Penészedés, párásodás ellen hogyan/mivel szellőztessek?
Sziasztok! Új lakás tulajdonos vagyok, tanácsokat szeretnék kérni. Földszintes, kertes házról van szó, műanyag nyílászárókkal. Résszellőzővel el vannak látva, de félek, hogy télen ez és a napi 1-2 kereszthuzat kevés a párásodás és penészesedés ellen (előző lakásban sajnos nem volt elég). Olvastam, hogy vannak különböző szellőző rendszerek, szerintetek érdemes ilyenre beruházni, és ha igen, milyenre?
Segítségeket előre is köszönöm!
# 8
Ez a szellőztetés semmit nem ért, valóban. Ha legalább a levegő felét kicserélted volna, akkor a páratartalom leesik 60 alá.
Oké, hogy a CO nem érdekes nálad, a párát géppel lecsökkented, de a CO2-t meg a radont a tüdőben megkötő anyagokat nem engeded ki, ezek szerint.
A Magyar Szabvány szerint egy felnőtt ember frisslevegő-szükséglete 30 m3/óra. Azaz, egy 100 m2-es, 2,8 magasságú ház levegőjét, ahol 3 ember tartózkodik, ez alapján 3,1 óránként teljes egészében ki kellene cserélni (elvileg), úgy még az említett párás 12 fokos levegő esetén is lemenne a páratartalom 50 % alá.
Na jó, ennyire azért senki nem veszi komolyan a szellőztetést, de azért annyira elhanyagolni sem szabad, mint te teszed, az általad írtak szerint.
A rosszul záródó ablak nem csak kimenő meleget jelent, hanem kimenő széndioxidot is, meg füstöt is (dohányzás és gáztűzhely esetén. Igaz, ugyanezt tudja a gumiszigetelésű ablak + beépített légcserélő ventilátor + páramentesítő is, csak drágábban.
Köszönöm az eddigi válaszokat! Felmerült a fűtés, ablaknyitás téma: nem takarékoskodunk, kisgyermekes család vagyunk, így fűtünk normálisan, plusz szellőztetünk is. Mégis tiszta penész minden, ami idén mégjobban elhatalmasodott, ezért is vagyok tanácstalan és árnék ötleteket.
7-es válaszoló, látom nagyon profi a páratartalom kérdésben, esetleg valami megoldást is tudna javasolni? Nagyon megköszönném!
#11: Nem hanyagolom el a szellőztetést, ha nem is szellőztetek 3 óránként. A 2 perc 68% nem azt jelentette, hogy 2 percig szellőztettem. Remek idő van, ma is órákat szellőztettem kereszthuzattal, de most sem ment le 60%-ra, ami nem csoda, meleg van kint s annyira azért nem száraz, fizikai képtelenség lenne, ha egy viszonylag párás levegőből szárazabb levegő lenne, miközben a hőmérséklete nem változik. Ez van, a szellőztetés nem megoldás a párára... S ha szárazabb levegőt hozunk be, az is csak a szoba levegőjét cseréli, a többi pára megmarad és gyorsan felviszi megint az értéket, ha nem is az eredeti szintre. A szellőztetés olykor keveset ér, olykor semmit, olykor pedig ront a páratartalmon. Ez ilyen.
#10: Nem mindenki bírja a hőséget, én speciel szenvedek pl. 22 fokban. Igaz, 16-ban fázom, ezért van nálunk 18-20. De van, aki ennyiben már nem tud aludni...
Illetve lehet, hogy a 12 fokosnál kiszámítható, hogy lement volna a páratartalom, ha tényleg kicserélődik a levegő... Ez esetben vagy a páramérő is ludas (a lenti elég lassan reagál s minden páramérőnk más értéket mutat), vagy (ez tuti igaz) nem tudom rendesen kiszellőztetni a házat, maximum órákig tartó szellőztetéssel, amit nem fogok megtenni 12 fokban, bocs, én életem, én döntésem. Így is mindent visz a szél néha, elég szeles környéken lakunk.
De lent mindig magas a páratartalom, az emeleten már pár perc szellőztetés is látványos eredményt hoz (50% alá, hacsak nem túl optimista az a páramérő), igaz, ott igazi huzatot lehet csinálni, mert van 2 szemben levő ablak s picit kisebb a tér, de annyira azért nem sokkal.
Persze ha kint áll a levegő, akkor elég eredménytelen egy röpke szellőztetés, hosszabb idő alatt pedig az egyik szoba levegője átmegy a másikba, s továbbra is rossz marad. De az egyikben olyankor már igen hideg van...
Van értelme a szellőztetőrendszernek, nemhiába akarok egyszer olyat, szeretem a friss levegőt.
Egy rendes, nagy teljesítményű gép kell, aminek a megadott értéke napi sok liter víz (ennyit úgyse fog kiszedni, mert igen magas páratartalomra és hőmérsékletre van megadva, de ha 20 liter helyett 6-ot szed ki, az is valami), nem hiszem, hogy óriási különbség lenne az ilyenek között, a fő, hogy rendes gép legyen, nem apróság.
Ma le tudtam tesztelni a 12 fokos szellőztetést. Nos, ér valamit, de nagyon keveset, hiába szellőztetek 2-3 óránklént 15 percet, a pára 60-70% az idő legnagyobb részében. Márpedig máshogy nem tudok szellőztetni, csak úgy, hogy kitárom az ablakokat. A levegő fel is frissül igen hamar, jó a légmozgás, de a pára kemény dió. No majd látok 50% alatti értéket, ha fagyban szellőztetek, persze az sem tart sokáig ablakbecsukás után... Tényleg a szellőztető vagy a párátlanító klíma lehet a megoldás a párátlanító gépen kívül. A szellőztetésnek megvannak a korlátai.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!