Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Milyen téglából érdemes ma...

Milyen téglából érdemes ma házat építeni?

Figyelt kérdés

Találtam egy elég jó táblázatot az egyes építőanyag hőszigetelő képességéről és a plusz szigetelés vastagságáról.

Kérdésem, hogy miből szokás ma leginkább házat építeni (és mennyi szigeteléssel)?

Érdemes a kék mező irányába menni? Ekkor valóban szinte nincs is szükség a fűtés bekapcsolására, mert közel passzív a ház?

Köszönöm!

[link]

aug. 17. 16:34
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
55%
Hűteni mennyezethűtèssel tudsz, a meleg fent van, nem lenn.
aug. 17. 19:56
 12/17 anonim ***** válasza:
0%

15-20 ève a napkollektor nagyon beindult, mert olcsó volt. Nyitott, zàrt rendszer, közvetlen, kózvetett melegvíz elöállítás, tèli fűtèsrásegítès. 12-24V DC kerigetőkkel amit kis napelemmel ès akkukkal üzemeltethetőek. Sztem olcsóbb nincsen. De a nyári plusszt el kell nyeletni medencèvel, vagy ventillátoros hűtèssel.

Mellè valami tartalèk, rásegítès

aug. 17. 20:04
 13/17 A kérdező kommentje:

De ha hűteni csak mennyezethűtéssel (falhűtéssel) lehet, akkor visszakanyarodtunk oda, hogy nem akarok kockázatos vízcsöveket a plafonba, falba. Nem tud klíma beltéri egységekkel együttműködni a hőszivattyű?

aug. 17. 20:23
 14/17 anonim ***** válasza:
0%

Olyan nem létezik hogy padlóhűtés, nem tudom honnan vette az egyik hozzászóló. Műszaki okok miatt sem lehetséges, ugyanis járulékos párakicsapódással járna, ld. harmatpont helyzete az építőanyagokban.

A fűtést illetően a leggazdaságosabb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb módszer a gázkazános központi fűtés radiátorokkal. Elfogadható a kiépítés költsége, bármilyen épületbe létesíthető ahol rendelkezésre áll a vezetékes földgáz, a rendszer nagyon jól szabályozható, vezérelhető, vagy akár előre is programozható. Üzembentartása gazdaságos, karbantartása egyszerű, a hibajavítás gördülékeny, jól kialakult gyakorlati tudás halmozódott fel e téren.

Műszaki és gazdaságossági szempontok megfontolásával azt lehet megállapítani, hogy a villamos energiát használó fűtési módok és hazánk villamos hálózata valamint a jogi szabályozás még ma sem érte el azt a fejlettségi szintet, amely alapján egy családi háznál érdemes lenne ezekkel foglalkozni. A napkollektoros rendszerek nem váltak be, sok meghibásodás is történt, a napelem szintén egy tévút családi ház méretben, szigetüzemű rendszer kihasználhatatlan. A hőszivattyús rendszerek megtérülése kétséges. Hosszútávon a villamos energia mint energiahordozó bizonytalanabb is lehet mint pl. a gáz. Hozzávetőlegesen, a hazai villamosenergia igény 25-30%-a már most is külföldi import. Paks II-vel együtt sem korlátlan a termelés! A hálózatok villamos terhelése már most is óriási, a napokban kellett átírni egy rendeletet a Duna vizhőmérsékletére vonatkozóan, hogy a villamos ellátás stabil maradjon.

Általánosságban a hazai villamos hálózat fejletlen, elavult, több évtizedes technológiával szerelt. Fejlesztés minimális, a régi hálózat toldozása-foltozása megy.

Ami az eredeti kérdést illeti, kár hogy az egyik legjobb korszerű építőanyagot senki nem említette. A tégla üregek szigetelőanyaggal vannak kitöltve. Ha ma építkeznék, szinte biztos hogy ezt választanám! Kompakt rendszer, egy blokktéglába "bele van építve" a szilárdsága és a hőszigetelése is.

"De ha hűteni csak mennyezethűtéssel (falhűtéssel) lehet, akkor visszakanyarodtunk oda, hogy nem akarok kockázatos vízcsöveket a plafonba, falba."

