Segítség, ti mit tennétek? A leendő szomszédom nem hagy békén az áram miatt, a helyzet a következő:
Most kezdene építkezni a szomszéd telken, de elfelejtette előre bevezettetni a végleges földkábeles áramot az építési munkálatokhoz, az ideiglenesre pedig nem akar költeni: ezért kitartóan engem kérlel arra, hogy hosszabbítón vezessem át neki a nyaralómból az én áramomat a kerítésig (az áramköltségeket ő állná).
Az egyik gond az, hogy így hónapokon keresztül szabadon lógna a kerítésen egy hosszabbító amikor én nagyrészt nem is leszek ott, kitéve az időjárás viszontagságainak, beleértve hogy vihar során víz érné és zárlatot csinálhat, talán még tüzet is okozhat a nyaralómban.
Még nem nagyon ismerem sem a szomszédomat, sem azt az építőipari céget, így nem látok garanciát arra, hogy elég óvatosak lesznek, és hogy pl. nem felejtenék el esténként letakarni a hosszabbítót, már ha az egyáltalán elég lenne...
Tudom, hogy ha harmadik félnek adnám ki az áramomat, azt jeleznem kell az áramszolgáltató felé, amit persze meg is tennék.
Igaz, hogy a szomszéd felelősséget vállalna minden felmerülő gondért, de azt nehezen képzelem, hogy egy esetleges tűzkár javítást, esetleg újjáépítést is vállalna, amikor az ideiglenes-légkábeles áramával is fukarkodik. Pereskedésbe meg nem szívesen kezdenék.
Ti beleegyeznétek a "kölcsön"-áramba? Szívesen segítek, de tartok attól, hogy ebben a helyzetben a végén én fáznék rá.
Túlaggódom, vagy tényleg nem érdemes ilyennel a saját ingatlant kockáztatni?
Mennyire lehet gyakori, hogy a szomszédok adnak építkezéskor áramot??
Előre is köszi a tanácsokért!! :)
tűzkár?
az lenne az utolsó amiért aggódnék...
kismegszakító és a firelé nem viccből van.
inkább azon gondolkodnék el, hogy tényleg ki a fizetné neked havonta a villany számlát.
Én adnék.
A vízállóság nem lehet probléma. Nem szobai hosszabbítót kell a kerítésre dobni, hanem egy vízállóvégűt vízhatlan helyre. Ez nem megoldhatatlan azért.
Mondjuk megrágja egy egér, vagy pocok a vezetéket és agyonvág valakit, te mész a börtönbe gondatlanságból elkövetett emberölésért.
A többit már elmondták előttem.
Persze nehéz dolog lesz a visszautasítás után egy jószomszédi viszonyt kialakítani ...
A tűz iránti aggodalmat nem látom abszolút indokoltnak, a villamos berendezés, ha szabályos, akkor megfelelően van szerelve, karbantartva, és védelmekkel ellátva. Ja, hogy a tiéd nem egyértelműen ilyen? :)
Ez a megoldás gyakorlatilag nem tud működni, azt mondjad neki.
Olyan szempontból, hogy ha nálad van áram-védőkapcsoló (FI-relé), akkor zárlatra és testzárlatra a nálad levő kismegszakító vagy FI-relé fog levágni. Ilyen esemény egy építkezésen ezer darab fordul elő. És akkor mit tesznek az iparosok? Tehetetlenségükben toporzékolva átugranak a kerítésen, felfeszítik a mérőszekrényed ajtaját, stb. Ezt meg te nem szeretnéd, valljuk be, ilyenkor tűnik el egy építkezés ideje alatt bármi, ami az udvaron vagy fészerben maradt, leeszik a gyümölcsöt, letörve az ágakat, letapossák a répát, stb. Ha e pillanatban nincs is FI-reléd, azt világosan értesd meg, hogy ha belemennél ebbe, csak akkor, ha ő szereltet egyet nálad.
Persze, ha állandóan kint vagy, akkor más a helyzet, mert akkor visszanyomhatod a billentyűt némi gúnyos mosollyal. Ha van mobilis családtagod, akkor mondd meg a szomszédnak, hogy fizessen neki egy fél éjjeliőri bért, és legyen kint ő állandóan.
A hitetlenkedőknek mondanám, hogy bizony, ma ekkora határidők vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!