Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Kb 20 éves könnyűszerkezetes...

Kb 20 éves könnyűszerkezetes házunk van, mitől reped?

Figyelt kérdés

Fa szerkezet, ami közé kőzetgyapotot vagy mit raktak, kívül osb + szigetelés, belül párazáró +gipszkarton, cserép tetővel.

Mondták, hogy mozogni fog, az első években voltak is repedések a sarkoknál, aztán megállt.

Most viszont az ajtók, ablakok körül jelentek meg repedések, függőlegesen és vízszintesen a gipszkartonok mentén, ami nagyon idegesít. Van, ahol egy-két mm-nyi kiugrás is van.

A ház egy része alatt van szuterin (betonelemekből falazva), ott lent a beton födém mintája rajzolódik ki a mennyezeten.

Az alapok jók, de van egy kis lejtés a telken. A ház körüli betonban is vannak repedések (bár állítólag ez mindenhol kialakul)

Mennyire kell emiatt aggódni?

Ha évente festünk, valszeg nem látszik, de egyrészt nem akarom évente a komplett házat kifesteni, másfelől a repedések kiváltó oka nem szűnik meg..

Másnál is van ilyen?

Hogy lehet ezt megvizsgálni, hogy nincs-e gond?

Egyébként jó kis ház, szeretjük.

tegnap 22:05
 1/3 anonim ***** válasza:
88%

Nézzétek meg hogy az esővíz nem folyt-e be a ház oldalához, valahol nem kezdte-e alámosni az alapot, mert akkor elkezdhet kicsit megdőlni az egyik fal és az okozhat repedéseket.

Lehet hogy semmi köze a ti problémátokhoz, de nálunk sajnos ez a helyzet. Nem könnyűszerkezetes hanem téglaházunk van és 15 éves. Rögtön az építkezés után megjelentek azon a falon hajszálrepedések még a száradáskor, már közvetlen a beköltözésnél. Aztán ez így is maradt, a festés sem takarta be, annál azért kicsit szélesebb volt, de csak mint egy pókháló vékony szála. Most viszont elkezdett szélesedni és helyenként már 3-4mm szélesnek látszik (magasan van, lehet nem olyan széles csak a fény miatt látszik annak). Utána nézte meg a férjem a külső falat és sajnos megzavartuk az esővíz útját a ház azon falához közel és úgy néz ki sajnos az alap mentén folyt be és okozott gondot. Nekem is ijesztő, még nem tudom mit kezdünk vele azon kívül, hogy a vízelvezetést kijavítjuk.

ma 00:24
 2/3 anonim ***** válasza:

Sztem a betonnak nem kell megrepednie, pont az ad stabil felületet a fenti építménynek. A talajmechanika alapján kell az alapot megépíteni, megfelelő erősségű és minőségű vasalással.

Én inkább statikust hívnék.

ma 07:03
 3/3 anonim ***** válasza:

Kb húsz évvel ezelőtt nagyon rossz minőségű faanyagot voltak.legtöbb fát Ukrajnából hozták ahol nincs normális fa szárító.

Láttam olyat is hogy fa gerendaházon a gerenda szinte elcsavarodott.

Alappal is lehet gond.

ma 08:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!