Hogyan álljunk neki az építkezésnek? Kit kell felkeresni? Mi ennek a folyamata?
Szia
Én felkerestem a helyi építésügyi előadót- ha jól emlékszem ez a neve - és megkérdeztem, hogy melyik tervezőt ajánlja akivel jól tud együttműködni.
Még így sem volt könnyű boldogulni vele, néha nagyon h.. tudnak lenni.
Aztán szerkezetkészre csináltattam egy céggel, a többit / ajtó ablak, víz, villany burkolatok festés/ saját kézzel csináltam.
Ha jól tudom ez változott mert az elektronikus építési naplónál ezt már nem lehet.
Szóval kezd az építési hatóság okoskájánál és a többit ő megmondja.
Először nézd meg mennyi pénzed van. 25-30 millió alatt kár nekikezdeni. A felújítás 50-150 EFT/m2, attól függően milyen állapotben volt eredetileg a ház. De lehet, hogy nem éri meg felújítani, jobb újat építeni.
Szerintem kezdd azzal, hogy keress egy jó építészt és beszéljétek át a dolgot. Ne olcsót keress, jót!
Építőipari vállalkozásnál dolgozom és ilyenekkel foglalkozunk, bár én magam még kezdő vagyok.
Nálunk úgy megy, hogy bejön a leendő építtető, megmondja, hogy mit szeretne és mi intézkedünk. Kell egy helyi építési szabályzat, amiben le vannak írva a helyi előírások. Ebből lehet például megtudni azt, hogy milyen beépítettség lehetséges (oldalhatáron álló, szabadon álló, stb.), milyen limitek vannak (max. beépíthetőség, min. zöldterület, min. elő /oldalkert méret, min-max. építménymagasság, stb.).
Utána jön az, hogy megbeszéljük, hogy ki, mit szeretne és mi az, ami megvalósítható. Miután ez megvan, elkészülnek a rajzok és a műszaki leírás, esetleg ha igény van rá a költségvetés is (na ezeket szoktam én csinálni) és beadásra kerül az építésügyi hatósághoz engedélyeztetésre. Miután ez megvan, jön a kivitelezés, amikor pedig felkérjük az alvállalkozókat, hogy adjanak árajánlatot és ha minden oké, kezdődhet is a kivitelezés (folyamatos adminisztrációt igényel egyébként: e-napló vezetés, felmérési napló vezetés, különböző tanúsítványok, szerződések feltöltése, stb.) Ha pedig ez is megvan, a legvégén jön a használatbavételi eljárás, amikor megnézik, hogy minden oké-e és ennyi.
Kiindulási pontnak egyébként ezt a táblázatot ajánlom böngészni, mert ebből nagyjából lehet kalkulálni egy árat (van egy táblázat kicsit lejjebb):
Egyébként egy kényelmes méretű, átlagos családi ház olyan 15-16 millió körül van teljesen készen (fejből nem tudok négyzetmétert mondani). Persze az árakat jelentősen befolyásolja a használt építőanyagok ára is. Lehet például egyszerű kerámia burkolatot rakni a kültérre, aminek négyzetméter ára pár-ezer forint, de lehet például WPC burkolatot is, aminek meg kb. 17 ezer forint...
Felújítani egyébként olcsóbb lehet, hogyha megfelelő állapotú a ház (optimális esetben egy egyszerű részleges/teljes tetőcsere és teljes hőszigetelés + nyílászárócsere is csodákra képes). Ehhez sem árt egy szakembert elhívni, hogy nézze meg; mert lehet, hogy elég csak felújítani... de az is lehet, hogy nem. Mindez a szerkezet állapotától függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!