Nyugdíjas vagyok, polgári házban (nem társasházban) nőttem fel. Az 1910-es években épültek ezek a házak az utcánkban. Szinte mind 4 méter körüli belmagasságú, egy sem volt galériázva. Ezek 100 m2-nél nagyobb, 3-4 szoba hallos házak voltak. A fűtésük akkoriban nem volt probléma, a 60-as évek közepéig cserépkályhák voltak, szénnel és fával fűtöttünk. Ez akkoriban teljesen megfizethető volt, soha nem hallottam, hogy a szüleim panaszkodtak volna, hogy nem tudják megfizetni. Nyáron betáraztuk a pincébe, egész télen elég volt. Később gázkonvektorokkal fűtöttünk. Sajnos a mi utcánkat a 70-es években lebontották, paneleket építettek a helyükre. Hetekig bontották, alig bírták szétverni a 70 cm-es falakat. Télen tartotta a meleget, viszont nyáron kellemesen hűvös volt. (Pedig nem voltak szigetelve a falak. )
2023. ápr. 2. 19:36
12/15 anonim válasza:
Akkor még kevesebb, mint fél milliárd ember élt a földön.
Nem volt hiány fából, szénből.
2023. ápr. 2. 21:31
13/15 anonim válasza:
Meg a falazó melósoknak is fillérekkel kiszúrták a szemét. Nem volt gond kis téglával falazni.
2023. ápr. 3. 08:27
14/15 anonim válasza:
Nekem történelem óráról az rémlik, hogy a polgári lakások a jómódot jelentették. Minél több pénze volt valakinek annál nagyobb lett a belmagasság (persze bizonyos határokon belül).
A kúriák adták az építészi irány vonalat.
Manapság pedig a belmagasság többletet egy pár éves Audi A6 és társai pótolják.
2023. ápr. 3. 08:59
15/15 anonim válasza:
Én nem tudom egyes válaszolók hol élnek. Budapest belvárosa tele van 1900 körül épült házakkal, amiknek hatalmas belmagasságú lakásai vannak. Szerintem ezeket kérdezi a kérdező. Ezeket hívják "polgári lakásoknak".
Persze ma már nem ekkorák, minden lakás több kisebb lakásra lett választva. Nekem is van ilyen házban lakásom, az enyém konkrétan a lakás cselédfolyosója volt régen, úgy lett leválasztva külön lakásra, és nem a főlépcsőházból, hanem a hátsó lépcsőházból volt bejárata, ami most be van falazva.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!