb) a tulaj figyelmét. Nem hivatalosan, csak baráti beszélgetésben, beleszőve azt, hogy a netes fórumon mindenki ostobaságnak tartja ezt a megoldást. Ha meggyőzhetetlen, akkor azt csináld, amire kér és amiért megfizet. :)

2017. máj. 5. 10:15
 6/15 Szudan ***** válasza:
16os biztosítéknak elég a 2,5mm2 merev réz vezeték gerincnek, leágazásoknak 1,5mm2 merev réz, én úgy csinálnám hogy 2 áramkörre osztanám 2db 10Aes kismegszakítóval az egész elé mehet a FÍ relé. (1 áramkör csak a konyhába 1 pedig az összes többi helyiségbe). a két áramkör gerincébe menne 2,5mm2 merev réz leágazásoknál 1,5mm2 merev réz (ennek bírnia kéne) és be is kéne mennie a 16os védőcsőbe mert annak kéne lennie!
2017. máj. 5. 10:38
 7/15 anonim ***** válasza:
Azért fölös pénzkidobás a 6-os gerinc, mert 16A-al van lebiztosítva, és totál kihasználhatatlan feszültségesés és terhelés szerint. A 2,5mm2 elég, ezt 16A-al lehet biztosítani. Utána annyi körre bontod ahányra akarod, és al kismegszakítókra. De értelem szerint ha csökken a keresztmetszet 1,5mm2-re, azt max 13A-al biztosíthatod már csak
2017. máj. 5. 10:55
 8/15 anonim ***** válasza:
Ez bizony így van, régen 16 A-re biztosítottuk a másfelest, az új szabvány meg nem ezt mondja.
2017. máj. 5. 10:58
 9/15 A kérdező kommentje:
Sajnos 13 körüli a cső vagy talán még kisebb. Kellene a plusz cső, de sajnos ahogy a kolléga írta, egy ponton nincs értelme vitázni a tulajjal, erre van pénze, ezt csináljam. Illetve azért 6os gerinc mert az volt neki otthon.!! Viszont legalább az új vezeték és nem valami bontott szabdalt méh telepre való!!! Sajnos hiába magyaráz az ember hogy az egész nem került volna többe mint +50 és akkor legalább szobánként van egy kör, de mint elég sokan csak a festés után jött rá hogy villanyt kéne szerelni..!!!
2017. máj. 5. 15:14
 10/15 anonim ***** válasza:
Akkor ez van ha ez már van otthon.
2017. máj. 5. 22:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!