Nem alaptalan! Aki tudja hogy mi a mennyezethűtés, és látott ilyet csövezve, az tudja, hogy több száz helyen van toldva az álmennyezetbe rakott csőrengeteg. Minden toldás hibaforrás! (Elsőre nem is sikerül tömören összerakni a rendszert, majd 3-4 nyomáspróba utánra talán igen, miután a szerelők úgy néznek ki mintha ruhástól a medencébe ugrottak volna... Sőt, mennyezethűtésnél ne úgy képzeld el, hogy lezárod a vizet és akkor nem folyik mint egy csapból. A vezetékrendszer -a sokszáz méter hossz és a rugalmassága miatt- nyomást tárol, sok bár nyomást és víz van benne! Mint egy Bourdon csöves manométer nagyban!)

aug. 17. 22:57
 15/17 anonim ***** válasza:

-Éves elszámolást már nem kaphatnak az új napelem rendszert létesitök. Persze vehet 5 szörös áron napelem rendszert ami képes kifüteni télen a házat, de nem sok értelme van. Télen amikor a legtöbb energia kellene akkor termeli a legkevesebbet. Lásd az alábbi diagrammon.

[link]

-Egy padlofütésnek nincs karbantartása. Nincs átmosás ha megfelelő fütövizet használnak akkor minimális a korrosio a legtöbb hőtermelő gyártó a garanciáhóz is előírja, sok esetben az iszapleválasztó iselőírás ami meg akadályozza az ilyen problémákt. A nyomás kell évente ellenörizni.

-Itt elmagyarázza lészletesen a hütést padlofütéssel. Ezt nem fogom neked újra leírni.

https://www.youtube.com/watch?v=koXQBNxZEb0

-Napelem szerintem megéri ha nem tudsz jobb befektetét ami viszonylag biztosan hoz évi 10% fölött. Szerintem nem érdeme össze mosni a hőszivattyút és napelemet, külün kell minda kettönek teljesitenie a megtérülési feltételeket. Jelenleg eléggé ellisvan szurva a szabályozás mert a hőszivattyúra kapsz kedvezményes H tarifát igy kérdés hogy mit hova kötsz mert a napelemt a normál tarifára kell kötni külömben semmi mást nem üzemeltethetsz vele. Nagy kérdés hogy mit fog megálmodni a kormány, ha továbbra is fullba nyomják a kretént mint eddig akkor kb szerencse játék. A hőszivattyű fogyasztására semmiképse érdemes a napelemet méretezni. Ahütéshez egyébként optimális a napelem höszivattyú kombó mivel akkor van legnagyobb napelem termelés amikor a legnagyobb a hütési igény. Ilyenkor amugy is csak a szolgáltatonak ajándákozhatnád a plusz áram termelést.

Vannak szabályozások amik képesek kihasználni a napelem fölös energia termelését azzol hogy megemelik / csökkentik a szükséges hőmérsékletett. pl megemeli a szoba hőmérsékletett amikor napelem túltermelés van ezzel elhasználva a fölös energiát. Sok hőszivattyú gyártónak vannak erre komplet szabályzó rendszerei. Mivel kitudod ezzel használni az épület energia tároló képességét igy nem kell a szolgáltetodnak kb ingyen eladni a túltermelést. 3kg ház felel meg kb 1 kg viz energia tárolo képességének. Számoldki hány ezer literes puffernak fellel meg. Persze csodát nevárj töle.

9 Erre találták ki az SCOOP és SEER értékeket ami az éves átlagos COP és EER értéket jelenti. Mind a hideg mind a meleg időszakot beleszámit. Mérések alapján is ezjönki átlagos felhasználás mellet.

-Napkollektor jelenleg értelmetlen. A napelemhez mérhető árban van. Fütésre nem tudod használ, vagy nagyon költséges.(lásd följebb) A nyári melegviz termelésre tökéletes, de családi háznál ez se térülmeg soha. Ha hőszivattyúd is lesz akkor föleg felejtös mivel nyáron a magas külsö hőmérséklet miatt a hőszivattyú sokszor képes elérni 7-8 COP értéket.

aug. 17. 23:37
 16/17 anonim ***** válasza:

AA energetikás házam van 2021-ben épült. Fém vázas könnyűszerkezet, van előnye, van hátránya, ugyan úgy, mint a téglának. Lényegtelen, mindkét verzió ugyan azt a komfortot tudja nyújtani. Aki nem tudja miből van nem mondja meg róla! A hőszigetelésed határozza meg az energia költségeket, nem pedig a fal anyaga! Technológiai utasításokat betartva, a hanggátlás sem rosszabb!

