Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » A szüleitek hogyan jutottak...

A szüleitek hogyan jutottak házhoz, lakáshoz? Régen könnyebb volt?

Figyelt kérdés
febr. 2. 17:04
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
74%
Dehogy volt könnyebb, ugyanúgy hitelt vettek fel 20 évre, és munka után mentek építeni a saját házukat.
febr. 2. 17:18
 2/34 anonim ***** válasza:
78%
Én a "szüleitek" kategóriába tartozom, lakásom meg úgy lett, hogy elöször összespóroltam öneröre, utána felvettem kölcsönt 20 évre, nemrég járt le.
febr. 2. 17:25
 3/34 anonim ***** válasza:
100%
Kinek a szüleitek? A huszonéveseké vagy az ötveneseké? Azt írjam, hogy én 20 évvel ezelőtt hogy vettem, vagy azt, hogy az én szüleim a 80-as években?
febr. 2. 17:31
 4/34 A kérdező kommentje:
Írd le mindkettőt. Kb az érdekelne hogy hogyan ment ez 20, 40, 60... éve.☺
febr. 2. 17:40
 5/34 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem én vagyok az a szülő, akire kiváncsi vagy. Leírom, olvasd el, ha nem únod.

Házasság előtt szülőkkel együtt laktam. Férjhezmentem, akkor az udvaron levő 3-4m-es helységet rendbehoztuk, vizet/csatornát bevezettük, ott főztem egy 2 lapos rezsón. A bejáratnál balra volt 1m a konyha, jobbra 1m a mosdó, szemben a szoba 3x3m. A szobánál fal volt, de ajtó nem, csak függöny. Ide született az első gyerek. Spóroltunk erősen, és néhány év alatt összeraktuk a lakásra a beugrót. Nekem az akkor kb 2 évi keresetemet jelentette. Átlagos keresetem volt, a férjem picit többet keresett, mint én, de voltam gyesen is, az fele sem volt. 6 év után megkaptuk a panelt, de nem tudtuk megszokni. Itt született a második gyerekünk. 7 év után eladtuk, vettünk belőle egy csinos kis házat. Következő évben hozzáépítettünk, de majdnem uj ház lett, mert csak egy fal maradt végül az eredetiből. Amig épült a ház a kertben felállított sátorban laktunk mind a négyen, és imádkoztunk, hogy iskolakezdésre, vagy legalább a hideg beállta előtt be tudjunk költözni. Ja! Házilagos kivitelezésben egy mérnök felügyelete mellett épült, kőműves volt, de én kevertem és hordtam a maltert, betont, sőt falaztam is. Banktisztviselő, és üzletkötő voltam, nem szakmabeli. Első évben fagyoskodtunk sokat, be sem volt vakolva kívülről a ház, és csak kályha volt. Következő évben lett bevakolva, és központi fűtés is lett. Azóta is ez van, de már modernizálva. Mások is hasonlóan jutottak házhoz, otthonhoz. Persze hosszúlejáratú hiteleket is kellett felvenni, de azoknak sokkal kedvezőbb kamata volt, mint manapság.

febr. 2. 17:44
 6/34 anonim ***** válasza:
81%

A tanácsi lakásokhoz(1970) azért könnyebb volt hozzá jutni mint manapság. Fix volt az állami kamat és ha valaki dolgozott.. az bírta fizetni.

Anyémék 1975-ben vettek egy vadi új panelt 110.000Ftért, amiből 25eft kellett letenni, és havi 330Ft!! volt törlesztő 20 évre. Kerestek 3000Ft fejenként.

Az 1Ftért odaadott vidéki nyaralók,és az önkormányzati bérlakásokhoz jóval könnyebben lehetet kibérelni,(amit azokat aztán 10-15 év után meg lehetett vásárolni 15%-os áron). Nem volt akkor sem kánaán..,de aki nem volt rendszer ellenes és bejárt dolgozni a gyárba, az könnyebben boldogult.

febr. 2. 17:45
 7/34 A kérdező kommentje:
Huh, úgy látom a régi időkben tökösebbek voltak még a nők is.☺
febr. 2. 17:49
 8/34 mindentudó99 ***** válasza:
86%
Nagyapámék a 60-as években nem akartak hitelt így 10 évig építkeztek. Keresetből.
febr. 2. 17:53
 9/34 anonim ***** válasza:
69%

39 éves vagyok, én faterom úgy jutott hozzá, hogy bérelték az önkormányzati lakást. Aztán ahogy jött a "rendszerváltás" akkor jó áron lehetett megvenni a lakásokat. Sokan így jutottak első saját ingatlanhoz akkoriban.

Ahogy nézzük nekik igenis könnyebb volt.

Aztán kb 10 év után az akkori párjával (mostohaanyám) különköltöztek végre. Mind2en hitelt vettek fel és felezték a lakás árát. Faterom céges hitelt kapott szintén jó áron, mostohaanyám devizahitelt. Meg is szopta vele, de végül vhogy megoldotta.

Fateromnek végül nyugdíja előtt kb 5 évvel járt le a hitele, igaz nem is volt annyira horror. Most a panelja ér kb 40M-t.

Igazából az elválás miatt volt nehezebb kissé neki ami bekavart anyagilag, egyébként az indulás könnyebb volt.

Nem keresett túl jól sohasem, mégis meg lehetett oldani.

febr. 2. 18:02
 10/34 anonim ***** válasza:
0%
#6-os, azért tegyük hozzá, hogy akkor nem volt magántulajdon.
febr. 2. 18:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!