Ablak felületek Ug értéke pontosan mit jelent ?
Sok ablaknál látom a leírásban, hogy Ug=1 vagy Ug=0.7 stb. Az világos, hogy a hőáteresztési értéket mutatja, és minél alacsonyabb az érték annál jobb üvegről beszélünk.
Csak nem tudom viszonyítani, hogy az az 1Ug üveg mondjuk egy sima 30-as téglafal függvényében milyen minőséget takar.
A házam tervezése közben vagyok, és gondolkozom egy nagyobb 30 nm2 es üvegfeületen a nappaliban. A fal olcsóbb magyar téglából lesz 50-60 cm vastagon rakva. Viszont nem szeretnék úgy járni, hogy már késze derül ki, hogy fenntarthatatlan az egész konstrukció.
Szóval 1Ug-s ablaküveg az már elég jónak számít ilyen téglafal mellett ?
A konstruktív válaszokat előre is nagyon köszönöm !
téglával hőszigetelsz????????? :D
képességeid alapján, hagyd a szakikra.
Átvernek majd, de jobban fogsz járni összességében
Az ablak u értéke meg laboratóriumban mérve keret nélkül, de gondolom nem laboratóriumban használod és gondolom kerettel vetted az ablakot.
Az üveg hőszigetelèse nagyságrendekkel rosszabb, mint a megkövetelt fal èrtèke. Így arányaiban az üvegen sok hő távozik.
Az olcsóbb tèglát ki kell egèszíteni egy vastag hőszigetelèssel, mert máskèpp nem fogadható el.
4.: köszi a linket, ez pl elég hasznos nekem. Én sajnos nem találtam meg.
3.: igen sejtem, hogy sokkal rosszabb az üveg. Ezért is gondolkodom rajta, hogy bevállaljam-e. Mindenképpen egy vatagabb téglafalban gondolkodom, aztán lehet utólag kap egy 10 cm hőszigetelést.
2.: ha 50 cm falat rakatok, akkor az ott lesz 150 év múlva is ! Ezek a filléres hőszigetelések meg nem ! Anyag árban sem olyan veszedelmes, ha nem porothermet vesz az ember.
Az a tégla max 0.5-1.0cm extra eps nek felel meg :D
Két téglasor közé lehetne tenni 12-20cm eps-t, annak értelme is van.
De most komolyan, ennyi ésszel összegyűjtöttél egy házra való pénzt?
Nem tudom, mi nálad az "olcsó magyar tégla", de új építésnél nem tudsz belőle olyan falat csinálni, ami már elfogadható. Speciális téglából, pl. az ásványgyapottal töltött Porotherm 44 T igen, de nagyobb a hőtehetetlensége ha építesz egy "tömegfalat" (beton, B30-as tégla, mészhomok tégla, stb.) és arra kívülről hőszigetelést.
Ez esetben az üveg mindenképpen nagyobb hőveszteség - de nem szabad elfelejtkezni arról, hogy az ablakon nem csak megy a hő, de jön is, mármint a napsütés fűt. ("szoláris nyereség" a hőtechnikai számítások nyelvén) Ha nem vázkerámia téglából építkezel, lesz hőtároló tömeged, akkor jól benapozott ablakok estén minél nagyobb ablak, annál kisebb fűtésköltség. Nyáron persze árnyékolni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!