Állandó 19-20 °C hőmérséglet eléréséhez hány méterrel kellene egy (aula méretű) termet a FÖLD ALÁ ásni? Hőszivattyúval persze +10-12 fokot el lehet érni, de erre még "kellene" 8-9.
Mivel védekeznek ilyen föld alatti létesítményeknél:
-A beomlás ellen?
-A vizesedés ellen?
Hiszen a puszta "föld-fal" - sejtem - nem elég.
És a legfőbb kérdés a végére - hozzávetőlegesen ez mennyire hatalmas kiadást jelentene?
Még ha munkagépekkel könnyű is ásni (emberi erő alkalmazása helyett), az sem két fillér lesz...
Beszéljünk például egy 20 x 50 x 20 méteres (szélesség x hosszúság x magasság) teremről.
Ha csak 8 fok van a felszín alatt (közvetlenül), akkor miért mondják sokan, hogy (mélyebb) pincékben (de nem 400 méterrel a talajszint alattiakban, hanem viszonylag mélyebb pincékben) "szinte meleg van, ott simán lehetne élni"?
8 fokban senki nem tudna élni! Talán 15-ben (nehezen ugyan, de) már ott talán igen...
Akkor kinek van igaza?
400 méteren szerintem megfizethetetlenül drága lenne a fenti 20 x 50 x 20 méteres terem kiásattatása/kiépíttetése. Vagy tévedek?
Nem feltétlen - olyan helyet kell keresni, ahol a kőzet erre alkalmas, vagy ne adj isten eleve van lent egy ekkora méretű természetes víztározó a vízzáró rétegek között, amit csak ki kell szivattyúzni, esetleg kiönteni betonnal.
Egyébként a föld alatti hőmérséklet nem ilyen törvényszerű - lényege, hogy sokkal stabilabb. Tehát ott akkor is ~9 °C körül van a hőmérséklet, ha nyáron kint 40 °C kánikula van, meg akkor is, ha farkasordító -20 °C. Emberi élet szempontjából a napfény hiánya és a folyamatos szellőztetés a problémás inkább.
8 fok alatt is lehet èlni. Eszkimo jègkunyhóban is "-" fok van. Ès nem règóta csinálnak a lakásokban 20-23 fokot. Règen csak a konyhában fűtöttek ha volt mivel.
A föld alatti èpìtkezès ès a vèdelmek talaj függők. Most is vannak föld alatti városok, de Mo-on is van barlanglakás, amit művèszfèlèk lakják újabban.
Két ábrát mellékeltem.
Az első, az egy magyarországi átlagos értékekre vonatkozó elvi ábra. Nem túl nagy mélységekhez.
A második pedig egy hőszivattyús szondafúráshoz 4 alkalommal készített kutatófúrás mért adatainak összegzése egy adott geológiai sajátosságokkal rendelkező területen.
Egy melegebb terület megtalálásánál nagy szerepe van annak, hogy melyik földrajzi tájegységről beszélünk. Másrészt a talaj szerkezete lényeges. Hogy az alattunk lévő talaj homok, vagy agyag, vagy milyen kőzet. Azokon a helyeken, ahol termálvizek is jelen vannak, sokkal meredekebb a földhőmérséklet emelkedése a mélységgel - mint az átlagos helyeken.
Szóval tudni kellene kedves kérdező, hogy konkrétan hol van az a hely, amelyre a kérdésed irányul.
kb. 10-12 fok van egy pincében. A 15-16 úgy lehet, hogy az a lakás alatt van, és a lakás fűti.
A hőszivattyús mondatodat nem értem, azzal egy felszín fölötti lakás is kifűthető, megfelelő méretezéssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!