Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Kivitelezhető az alábbi terv?

Kivitelezhető az alábbi terv?

Figyelt kérdés
Sorházban vásároltunk kettő különálló lakást, amik egymás mellett vannak közvetlenül és egybe szeretnénk nyitni. Már tudjuk hogy fogjuk ezt kivitelezni, de én nem értek hozzá (párom igen de mivel fiatalok vagyunk jól jönnek a tanácsok) az megoldható ha az egyik válaszfalat kibontjuk és gipszkarton profilt teszünk oda helyette? Mert azt olvastam azt inkább a válaszfalhoz szokták rögzíteni mintsem szabadon állóan. Azért is fontos a kérdés mert a gipszkartonfalra majd zuhanyzót tervezünk felszerelni és mosdókagylót mivel fürdő lesz az egyik oldalon és nem tudom megtartaná-e ez a fal. Illetve mire érdemes odafigyelni ha ez kivitelezhető?

2023. ápr. 1. 21:34
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Ahhoz jó lesz a molly dübel! Szerszám is kell hozzá, azt is vegyetek. Néha Praktikerben lehet kapni szerszámot dübelekkel együtt 5000 Ft környékén. Most akkor nem értem amúgy a dolgot. Ha előtétfalat akar építeni a párod, akkor ahhoz nem kell elbontani a falat, elé lehet építeni. DE! Ha úgy véli, hogy sok meló leverni a vakolatot és újra vakolni, akkor le kell kezelni a gombát! Maszk, beöltözöl nyakig, permetező és abba hypo és lefújod! Kb. volt nincs kategória ezután, pillanatok alatt eltűnik és nem jön vissza ha ezután fűtve van a ház. A közös fal feltételezem azért penészes, mert nagy volt a hőkülönbség a két lakásban! Utána lehet rá ragasztani is a kartont, így kapsz egy egyenes felületet, azonban alig vesz el 2-2 centit mindkét oldalt. Ha a párod ért hozzá, akkor én ezen nem akarok vitázni. Az, hogy egy fal teherviselő, az egyértelműen megállapítható!
2023. ápr. 2. 12:36
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

#8 "Szerintem azért nem teherhordófal választja el a két lakást, mert ez egy sorház. Csövek, vezetékek egyáltalán nincsnek a falban."

Pont a lakások közötti falat érdemes teherhordónak megtervezni, mert az így vastagabb, jobban elválasztja a lakásokat és nem is kell bele cső vagy vezeték. A belső térelválasztó falakat gyakran utólag teszik be amikor már áll az épület és így könnyebben megoldható a belső szerelés.

Tehát az, hogy ez a fal választja el a két lakást éppen azt teszi valószínűbbé, hogy az bizony teherhordó fal.

2023. ápr. 2. 13:56
 13/15 A kérdező kommentje:

A vizesedést mindenképp meg akarjuk szüntetni, utólagos vízszigetelést fogunk csinálni, párom valami kátránypapírt említett ezzel kapcsolatban, de én fejben még le vagyok ragadva a falbontásnál :D

#11 úgy vettem le a szavaiból, hogy egyszerűbbnek és praktikusabbnak gondolja azt a falat megszüntetni inkább és proflit tenni a helyébe, de ezt még megbeszélem vele pontosan miért is így tervezi, mert amit írsz, annak mintha több értelme lenne.

2023. ápr. 2. 14:40
 14/15 A kérdező kommentje:

#12 nem jól fogalmaztam, abban biztos vagyok, hogy válaszfalról van szó, csak azt írtam feltételes módban, hogy talán azért építették nem teherhordófalnak, mert sorház (bár ez lehet hogy hülyeség.. elenzést tényleg nem értek hozzá :D)

Viszont 100%-ban válaszfalról van szó, mert nem ül rajta a tetszőszerkezet vagy a gerenda már nem emlékszem pontosan hogy mondta párom.

2023. ápr. 2. 14:43
 15/15 anonim ***** válasza:
Kérdező, nyugodtan tehetsz ám fel képeket, alaprajzot is, akkor lehet, hogy jobban tudnánk mi is segíteni (nem helyettesítve a szakembert). Az eddig általad leírtak alapján abban sem vagyok biztos, hogy amit te sorháznak nevezel, az tényleg sorház.
2023. ápr. 8. 02:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!