Új ház építésnél milyen extra költségekkel érdemes számolni?
A mostanában jellemző négyzetméterárak mellett próbáljuk felmérni, hogy mekkora alapterület fér bele a költségvetésbe. Viszont vannak olyan extra költségek, amelyek nincsenek benne az alapárban.
Mikre érdemes még elkülönítenünk pénzt?
Amit eddig találtunk:
- hőszivattyú, kb. plusz 2 millió forint az általában belekalkulált gázkazánhoz képest
- klímák, 1,5 millió forint
- utcafronti kerítés, 1,5 millió forint
- telek feltöltése 15cm földdel, 0,8 millió forint
- központi vízlágyító, 0,5 millió forint
- redőnyök (kb. 30m2, 7db motorral), 1,25 millió forint
- konyhabútor, 1,2 millió forint
- járda/térkő (kb. 25m2), 0,25 millió forint
- világítótestek, 0,5 millió forint
- kaputelefon, kamerák, riasztó, 0,3 millió forint
Így összesen eddig: 8,8 millió az alapáron felül.
Van még ötletetek, hogy mivel kalkuláljunk?
Eggyel elcsúsztam, helyesen 9,8 millió.
Bútorokkal, gépekkel most nem számoltam, mert sok mindenünk van már, gyerekszobát még nem rendezzük be úgy sem, illetve, ha pár dolgot csak néhány hónap múlva veszünk meg, az nem vészes.
Járdák, kocsibeálló, egyéb külső burkolt felületek.
Terasz árnyékolás.
Szauna.
Elektromos teljesítménybővítés.
Hőszivattyú a legtöbb háznál nincs, pont az ára miatt. Klímát lehet olcsóbban is beszerezni, illetve lehet kezdésnek csak 1 split klíma 400 ezerért és utólag is rakathatsz fel többet. Vízlágyító sem fontos, nálunk sincs meg a legtöbb ismerősünknek sincs.
Redőny az kell, az okés, de szerintem elég a hagyományos, nem fontos a motoros.
Kaputelefont olcsont tudsz venni, nem kell szakembert hivni, riaszto nem fontos, kamerakat is tudsz magad felszerelni. De ezek is olyan dolgok hogy ha normalis környéken építkezel akkor felesleges mert max a szomszéd macskáját veszi fel a kamera meg téged mikor jössz-mész.
Köszönöm!
A hoszivattyut atgondoltuk. Maradunk az alaparas gazkazannal, aztan ha valtoznak az energiaarak, akkor konnyen lehet cserelni.
Klimat biztosan lehet olcsobban? En 5 darabra szamoltam a 1,5 milliot, szerintem ennel olcsobban most nem nagyon van. 4 szobaba 1-1, meg egy a nappaliba. Ugy gondoltam, hogy kulteri egyseg 1 nagy van, csak tobb belteri.
Lehet, hogy a szobakban nem olyan gyakran kapcsolja be az ember, de jo, ha megvan a lehetoseg. Es akkor nem kell nyitott ajtonal aludni, hogy kintrol varjam az 1db klima huteset. Hozzateszem, szintes haz, szoval a nappalibol felulre nem hutene.
Es azert gondoltam egybe, mert ilyen furos-faragos munkakat szeretnenk az elejen letudni, ne kelljen utolag.
A vizlagyitot azert szeretnenk, mert egy ismerosnel lattam, hogy alig kell takaritania es a zuhanykabin mindig makulatlan, a szaniterek csillognak, illetve mar az, hogy a mosogatogepbe nem kell sot venni, vagy nem kell annyi vizkooldot venni, idovel behozza az arat. De foleg az elobbi, a kenyelem.
Motoros redony azert jo, mert nincs kulso zsinor. Az nekunk par evente mindig elszakad es raadasul nagyon csunya koszos lesz a hasznalattol. A motor egyenletes huzasaval nincs szakadas.
A kaputelefonon, kamerakon valoszinuleg tudunk meg sporolni valamennyit, igen. De valamit mindenkeppen szeretnek, hiaba jo a kornyek, sosem lehet tudni, ne ennyin muljon.
Igen, de ez a zsákos 25 kg tabletta 5000 forint
A mosogatogepbe valo kristalyos pedig kilonkent 7-800 forint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!