Ha tégla, jó a 30N+f, 12 cm eps80 teljesíti az előírásokat (ha erre 35 cm-t teszel, akkor éred el a házam falának az energetikáját, nekem 22 cm eps80 van felrakva), de mivel a szigetelés fajlagos költségének nagy részét a munkadíj és a kiegészítők teszik ki, így viszonylag minimális felárral tudsz 20-22 cm is rakni rá. És inkább növeld a szigetelést az energia árak miatt. Könnyűszerkezetnél fém vagy kvh.

A benapozásról annyit, hogy én olyan tetőt akartam aminek a kialakítása ezt megoldja. Na a régióba egyetlen faluban sem engedélyezte a jegyző... mert nem passzol a település képbe... biztos sok helyen engedik, de felénk a lapos tető is kizáró tényező. cserépből is csak 3 alapszín. Ennek járj utána a helyi önkormányzaton mit lehet!

Szigetelt alu redőnyeid vagy zsaluziáid legyenek, mert a jól szigetelt ház az üvegfelületeken gyorsan melegszik (mindegy miből van, nem BB energetikáról van szó most), kivéve, ha megveszed 3x áron a passzív ház ablakokat, amikben tükörreflexiós üvegek vannak, és visszaverik a hősugarakat (nem vettem meg).

A vizes rendszerek adják a legjobb komfortot, szóval jelenleg a padló fűtés (akkor lyukad ki ha elfúrják, a te életedet lazán kiszolgálja). Ha hűteni is akarsz akkor mennyezet hűtés. Vannak olyan cégek akik sokat fizetnek azért, hogy terjesszék azt a hülyeséget, hogy a padló hűtés is optimális megoldás... NEM AZ! Ez olyan, mint a fűtő filmes cégek esete, olcsó, komfortos, igen jó, csak 3x többe kerül fűteni, mint gázzal, rezsi kereten kívül meg 5,5x... és 1-2 év alatt megtérül a gázkazán felára.

Nekem gázkazánom van, mert 21-ben és most is ez a legoptimálisabb megoldás, mert a hőszivattyú felára (!) az élettartama alatt nem tud megtérülni a kazánhoz képest. Legyen meg a lehetőség a hőszivattyúnak is, nálam is ott van, még a H tarifának a helye is. De minek fizetnél ki feleslegesen 20-30 évnyi fűtés számlát előre, úgy hogy ez idő alatt 1x biztosan, de valószínűleg 2x cserélni fogsz kazánt meg hőszivattyút is.

A vizes rendszereket bármivel hajthatód, van van helyed neki akár szénnel is, a fűtőpanelt csak árammal.

A napelemmel teljesíted a zöld részt is.

2 db 3,5 kw split klíma hűti a 160 m2-es házadat, probléma nélkül, ha van 20 cm szigetelésed. Manapság tejed a légtechnikás split rendszerek, azaz helyiségenkénti szabályozással működik. én nem szeretem a klímás fűtést, mert hideg érzetem van tőle, hiába van 24 fok a házban.

Energia költségem, a "szar" könnyűszerkezetre nézve és megnövelve a kérdező leendő házára:

Hűtési szezon 24°C: 160 m2 = 552KW*37ft = 20424 Ft/év

Fűtési szezon 24°C: 160 m2 = 970 m3*120ft = 116400 Ft/év

Fűtés 20°C-on --> -24% energia igény --> 93000 ft/év

Az akkus napelemmel az a baj 20+ év a megtérülési idő, ennyit nem bír az invertered 1x cserélni fogod biztosan 10-15 év körül.

Van nekem is napelemem, csak én még éves szaldós vagyok, de akkut biztos nem fogok hozzá venni az éves szaldó végével (bár semmi sem biztos, ki tudja mi lesz 10-15 év múlva).

aug. 18. 08:25
 17/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
aug. 18. 11:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!