Vízteres kályhánál a víztér oldalra menő megadott kW mit jelent pontosan?
Adott egy vízteres kályha, aminek a papírja szerint 16 kW a víztér oldalra leadott teljesítménye. Ez idáig oké. Tehát ezt azt jelenti, hogy ezt a 16 kw összteljesítményt használhatom fel a radiátorok fűtésére. Ha jól értem ez oszlik az egy-egy helyiségben lévő radiátorokra.
Akkor ezt így kell számolni, hogy pl mondjuk nekem van négy szobám akkor pl szobánként betehetek egy-egy 4 kw-os radiátort? A példa persze lesarkitott, mert nyilván a helyiség hőigénye mondja meg, hogy mekkora, milyen teljesitményű radiátor szükségeltetik, és tényleg csak az egyszerűség kedvéért hoztam ezt a példát.
Szóval igazából a kérdésem az, hogy ezt így kell számolni? Valóban leadja a kályha víztér oldala, a megadott hőmennyiséget, a radiátoroknak?
"Valóban leadja a kályha víztér oldala"
Minden gyártó által megadott adat bizonyos feltételek teljesülése esetén igaz. Tételezzük fel, hogy igen.
Ezután jön a radiátorok méretezése, lehet kisebb felületű, nagyobb betáplált hőmérsékletű vizzel, vagy nagyobb felületű alacsonyabb hőfokkal.
Mindegyik működhet, de sejthető melyikben van nagyobb tartalék.
És akkor ugye 4 radiátor, nem egyforma csőtávolságra stb.
Jól kell méretezni és működhet..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!