Szeretnék két kb 4 cm vastag falapot összeragasztani de
nem tudom a ragasztandó felületeket pontosan simára
csiszolni. Mit ajánlanátok, milyen szerszámmal tudnám
egyenesre alakítani hogy pontosan össze tudjam ragasztan?
megfelelő vastagságú ragasztóréteg kéne...amúgy meg miért nem veszed meg a dupla vastag falapot?
2013. márc. 3. 18:43
2/10 A kérdező kommentje:
mert nem úgy akarom megragasztani hogy vastagabb legyen hanem hogy nagyobb felületet adjon ki :)
3/10 A kérdező kommentje:
farönkből vágtam ki 4 cm-es lapokat nem lettek valami szabályosak de már egész jól állok vele és azokat szeretném összeragasztani hogy a végén egy síkba csiszoljam valahogy az egészet
Az egyik falapot ha a mérete engedi, krétázd be. Ha ráteszed a másikat, akkor ahol nem illeszkedik rendesen, ott nem lesz krétás. Ahol krétás azt a részt csiszolhatod.
De talán sokkal egyszerűbb, és stabilabb megoldás lenne ha fatiplit is használnál. Két-két centi mélyre fúrsz a falapokon egymással szemben, és az egyik lapba beragaszthatod a 4cm-es fatipliket. Így már összeragaszthatod, látszódni nem fog, és talán kevesebb macerával jár, mint tökéletesen összecsiszolni.
2013. márc. 3. 19:03
A tiplis megoldás akkor is érvényes, ha nem dupla vastag lapot akarsz :)
2013. márc. 3. 19:04
6/10 A kérdező kommentje:
köszi a tippeket kipróbálom :) mondjuk én még kézi gyalugépen gondolkodtam nem tudom hogy az megfelelő ilyen célra mert 1-2 mm-ről van szó kb ahogy a rést néztem de még elcsiszolgatom aztán majd írok hogy mire jutok :)
Én ilyen esetben azt szoktam csinálni, ha elég nagy a felület, akkor mivel már csiszoltál egy csomót, akkor van fareszeléked is, keverd össze ragasztóval a port és kend a ragasztandó felületre és szorítsd össze valami erős módszerrel! Így az egyenetlenségeket nem csak a ragasztó, hanem némi faanyag is kitőlti! Ez azért is jó, mert a ragasztás látszó részein kisebb rések maradnak, amit el kell esetleg tüntetni!
2013. márc. 3. 19:22
8/10 A kérdező kommentje:
mondjuk kemény fába vágtam a fejszémet szó szerint mert gitárt szeretnék csinálni csak a test részét ezért megpróbálom minél jobban egyenesre csiszolni de a fűrészporos ötlet is jó :) van bőven most :)
a felület amit ragasztanék kb 35*4 cm es
esetleg valami tipp ragasztóval kapcsolatban hogy mit ajánlanátok ?
köszönöm a válaszokat rendesek vagyok
A manapság használatos hideg enyv teljesen megfelel! Ez egyébként vizes bázisú és ráadásúl a száradás után kissé el is szintelenedik! Általában két fajtája ismeretes, az általános, ami papír, textil ragasztására is alkalmas illetve a speciális, ami inkább kemény fák ragasztásához ajánlott. Gondolom ez lenne a jobb. Egyébként javaslom a fűrészporos módszernél, hogy jó vastagon tedd rá a ragasztót, erre szórd a fűrészport aztán erre megint egy réteg ragasztót, így nem csomósodik össze. Ne izgasd magad, hogy folyik össze vissza, mert a felesleg így is úgy is kinyomódik és ezt az összepréselés után is egy jó vizes ruhával simán le lehet törülni! Aztán ha megszáradt, akkor csiszolással rendbe teheted! A hibákat folyékony fával el tudod tüntetni és kész. Még annyit, hogy inkább homorú legyen a két felület ha lehet, mert jobb lesz az eredmény.
2013. márc. 3. 21:37
10/10 A kérdező kommentje:
Kapcsolódó kérdések: