Osbre (22mm) páraáteresztőfólia?
Belülről:
1. lambéria fából (nincs párazáró)
2. utána jön a szarufa és közötte a 15cm üveggyapot
3. a szarufán rajta 15mm vastag osb (elnézést reggel írtam ki és 22mm-re emlékeztem de 15mm-es, most mértem le)
4. ellenléc 10cm magas
5. rajta a tetőléc
6. utána a trapézlemez
Tehát az ellenléc az OSB-n van rajta, belül meg az osbhez nyomták a gyapotot.
Mivel nincs párazáró és nincs páraáteresztő fólia, és ha lenne is sztem az OSB nehezítené a levegőztetést.
Ingatlan felújítás a cél, de hiányzik a tetőfólia, gondolom kihagyta az ács..
Bentről a meleg térből nem szabad kiengedni a levegőt, mert ha a hidegrészre ér, kicsapódik a pára. Ezért mindig meleg oldalon zárunk párát és ennyi.
Esetedben a lambéria után kell párazárás. Viszont a fólián hőszigetelésnek kell lennie, hogy ne hüljön le a fólia, mert a hideg fólián a lambéria irányba lesz párakicsapódás.
Tehát lambéria, párazáró(lyukakat tömíteni) a fólián kb20cm kőzet vagy üveggyapot.
Egyes hőszigetelőkn3l változhat a rétegrend, mert a fújt cellulóznál nem kell fólia
Köszönöm a segítséged! És abban az esetben ha nem tökéletes a párazárás és valamennyi pára éri a gyapotot akkor is ki tud száradni, hogy nem közvetlenül a diffúziós fólia van felette?
Van ahol azt írák a tetőfóliához, hogy közvetlenül tehető gyapotra. Csak kérdés hogy inkább menjek biztosra és szedjem ki az osb-t is ebből a rétegrendből vagy ha az osb beszívná a párát akkor is kitud szellőzni a szerkezet?
Kiszáradni akkor tudna, ha páraáteresztő réteg van felette, vagy szellőző légrés.
Az osb műgyantás préselt cucc, így azt a nem páraáteresztőbe sorolnám.
Viszont a gyapotba ha bekerül a pára semmik3ppen sem jó, hiába is szellőzik ki. Egyrészt, mert a nedvesség miatt tömörödik. Másodszor, a hideg oldalon kicsapódó pára miatt a vizes gyapotnak leromlik a hőszigetelése. Hamarabb, már a gyapotba csapódik ki a pára, így a vizesedés miatt a kicsapódás el tolódik a meleg oldal irányába folyamatosan, a vizes gyapot pedig nem fog hőszigetelni.
A páraáteresztő fólia, csak akkor működik mint páraáteresztő, ha rá van nyomva a gyapotra. Más esetben nemtud átdifundálni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!