Kb. mennyi plusz pénz egy 110 m²-es ház építésénél ha az ember szuterént is szeretne kialakítani?
Sok. Ez majdnem olyan költség, mint teljesen alápincézni a házat.
Mélyebben kell alapozni, meg kell oldani a vízszigetelést, esővíz elvezetést stb. A szuterénbe a fűtést is meg kell oldani és nyilván lent is szeretnél mosdót, vécét. Ha a csatorna eleve nincs túl mélyen akkor ez nagy plusz költséget okoz.
Viszont általában megéri. Bár szerintem költségesebb, mint emeletet csinálni a házra.
Csatorna, víz , fűtés nélkül.
Csak tarolohely lenne.
Sokaknal lattam igy szuterént hogy csak villany van a vilagitas miatt de bevakolva sincs és kazánháznak használják, fatárolónak, autoval leállnak
Azt gondoltam olcsóbb a földmunka mert azt mondják a háznál a tető a legdrágább tétel és a szuterénen nincs külön tető.
Mellesleg ugy gondoltam a szuterént hogy max vakolva, semmi burkololap, csak aljzatbeton, nincs vizes helyiség, nincs konyhabútor és max 1 válaszfal.
Sokan csináltak szuterént a 80-as 90es években és nagyon hasznosnak gondolom a sok tárolohely miatt, ráadásul a lefolyo és víz csövek is ott futnak, igy egyszerűbb ha valamit javítani kell.
#5 Amit kifelejtettél, hogy a tetőnél is többe kerül az alapozás ha azt vízszigeteléssel kell mélyen csinálni, ami a szuterénhez szükséges.
Tényleg sokan csinálták, mi is úgy építkeztünk 15 éve, hogy van egy nagy pincénk ami ráadásul a lakótér része, de teljesen a föld szintje alatt, ablakokkal. Viszont tudtuk, hogy ennek nagy a költsége.
A költség viszont megéri mert a haszna számunkra több, mint amibe került.
Ha nem lenne irreálisan nagy költség, akkor minden újépítésűhöz is lenne, hiszen mindenki pont úgy gondolkozik, ahogy te. Tök jó plusz tárolóhely és akár garázs, a mosókonyhának is teljesen jó helye lenne odalent, stb. Egyértelműen előnyös, de éppen azért nincs a tucat házakhoz, mert hatalmas többlet költség. A vállalkozóknak nem mindegy, hogy kvázi "nincs földmunka", vagy hogy egy szintet le kell süllyeszteniük, amit nehezíthetnek a talajviszonyok, talajvízszint, stb. Szigetelni kell, extrán odafigyelni a megfelelő csapadékvíz elvezetésre, stb. Szóval gyakorlatilag drágább is tud lenni, mintha két föld feletti szintben gondolkoznál.
Egyébként részemről nem kérdés, hogyha egyszer építkezünk, akkor csak úgy, hogy van szuterén is, vizesblokkal (egy darálós wc megoldja a szennyvíz kérdést). Szerintem az is baromi kényelmes tud lenni, ha lehet lent mosókonyha, fűnyírás, vagy kinti koszos melónál, medencézésnél nem kell beslattyogni a házba wc-re, akár le tudsz zuhanyozni, stb. Szóval drága drága, de hosszútávon kényelmes.
Ha 100m2 kihozol 50 milliobol akkor plusz 25 millio hogy legyen szuterén.
Ennyi pénzből szerintem lehet garázst is építeni ha van megfelelő méterű telek. Garázst utólag is meg lehet csinálni, akár egy 50m2es-t 2 autónak, később bővíteni vagy a tetoteret beepiteni. Lattam aki igy csinalta es a garazs felett volt az irodaja.
Szuterént már nem lehet utólag aláásni.
#7 Jó amiket írsz, de ezeket olcsóbban meg lehet oldani földszinten is.
