Kb 20 éves könnyűszerkezetes házunk van, mitől reped?
Fa szerkezet, ami közé kőzetgyapotot vagy mit raktak, kívül osb + szigetelés, belül párazáró +gipszkarton, cserép tetővel.
Mondták, hogy mozogni fog, az első években voltak is repedések a sarkoknál, aztán megállt.
Most viszont az ajtók, ablakok körül jelentek meg repedések, függőlegesen és vízszintesen a gipszkartonok mentén, ami nagyon idegesít. Van, ahol egy-két mm-nyi kiugrás is van.
A ház egy része alatt van szuterin (betonelemekből falazva), ott lent a beton födém mintája rajzolódik ki a mennyezeten.
Az alapok jók, de van egy kis lejtés a telken. A ház körüli betonban is vannak repedések (bár állítólag ez mindenhol kialakul)
Mennyire kell emiatt aggódni?
Ha évente festünk, valszeg nem látszik, de egyrészt nem akarom évente a komplett házat kifesteni, másfelől a repedések kiváltó oka nem szűnik meg..
Másnál is van ilyen?
Hogy lehet ezt megvizsgálni, hogy nincs-e gond?
Egyébként jó kis ház, szeretjük.
Nézzétek meg hogy az esővíz nem folyt-e be a ház oldalához, valahol nem kezdte-e alámosni az alapot, mert akkor elkezdhet kicsit megdőlni az egyik fal és az okozhat repedéseket.
Lehet hogy semmi köze a ti problémátokhoz, de nálunk sajnos ez a helyzet. Nem könnyűszerkezetes hanem téglaházunk van és 15 éves. Rögtön az építkezés után megjelentek azon a falon hajszálrepedések még a száradáskor, már közvetlen a beköltözésnél. Aztán ez így is maradt, a festés sem takarta be, annál azért kicsit szélesebb volt, de csak mint egy pókháló vékony szála. Most viszont elkezdett szélesedni és helyenként már 3-4mm szélesnek látszik (magasan van, lehet nem olyan széles csak a fény miatt látszik annak). Utána nézte meg a férjem a külső falat és sajnos megzavartuk az esővíz útját a ház azon falához közel és úgy néz ki sajnos az alap mentén folyt be és okozott gondot. Nekem is ijesztő, még nem tudom mit kezdünk vele azon kívül, hogy a vízelvezetést kijavítjuk.
Sztem a betonnak nem kell megrepednie, pont az ad stabil felületet a fenti építménynek. A talajmechanika alapján kell az alapot megépíteni, megfelelő erősségű és minőségű vasalással.
Én inkább statikust hívnék.
Kb húsz évvel ezelőtt nagyon rossz minőségű faanyagot voltak.legtöbb fát Ukrajnából hozták ahol nincs normális fa szárító.
Láttam olyat is hogy fa gerendaházon a gerenda szinte elcsavarodott.
Alappal is lehet gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!