Hogyan kell kiszámítani hogy mennyi cement víz és sóder kell a betonba?
Normális kőműves már nincs ebben az országban, akit ismerős ajánlott -mert nála 15 éve ugyanezt a munkát kiválóan megcsinálta- az is Ausztriába dolgozik. Egyszer kijött ugyan megnézni miről van szó, de végül sose ért rá, nekem kellett az egészet megcsinálnom. A fiatal kőművesek meg kb. csak blokktégla falazáshoz értenek, meg leraknak egy teraszt, komolyabb dolgokhoz nem értenek, sokszor még egy utólagos áthidaló is gondot okoz teherhordó falba... Akkor most miről beszélünk?
Hol van a "normális maszek kőműves" hazánkban?!
Ha 1x akarod megcsinálni, akkor az alábbiakra kell figyelni:
-cementleves keverés ahogy már írtam 1:3 cement-sóder aránnyal
-amikor meghúzott a beton, onnantól kezdve folyamatosan locsolni kell, mert a kötési folyamat vizigényes, különösképp a mostani száraz, napsütéses időben.
Vagy: jól belocsolod, és leteríted bármilyen fóliával, a fóla alatta tartja a vizet, ritkábban kell újraöntözni.
28 napig kell öntözni, ez a hivatalos kötési idő, a szilárdság 99%-át éri el ennyi idő alatt a beton. (a kötési idő persze igazából végtelen).
-a beton alá 10-15cm kavicságyat teszel.
Ha így csinálod, örök életű lesz, extra kemény, porladás, repedés nélkül. Akkor porlad meg reped, morzsolódik ha csomós a beton eleve, mert nem cementlevesen keverték, meg ha nincs öntözve és túlszárad. Meg még akkor is, ha túlvizezik a betont keveréskor, vagy a frissbetonra ráesik az eső amikor még nem húzott meg. Repedhet még a fagytól is, ha alóla kihagyják a kavicsot, közvetlen a földre megy fagyhatáron belül. Meg persze attól, ha kispórolják a cementet mint régen, a keverék inhomogenitása következik a teljes térfogatra kiterjedő átkeverés hiányából, bizonyos részeken nem betonod lesz hanem feltöltés...
17
#nem youtube volt. Nem csak. Sok oldalt végigneztem es kérdeztem is. Itt is. Igy tanulok, már bocs. Miert zavar ez téged? Most nem reszletezem de nem tudtam hogy a szomszéd építészmérnők. Ő is a száraz keverést ajánlotta.
Na és igy döntöttem. Azt higy miert irtam ki? Azért hogyha más keres akkor azt is fel tudja használni.
Köszönöm a te hozzászólásaidat is.
Ezt elírtam igen. Földnedves.
De az adaléktól nem kell locsolni sem. Az utcán amikor betonoztak azt sem locsolták.. Mert azt befújták.
Nem csak egy taliga lesz. Most egy taliga. Aztan jön egy másik korábban más okos által elbaszott garázs aljzat. De lehet hogy ahhoz Mapei terméket fogok venni. Megkatjuk hogy válik be amit kreáltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!