Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Mindenképpen kell "merevítés"...

Mindenképpen kell "merevítés" céljából (nem tudom mi a pontos megnevezés) két emeletes családi házak építésének/tervezésének során a szintek közötti födémek esetén monolit vasbeton szerkezet? Mással nem lehet esetleg helyettesíteni? Például... Lent!

Figyelt kérdés

Például régen, 150-200-300 évvel ezelőtt érseki paloták, egyetemek, kúriák, esetleg kastélyok mennyezeti/födém része miből állt?

(Illetve mivel tudták "merevíteni", már amennyiben erre szükség volt, a külső [és/vagy belső] falakat, mikor évszázadokkal ezelőtt nem használtak vasbeton födémeket? Ha ez - vasbeton - kell egyáltalán a stabilizáláshoz, nem pedig más. Ha más, akkor miket használnak ehhez?)

jan. 28. 22:30
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Vagyis ragasztott fagerenda. Ennek jóval nagyobb a terhelhetősège, mint a sima fagerendának. Lehetsèges, csinálják is.
jan. 29. 13:03
 12/14 A kérdező kommentje:

Csak amiatt írtam ki eme kérdést, mert valaki (jó nagy barom stílussal méghozzá...) régen írt - itt - olyat, hogy emeletes házaknál kell valamilyen "merevítés" (régen olvastam, elfelejtettem milyen szavakat használt) keresztben is, mert a három épületszintet a külső teherviselő falak "nem tudják" (lehet más szavak kellenének ide) önmagukban biztonságosan megtartani. Valami még kell(het).

Gondoltam inkább rákérdezek hogy megy ez pontosan.

jan. 29. 20:56
 13/14 anonim ***** válasza:

Egy több emeletes ház megtervezèse elèg komplex. Nem csak terhelèsi számítások, statika, de előírásoknak is meg kell felelni. Aztàn ott a dizájn is amit meg kell oldani.

Hogy mi, mit, hogyan tud megtartani, milyen erőhatások lépnek fel, szèlbe, földrengèsnèl.

Tèny ès való vannak fa szerkezetekből csarnokok, nagy èpületek, vagy csak gerendák. De mindezt mèretezik terhelèsre, elosztják az erőket, igènybevètelt.

jan. 29. 21:44
 14/14 anonim ***** válasza:
#12 Ami fontos, és kimaradt: a mai előírások szerint van szükség a merevítésre is! A 200 éves épületek nyilván nem a mai előírások alapján épültek, így ilyen szempontból "rosszabbak", de ez még nem jelenti azt, hogy valami komoly gond lenne velük.
febr. 6. 23:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!