6mm2-es gerincvezeték a lakásba?
Sziasztok
Adott egy családi ház, ahol van 4 szoba, konyha. fürdő. Jelenleg 1 B16-os főbiztosíték van az egész házban. Régi L-alakú parasztház. Folyosón megy egy 5mm2-alu gerinc és minden szobánál leágaztatva 2,5mm2 aluval. Ez kb 30éves technika. Tulajnak javasoltam az újra vezetékezést, amiben benne van, de bontás nélkül. Namármost sajnos a meglévő cső kicsi és pont egy 6mm2-es Mkh fér el benne.
Tehát a terv szerint ugyanezen az elven mennénk tovább mint ami volt, csak most 6mm2-es Mkh 1,5mm2-es leágazások szobánként + ÉV relé és egy alkismegszakító!
A kérdés az lenne hogy mennyire járható ez az út??
Én javasoltam a min szobánkénti köröket, de sajnos nem hajlandó a bontásba belemenni így abból kell dolgozni amink van!
Köszi előre is!
14 amperre a 2,5 -ös is elég. De ha ennyire nem vágod a témát akkor minek fogsz bele?
Inkább több áramkört kellene kialakítani 10 A -esekkel.
Fí relé az egész elejére.
Ja és MCu. Falban nem húzunk sodrott vezetéket.
Azt nem értem, hogy ugyanolyan keresztmetszetű réz miért nem fér el?
Mint a többiek írták, egy vastag gerinc ugyanúgy csak a legvékonyabb leágazásnak megfelelően biztosítható, ez meg elég lesz manapság?
Parasztháznál én el tudom képzelni, hogy a folyosón leágazásonként van egy kulturált doboz, amiben a leágazás kismegszakítója van, akkor a vastag elejére a vastagot védő erősség lehetséges.
Zárlat esetén így is az egész ház sötétbe fog borulni, erre hívd fel tanúk előtt (haverod vagy barátnőd eljött segíteni lepakolni, stb) a tulaj figyelmét. Nem hivatalosan, csak baráti beszélgetésben, beleszőve azt, hogy a netes fórumon mindenki ostobaságnak tartja ezt a megoldást. Ha meggyőzhetetlen, akkor azt csináld, amire kér és amiért megfizet. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!