Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Mi kell egy fúrt kúthoz?

Mi kell egy fúrt kúthoz?

Figyelt kérdés
Úgy értem milyen szivattyú, vízszűrő, stb... Olyan helyre szeretném bevezetni a vizet, ahol nincs kiépítve a vezetékes vízhálózat, az utcában sokan fúrt kútról nyerik a vizet, még főznek is vele, természetesen én bevizsgáltatnám a vizet, meg hallottam valami ozmozisos vízszűrőről (remélem jól írtam), de a mosást, fürdést, wc-t rákötném, víz tuti van, mert minden szomszédomnak jobbról balról egy vonalban van a kútja, csak nemtudom mi kell hozzá. 6 méteren van már víz, de jól gondolom, hogy az talajvíz?
2016. szept. 12. 08:35
 1/4 anonim ***** válasza:
Nálunk az ásott kútból van a ház vízellátása. Házivizi a tartályos. A fúratottkút(21m) vasas és az a fürdőben nagyon kellemetlen lenne ezt szivattyúval használjuk. Felénk sajnos nem iható a víz.
2016. szept. 12. 10:37
 2/4 anonim ***** válasza:
14%

Sok minden kell, de leginkább pénz! Nekem is van ilyen, az látja el a házunkat. Még inni is lehet belőle.

Szóval kell egy mélykút szivattyú. Ha sokáig szeretnéd használni a szivattyúdat, akkor kell még hozzá egy házi vízmű is. Aztán kell egy szivattyú vezérlő elektronika.

Itt akár meg is lehetne állni, csakhogy 2 probléma merül fel (nekem legalább is felmerült):

1. Csőtörés!!! Eltörik a cső közvetlenül a kútaknában. Ekkor, ha nem veszed észre időben, akkor a kitermelt víz szépen visszafolyik a kút külső részén és belemossa a kutadba az összes földet, a kút beszakad és tönkre megy.

2. Automatika kiakad! Ez a kisebbik baj. A szivattyú nem termeli a vizet, viszont a házi vízmű nem tudja olyan mélyről felszívni és üresben jár a szivattyú, ami idővel leég.

Szóval ha tanácsokat akarsz, nekem rengeteg tapasztalatom van. Most építek védelmet a rendszernek, hogy megvédjem a teljes berendezést.

2016. szept. 12. 11:18
 3/4 anonim ***** válasza:

Talajvíz vagy rétegvíz nem attól függ, hogy hány méteren van a szintje, hanem attól, hogy a vízzáró réteg alól, vagy felülről van a forrása.

Az is elképzelhető, hogy rétegvíz, csak a vízzáró réteg alatti nyomás felnyomja a kútban a szintet. Egyes artézi kutakat le is kell zárni, mivel a nyomás olyan nagy, hogy kispriccelne a talaj fölött.

Jó példa, hogy amikor a XIX. században megfúrták a Széchenyi fürdő kútját, a feltörő forró vizet nem tudták kezelni, majd az az Andrássy úton keresztül elfolyt a Dunába.

2016. szept. 12. 13:09
 4/4 anonim ***** válasza:

Nekem is van 1 mély kutam,kicsivel több 60 m nél .

vagy 15 m es a vizoszlop.A lerakott cső 110 es,de vastag falu,hogy saját súlyát is kibirja függőben .A lent lévő első 5 méret van vizszürőve,ebben a magasában kb kivül is vizszürő kavics mellé őntve .3/4 es kp csövön jön a viz fel,egy mély kuti szivattyú által .A kút aknájába is tehettem volna egy nyomás kapcsolót,és ha nyitom a csapot,indul a szívattyú is .Én nem ezt választottam ,egy tartályt nyomok tele vizzel ,és innét van a hálózat ellátása .Csőtörés az kizárt,de ha nem zár jól a kút lábszelep,a kút szivattyúja számtalanszor indult volna el .

A tartály mellé szereltem fel egy másikat,jelző rendszerrel,ami mutatja a tartályban lévő víz készletet.

Ha netán kifogyna ,a szivattyú megállna,mert van üres járat védelem is .

2016. szept. 12. 19:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!