Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Hogyan kell Befalazni egy...

Arpi1969 kérdése:

Hogyan kell Befalazni egy bazi nagy ablakot?

Figyelt kérdés
néhány évre aztán majd megint ablak lesssz ott

tegnapelőtt 18:14
 1/6 anonim ***** válasza:
41%
Ablakot kibányászod. Van fölötte áthidaló, nem fog leomlani a fal. A helyét befalazod. Ennyi.
tegnapelőtt 18:59
 2/6 anonim ***** válasza:
70%

#1: persze meg hogy rajzoljunk egy cicát. Rajzolj egy kört a fejének, 2 szemet és rajzold meg az egész cicát, pont. Ennyi, igaz?

Nem.

1.: Ha lehet, akkor azonos falazóelemet használj mint amiből a falad készült, akkor kevésbé fog repedni.

2.: Körbe a vakolatot le kell verni teljesen, hogy csak a csupasz fal maradjon, illetve alul, felül is. Alul mindenképp, mert nem vakolatra kell rátenni az új falat, hanem habarcsba ágyazva a régi falazatra.

3.: Kötésbe kéne a régi fallal, azaz 1 sorban be kéne lógjon az új falazat a régibe, itt egy minta, itt mondjuk 2 sor lóg be, az se rossz:

[link]

A lényege, hogy ha kötésben van, akkor nem fog kidőlni. Ennek hátránya, hogy ki kell vésegetned neki a helyet. Helyette csinálhatod azt, hogy befúrsz a régi falba lukakat és betolsz oda egy betonvasat amit a habarcsba ágyazol 2 sor közé. Ez kevesebb bontással jár.

4.: Falazás előtt a régi falat nedvesíteni kell. Anyagtól függ, hogy mennyire. Én B30 közé falaztam és adni kellett neki rendesen, mert jó száraz volt, had igya be a vizet. Ha szárazon falazol, akkor kirántja a nedvességet a habarcsból és megég, aztán porlik szét az egész. Fontos, hogy oldalról és alulrül is nedvesíts. Egy pumpás spricnivel is elég akár, csak sokszor spriccelgessed be.

5.: Falazóhabarcsot érdemes zsákosan venni. Bekeverni az előírt vízzel keverd be, mert szar lesz ha találómra csinálod.

6.: A tetején az áthidalónál nyomd tele a maradék kis rést habarccsal és toljál bele kisebb tört téglákat. Lényeg, hogy próbáld beszorítani vele a faladat. Ez is megakadályozza, hogy kidőljön. Nálam láttam olyan helyet ahol cserépdarabokkal csinálták. Manapság simán kifújják pur habbal, az is odafogja, állítólag az is elfogadott megoldás ma már.

+1: csak most jutott eszembe, érdemes a téglát is nedvesítened amit használsz, persze anyagtól függően. Pl ytongot nem kell, de kerámiát akár beáztathatod 1 percre vízbe. Az is jól megszívja magát és akkor jobban köt közötte a habarcs.

Kb ennyi a falazás

tegnapelőtt 20:00
 3/6 anonim ***** válasza:
*Javítás: nem a fal fog repedni, csak félreérthetően fogalmaztam, hanem a régi és új fal között az illesztés.
tegnapelőtt 20:01
 4/6 anonim ***** válasza:

A téglát bekötni a régi falba elég időigényes, sokkal egyszerűbb oldalanként pár betonvasat befúrni.

Ilyen utólagos munkához az ytongot javaslom, hétköznapi kézi fűrésszel könnyedén méretre vágod. Habarcsot sem muszáj kevergetni, van hozzá flakonos ragasztóhab.

tegnapelőtt 20:15
 5/6 A kérdező kommentje:

köszi az instrukciót!

mint laikus kérdezném, az én elképzelésem az volt hogy sok homokot kevés gipszszel keverek és ez lett volna a habarcs helyett. a kötést értem nehogy kidőljön, oké. főleg hangszigetelés miatt kellene mert egy parkolóban lakok ahol sok az autó de ami mégrosszabb a város "karbantartja a területet" és zajos masinákat lomfújó meg lomszívó herkentyűket küld ide napi rendszerességgel. meg vannak veszve gyakorlatilag. a következő évekre bunkerré lesz alakítva a lakás. de később valszeg megint ablakok lesznek szóval valami könnyen bontható verzió lenne jó. 30 centis téglafal egyébként.

tegnapelőtt 21:12
 6/6 anonim ***** válasza:

Ne kavargass gipszes habarcsot, nem erre való.

Kerámia téglához zsákos meszes cementes habarcsot, ytonghoz vagy megveszed a drága ragasztót, vagy sima flex ragasztót használsz. Ragasztóhab is van hozzá (gondolom flakonos alatt arra gondoltak)

Bekötni mindenképpen érdemes, hogy ne dőljön ki.

tegnapelőtt 23:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!