Az nekünk is szempont volt, hogy "kinti koszos melónál, medencézésnél nem kell beslattyogni a házba WC-re" ezért rögtön a bejárati ajtó mellett van egy külön vécénk. A garázs egybe van építve a házzal, szintben is, ott van víz, tudjuk tárolni a koszos cuccokat, ha akarnánk, egy zuhanyt is ki lehetne építeni ott. A padlástérbe lépcsőt építtettünk, rendeset, így nem kell létrázni, meg szenvedni a feljárással, könnyen fel lehet vinni mindent amit tárolni kell, akár fűnyírót is.
Persze ez telekmérettől függ, ahol kicsi a hely, ott jobb a szuterén, főleg ha nem egyenes a telek hanem ferde.
Ami nálunk a pince mellett volt érv az a valóban hidegebb, bortárolásnak megfelelő helység. Ez ugyan kicsi lett, a mellette levő nagyobb "pince" valójában vendégszoba ahol sok dolgot tárolunk is a befőttektől a sporteszközökig, meg ide lehet lemenni meccset nézni, hogy ne zavarja a scalád többi részét. :)
7 vagyok, én a saját "hiányosságaink" miatt gondolkozom inkább a szutiban, illetve mert a szüleim pont egy tipikus 90-es évekbeli házban laknak és sok előnyét látom. Ott mondjuk a garázs szintben van, a szuterénbe max egy kispolski állhatna le, azt kicsit szűkre szabták. De náluk nincs meg a bortároláshoz szükséges hőmérséklet, ahhoz még nyílik egy boltíves pince is a szutiból lefelé... (pff) :D Plusz a padlás is pakolható, szóval az szerintem egy kimaxolt ház ilyen szempontból.
Mi egy felújított, félig alápincézett (kívülről megközelíthető) kádárban lakunk. Plusz van két garázsunk is, szóval mindennek megvan a helye, de valahogy mégsem az igazi, nincs egyben az egész (nekem). Nekem az lenne a toptop, ha minden egy helyen lenne alattunk (kivétel a kocsibeálló, az nekem tetszik szintben, de abban meg az hiányzik itt, hogy nincs összeépítve a házunkkal... tudom tudom kényelmi szempont extra plusz :D). A család mindig azt mondja, hogy jó dolgomban már nem tudok mit kitalálni. :D
Nekem hiányzik egy mocskos vizesblokk, amit max a pincében lehetne kialakítani, de mivel nem oda jönnek be a közművek, extra faláttöréssel, térkő és beton bontással járna, amire eddig még nem vitt rá a lélek, pláne hogy az áttörés miatt lehet, hogy a lenti gépészet szerelvényeit is meg kéne bontani, macera. A felújításnál okosabb tervezéssel nem tartott volna semeddig erre gondolni, de az előző tulajnak ez nem volt preferencia. A garázsokba nincs víz vezetve, az még macerásabb lenne.
Hiába van bent az ajtó mellett wc nálunk is, én utálom, ha a gyerekek csöpögő fürdőruhában, mocskos lábbal ki-be szaladgálnak, mindennap plusz egy takarítás. A "mocskos fürdőnkben" tojnék rá.
Azt sem szeretem, hogy itt fent zakatol a mosó-, vagy a szárítógép, de ez meg megint olyan, hogyha el lehetett volna dugni valamelyik szegletbe a mosókonyhát, akkor biztos kevésbé zavarna, így viszont nem fogok kimenni és lemenni a pincébe minden mosásért, lépcsőnek meg már nincs hely (illetve ugye szintén él a lenti csatorna kiállás hiánya). Szóval a maga módján ez a ház is fullosan ki van maxolva, de azért látok benne olyan dolgokat, amire megoldást jelentene egy komplett, jól kihasználható, belülről megközelíthető szuti és mostmár csak ilyenbe mennék tovább. És csak akkor mennék tovább, ha építkezünk a saját óhajaink alapján, szóval ízlések és pofonok ugye. Dehát ahogy mondták is... az ember jódolgában már nem tudja mire vágyjon még. :'D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!