Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » A szüleitek hogyan jutottak...

A szüleitek hogyan jutottak házhoz, lakáshoz? Régen könnyebb volt?

Figyelt kérdés
febr. 2. 17:04
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
55%

Harmincas vagyok, inkább nagyszüleim és dédszüleim idején volt könnyebb. Egyik nagymamám megkapta az apjának házát, talán ketten együtt fizették, és ott dédimnek külön menő telke is volt. Illetve dédimnek legalább 4 gyereke volt, amire most emlékszem. Mindenki tudott vásárolni lakást. Másik mamám is tudott papámmal együtt. De a szüleim már nem, ők már beleestek a rosszba. Apám éppen csak kérhetett volna a munkahelytől, amikor megszűnt egy nagy híres gyár és rengeteg ember évekre munkanélküli lett. Plusz apám olyan rossz döntést is hozott, hogy az örökölt lakást kakiért-pisiért eladta. Másik mamám által átadással lett a miénk a mostani lakás.

Annak idején sokkal kedvezőbb volt minden, sokkal olcsóbb volt, közben sokkal jobb volt a fizetés, illetve volt munkahelyi támogatás. Jelenleg szét van esve az egész ingatlanpiac és a látszólagos állami segítségek is terhek.

febr. 3. 13:38
 22/34 anonim ***** válasza:

21+

Tulajdonképpen felső-középosztályú családból kerültek szüleim alsó-középbe és csóróba. A munkahely megszűnése mellett az is hozzájárult, hogy anyumnak tartós betegsége volt. Aztán én most felnőttként visszaeveztem középbe és már csak rám maradt a lakás.

febr. 3. 13:42
 23/34 anonim ***** válasza:
66%

Szerintem a számok alapján sosem volt itt kánaán. Viszont régebben, mondjuk a szüleim idejében (70-es évek, 80-as évek eleje), ha valaki hitelre vett lakást, akkor ez legalább kiszámítható és viszonylag biztonságos volt.

Például nem szálltak el a törlesztők, és sokkal ritkább volt a munkahelyek elvesztése is.

Ebből a szempontból jobb helyzetben voltak szerintem.

febr. 3. 14:04
 24/34 anonim ***** válasza:
63%
Aki a deviza hitelesek hibájából nem tanult, és nem forint alapon fix lakás hitelt vesz fel, annak elmentek otthonról, vagy otthon sem voltak. A fix hitel nagyon is kiszámítható!
febr. 3. 14:24
 25/34 anonim ***** válasza:

68 négyzetméteres lakás 20 év hitellel, fél év spórolással gyári munkából megvolt a hitelhez szükséges kezdőrészlet 90ben... havi ezer valahányszáz ft törlesztővel induptak, 2010ben mikor letellett a részlet, havi 10en párezret fizettek, akkoriban javában 200.000felett kerestek mindketten...

Azóta nyugdíjasok, a székesfehérvári 68négyzetméteres lakás pedig jelenleg olyan 32milliót ér...

Uh aki képes leírni, hogy nem volt könnyebb... az vagy olyan idős de akkora mocsoknagy luzer volt egész életében,hogy még ezt se tudta megtenni... vagy fiatal és fogalma nincs az egészről.

tegnap 09:52
 26/34 anonim ***** válasza:
Gyermektelen nagynéniktől örökölték.
tegnap 12:38
 27/34 anonim ***** válasza:
75%
#25-ös nem zavarnak meg a statisztikai adatok. 90-ben a havi bruttó átlagkereset 13.500 Ft, nem több százezer. A havi néhány ezer törlesztés nem volt kis tétel, mert az átlagkereset pont úgy volt átlagkereset mint most a 637.000 Ft.(gyári munkás ezt nem keresi meg most 2025-ben, de a 13.500-at sem kereste meg 1990-ben egy gyári munkás) A lakások átlagos nm ára Székesfehérváron 24 ezer/nm 1990-ben. Azaz a szüleid 68 x 24.0000= 1.632.000 Ft kellett fizetniük, ha kicsit kedvezőbben vettek mint az átlag ár, akkor 1,4-1,5 milliót. Hogy lett meg a beugró fél év alatt havi 27 ezer bevételből? Kizárt. Egyedül a vége reális, hogy 2010-re elinflálódott a törlesztő, ez az nem volt nagy összeg a 2010-es fizetésekből kifizetni, de kezdetekben nyögvenyelős és kockázatos volt. Pont úgy mint most. Székesfehérváron 68 nm-es lakás nem 32 milliót ér 2025-ben hanem többszörösét.
tegnap 17:57
 28/34 anonim ***** válasza:
Nekünk kb 2 év komoly spórolással/nélkülözés határán/ lett meg a lakáshoz a saját rész 74-ben.
tegnap 18:16
 29/34 anonim ***** válasza:
100%
A nagyszüleim házában a nyári konyhából csináltak szoba -konyhát. Oda születtünk a húgommal. 15 éves voltam, amikor végre egy 2 szobás lakótelepi lakást kaptunk 78-ban.
tegnap 18:52
 30/34 anonim ***** válasza:

21-es!

Honnan veszed ezt a sok hülyeséget?

Még hogy könnyebb volt?!

A pártvezetőknek, kiszvezetőknek, szakszervezeti vezetőknek!

De a többség évtizedeket is várhatott egy lakásban a szülőkkel jutott nekik max 1 szoba!

A háború után nem volt lakás, a több szobás lakásokba társbérlőket költöztettek, sokszor 3 szoba, 3 idegen család, közös konyha és mellékhelyiség használattal.

Dokszor, mire lakást kaptak, a házasságuk is tönkre silányult.

Az is nagy dolog volt, ha valaki a 70-es évektől szövetkezetibe, vagy OTP lakásba beszállhatott, mert az is kiutalásra (‼️) ment.

De csak akkor kaptál ( néhány csókost kivéve), ha már volt gyerek!

Hogy össze tudja guberálni a beugrót, a férj legalább 2 mellékállásban dolgozta agyon magát. Aztán azért, hogy a részleteket bírják fizetni.

Persze vidéken voltak, akik bérbe neveltek állatot a TSZ-nek, éjjel-nappal agyondolgozták magukat, hogy a gyereknek felépítsenek egy Kádár-kockát.

Ne beszélj összevissza!

Én végigéltem a Kádár diktatúrát!

tegnap 19:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!