Sarokba hogyan kell elvágni a függőleges díszléc végét, hogy találkozzon a vízszintesen haladókkal?
Adott egy belső sarok, amire homorú szegélyt tennék egészen a földtől a plafonig. Viszont ugyanez a szegély fog futni a plafonon is, a saroknál. Hogyan kell ezeket felhelyezni/elvágni, hogy a 3 szegély passzoljon egymáshoz?
Az ábrán feketével bekarikázott részre menne a 3. díszléc: [link]
Próbáltam logikusan felvázolni magamban, de alakadtam :D Ha képet tudtok mutatni az még jobb lenne, én sajnos nem találtam.
Sehogy.
Holker díszlécnél sem a domború, sem a homorú kialakítás nem jön össze 3 irányú találkozásnál.
Ilyen esetekre vannak megszakító elemek, igény szerint egyszerű, vagy díszes kivitelben.
Mind a három díszlécet dupla 45fokos szögben kell levágni. Ezt egy négyzetes rúdon a legegyszerűbb szemléltetni: nemcsak a vizszintes sikban vágod 45fokba, hanem a függőleges vágási síkotbis megdöntöd 45fokba mindhárom diszléc esetén.
Ha a mennyezetre már felraktad a kettőt, akkor most már nem lehet berakni a függőlegeset, hiszen ahhoz a fönt lévőket is másképp kellett vilna vágni.
Ezt egyébként áthatásnak nevezik a geometriában, pl. szakképzett hegesztők jól ismerik ezeket.
Itt a 4.perc után mutatja a dupla 45fokos vágást
#6 Mind a három díszlécet dupla 45fokba kell levágni. A vízszinteseket úgy hogy egymás tükörképei legyenek, a függőleges pedig valóban egy V alakra fog hasonlítani, de az elv itt is a dupla 45fokos vágás ha hozzáképzeljük a díszléc köré írható négyzetes hasábot.
A találkozás tökéletessége a vágás pontosságától függ. Nem egyszerű, mert ehhez házilag kell gérvágó ládát csinálni, vágási pontatlanság pedig a hagyományos kétléces illesztésnél is előáll. Az illeszkedési pontatlanságokat azonban gipsz-szel el lehet fedni, és gondos csiszolással kultúrált kinézetűvé tehető a díszlécek találkozása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!