Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Mi a véleményetek az alábbi...

Mi a véleményetek az alábbi telek tájolásáról? Link lejjebb.

Figyelt kérdés

[link]

Nem vagyok az a típus, aki a déli/délnyugati/nyugati nappalit keresi, de azért némi napfény jól jön. A fenti telekkel lehet egy nappalit normálisan tájolni? Pl. hogy reggel-délelőtt napfényes, a délután nem számít. A terasz is jó, ha délután inkább árnyékos, ilyen tájolás mellett az meg úgyis adott.

aug. 18. 10:54
 1/5 anonim ***** válasza:

Olyan házban kellene gondolkodnod, ahol az utcafronton van a nappali és befelé, keleti irányban vannak a hálószobák.

A nappali tőled függően lehet akár olyan is, amiben körben vannak ablakai egészen a szomszéd ház-felőli oldaltól az utca felé majd északi irányba. Egy L alakban épített háznál a rövidebb, utca felé néző szára lehetne a nappali, abból a konyha kelet felé egybe építve vagy akár külön is. A kérdés, hogy mit szeretnél, ha a konyhából-nappaliból az L szögletében kialakítható teraszt délután naposra akarod, akkor az L hosszabb szára a telek üres oldalán legyen és a terasz a szomszéd ház felé legyen kialakítva. A nappali miatt délután-este úgyis jelentős részben árnyékos lehetne. Ha inkább reggel szeretnéd naposra a teraszodat, akkor legyen az L hosszabb szára a másik ház felőli oldalon, akkor ÉK-re fog nézni.

Nekünk is L alakú a ház, nem kellett kétszintesre építeni, elég nagy volt a telek. Először szerettünk volna emeletet, de a tervező megmutatta, hogy kevésbé költséges is ha csak 1 szintes, meg kényelmesebb is. Örülök neki azóta is, hogy lebeszélt az állandó le-fel lépcsőzésről. A mi telkünk olyan, mintha a tiédet elforgatnád balra és a rövidebb oldala nézne a ház felé, a teraszunk Ny-DNy-ra néz, nem a legjobb. Túl sok a fény, pedig teljesen fedett, de már ebédelni sem lehet kiülni úgy hogy ne kelljen napernyő. Nálad viszont bármelyik oldalra építed akkor is árnyékolni fog egy részén maga a ház, ugyanakkor világos, napos is lesz egyben.

Sok barátunknál a nappali beljebb van és a kert felé néz, de nekem annyira nem jött be. Azzal nem lősz mellé ha az ablakai több irányba néznek. A miénket körbe világítja a Nap mert van ablaka K-re, a hosszabb oldala ez a D-re néz, aztán a terasz felé, inkább nyugati a harmadik oldala. Konkrétan a fűtésben és a nyári hűtésben is jelentős, hogy sok az ablak, de elég széles a tető eresze. Nyáron korán árnyékol, légkondi nélkül is elég normálisan tudtuk tartani a hőmérsékletet korábban, télen meg körbesüti az alacsonyabban haladó Nap és melegíti a szobát.

Nekünk a nappali mellett van a bejárat előszobával, a másik oldalán a garázs, egybe építve a házzal.

Ha L alakba terveztek és a szögletében lesz a terasz, akkor nagyon jól ki tudjátok majd használni. Azt kell még megnézned milyen a szélirány. A mi teraszunkon hatalmas erővel száguld át mindig a szél, az esőt konkrétan beviszi a végén levő ablak közepéig, hiába nagy a terasz. A szomszédunk terasza pont ellentétes irányban van a ház szegletében és bár oda süt a reggeli napfény egyből, de viharban, esőben csak ritkán van náluk gond mert szélvédett.

Még egy dolog ha már terveztek. Nagyon jók az egybe épített nappali-konyha-étkező összeállítások, azonban néha kellene, hogy a konyha elzárható legyen. Én ragaszkodtam, hogy a konyha különálló legyen és úgy gondoltuk, hogy a nappaliban is szükséges egy étkező rész, meg jó ha a konyhában is van asztal ha ott akarunk enni. Azt nem bántam meg, hogy így csináltuk, de utólag a rendes ajtó helyett inkább csak egy tolóajtós kialakítást csináltatnék a nappali+étkező és a konyha közé. Azzal el lehetne szeparálni a konyhát ha ezt szeretnénk, de amúgy meg simán egybe lehet nyitni ezeket a helységeket egyterűvé. Egy tolóajtó nem a világ vége költségben ha már építkezik az ember. Az viszont nagyon jó, hogy a nappaliból is és a konyhából is ki lehet menni a teraszra. A konyhára rendes bejárati ajtót tetettünk, zárható, akár ott is be lehet menni kulccsal a házba, így nem kell keresztülmenni a házon ha nem akarunk, csak a konyhába belépni egyből. Ahogy nagyon bevált a párom kívánsága, a rendes bejárati ajtó mellett közvetlenül van egy vécé. Szintén nem kell végigmenni az egész házon akár kerti munka van, akár a garázsban van koszos meló, akár csak a vendégeknek kell mosdó.

aug. 18. 11:54
 2/5 anonim ***** válasza:

A mi amerikai konyhás nappalink keleti, kicsit észak-keleti inkább. Nálunk ez a központi tér ide fut be kvázi minden. Én nagyon szeretem, hogy reggel, amikor elindulunk itthonról, akkor napos, világos, délután/este pedig világos ugyan, de nem tűz ide a nap, tudunk természetes fénynél filmezni, társasozni, létezni. A szobák kicsik, nyugatiak, délután állandóan le vannak húzva a redőnyök, nem is igen vagyunk bent, csak ha valami célzottan onnan kell.

Annak, hogy a ház elején, vagy udvar felöli oldalán vannak-e a szobák, hát... ízlések és pofonok. Nálunk elöl van a nappali, ami tök jó a fekvés miatt, mint írtam, illetve jó, hogy éjjel a szobák ablakait az udvar felé tárjuk ki, nem az utca felé. Az kevésbé jó, hogy nálunk az amerikai konyha így nem kertkapcsolatos.

aug. 18. 12:36
 3/5 anonim ***** válasza:

Hát, ez nem egy szerencsés tájolás sajnos. A utcafronti ablakokhoz kb. 10 órától este 6-ig oda tűz a Nap mert délnyugati. Az udvari, hosszú oldalon lévő ablakokra pedig kora reggeltől legalább du. 2-ig odasüt. Egy szauna lesz az egész ház.

Ha mégis, kényszerből erre kell építkezni, az udvar felé, az északkeleti irányba tennék nagy szobákat, hálószobát hogy ott hűs legyen. Az utcafrontra meg legfeljebb két keskeny ablakot tennék, talán oda érdemes a konyhát, az udvari DK irányba is keskeny ablakok és oda a nappalit.

Lehet, hogy összedobok majd egy vázlatrajzot, hogy én hogy csinálnám.

aug. 18. 20:21
 4/5 anonim ***** válasza:

3-as vagyok, na összedobtam egy vázlatrajzot, hogy én milyet csinálnék. Referencia méretekkel az arányokat mutatva, persze minden változtatható:

[link]

Ez az elrendezés azért is jó, mert két nagyszoba ÉK-re néz, tehát hűs marad, háló szobának kiváló. És kertre néz, utcai zaj mentes.

A nappali világos, de korlátozottan napfényes, így annyira nem forrósodik fel. A konyha-ebédlő délnyugati tájolású.

aug. 18. 21:48
 5/5 anonim ***** válasza:
#4 Az egyik gond a rajzoddal az, hogy nincs benne nappali.
aug. 18. 22:26

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!