Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Após és családja benne van az...

Após és családja benne van az építkezés minden folyamatában, 25 éve . Megérné telket venni, könnyű szerkezetű házat felhúzni és eladni?

Figyelt kérdés

A telek durván 8 millió lenne, egy központi részen, sík és nem közművesített . ( telek előtt gáz, áram minden adott)

A városka egy 30.000 lakosból álló ipari város, most épül rengeteg társas ház, de sima házak nem nagyon. Egy 50nm társasház (új) kb 35-50.000.000-ba megy itt. Szerintem inkább panel már, mert 20+ lakás. Mi is nettó 50-nm körüli házikót terveznénk, a telken van már egy könnyű szerkezetű tároló, beton alappal ami kb 25nm . A telek durván 1500nm.

Az építmény durván anyagárban menne, amit felesben fizetnénk az apósommal, ő építené az embereivel . Aztán eladnánk és a haszon is feles . Ilyen dolgok után hogyan kellene adózni? Könnyű szerkezetű házra kapnak az emberek csokot/ babavárót? Eladás szempontjából könnyítené a dolgot ha a leendő vásárló vehetne fel ilyen hitelt is.

Úgy érné meg neki, hogy cégre veszi az anyagot, ott kapásból lejön az áfa, a telket pedig én venném, a munkadíjat pedig levonjuk a telek árából és a különbséget még pótolja. Jó a viszonyunk, nem verne át, a telek, ház az én nevemre kerülne. Mielőtt belevágunk, bemegyek a tervekkel egy (több) ingatlanoshoz és kérek rá egy ajánlatot hogy mennyibe tudná ezt értékesíteni .

Lényegében ha a számok jól, belekezdünk. Viszont ez után hogyan kellene adózni?Nem, nem keresek fel egy könyvvelőt (mèg nem..), mivel nem fog tudni semmi okosabbat mondani mint az itteni nép többsége :)

febr. 16. 11:14
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagyok szakember, de rengeteg buktatót látok.
febr. 16. 11:20
 2/8 anonim ***** válasza:
Szép terv,viszont mivel a tied lesz, és 5 éven belül adod el, így 15%-os adót kell fizetned. Azt meg valószínűleg, az adóhivatal sem fogja nézni, hogy annak a pénzek csak a fele a tied, úgy,hogy sac/kb a áhított nyereséged el is úszik.
febr. 16. 11:33
 3/8 mindentudó99 ***** válasza:
Kalákábanb építkezés nincs már azt tudod ugye? Terv kell . Építés vezető. E napló. Mindent szakember csinálhat csak . Vagy szerzel valakit aki a nevét adja munkátokhoz.
febr. 16. 12:09
 4/8 anonim ***** válasza:
Lakhatási engedély is kell rá.
febr. 16. 12:34
 5/8 anonim ***** válasza:
Ha magánszemélyként építed, a vevő csokot és egyéb állami kedvezményt se kaphat rá, mert nem számít újépítésűnek.
febr. 16. 13:48
 6/8 anonim ***** válasza:

Tervek egyszerű bejelentessel.

Fa szerkezet esetén EOTA, fém váz esetén NMÉ, mindkettőhöz kell a minősítés. Kell a statikai gyártmány terv, azaz alapról, falakról, tetőszerkezetről. Majd ezek alapján ti kiállítjátok a teljesítmény nyilatkozatot.

Ha ez mind megvan, akkor minden támogatásra alkalmas, érték tartó, és hitel képes.

Ezek hiányában egy tákolmány, durva mértékű érték vesztéssel. A hiányzó dukumentumok függvényében veszti el az állami és banki lehetőségeit.

febr. 16. 16:20
 7/8 anonim ***** válasza:

Ez nem ilyen egyszerü. Az apósod generálkivitelező egyáltalán?

Mert csak akkor epítheti a házad, ha neki van épitőipari cége, és a szakmunkakat, pl. tető, víz-gáz-villany csak szakemberrel csináltathatod, após nem csinalhatja. A szerződéseket, teljesítéseket folyamatosan tölteni kell fel az enaplóba, ha szeretnétek támogatast, csokot és a számláknak, alapanyagoknak a ti nevetekre kell szólnia, nem szólhat apósodéra, az nem elszámolható nektek.

Nem tiszta, mit szeretnél pontosan.

febr. 16. 17:59
 8/8 A kérdező kommentje:

Félre érthetően fogalmaztam . Nem szeretnék semmilyen támogatást felvenni, saját pénzből lenne finanszírozva. Viszont úgy könnyebb lenne értékesíteni ha a leendő tulajdonos hitelt vehetne fel a vásárláshoz mert szerintem kevesen vannak akik 40 milliós lakást vásárolnak hitel nélkül. Az apósnak ács cége van, unoka tesónak is van cége (villanyászat) és az ő apjának is (viz / gàz fűtés így meglenne oldva ) Érdemben egyedül a 6-os válaszoló tudott segíteni, irhatok privatban ?

Az adózás pedig úgy nézne ki, hogy a teljes profitot adózom le, majd azt osztjuk 2 irányba . Amennyiben 15% úgy nem vészes, de én sajnos sokkal többről olvastam.

febr. 16. 18:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!