Külföldön dolgozó mérnökök, IT-sek: Ez a terv mennyire kivitelezhető?
Gépészmérnök MSc-m van, és ezzel szeretnék külföldön kimagasló karriert bejárni. Magyarországon 1-2 évet dolgoztam, ez még kevés tapasztalat volt ahhoz, hogy egy nyugati országban a legmenőbb helyekre bekerülhessek, aztán végül Ausztriában rátaláltam egy jó helyre - nem a legkiemelkedőbb karrierlehetőségek terén, de azért elég tisztességes - nyilván a magyar lehetőségeknél sokkal jobb. Itt most jól érzem magam 1 éve, és lehet, hogy ez így is marad, de ha ez megváltozna, akkor szinte biztos, hogy költöznöm kellene. Ha a cég nem tudna hosszútávon előrelépési lehetőségeket adni nekem, és máshol keresnék, akkor Svájcot néztem ki esetleges következő célpontnak, ami biztosan többet nyújt.
Tudtommal oda nagyon nehéz bekerülni, sokakkal kell versenyeznem a helyekért. Nyugati országokba eleve nagy a bevándorlási szándék, de a Svájci lehetőségekre még nagyobb az igény. Ausztriába és Németországba csak a keleti országokból akarnak tömegesen menni, de Svájcba még az osztrákok és a németek is.
És ott nem igazán becsülik meg egy olyan keleti országban, mint Magyarországon szerzett végzettséget és tapasztalatot. Talán a legjobb lövésem az, hogy amit Ausztriában csináltam, azt fel tudom mutatni, azzal felkelthetem az érdeklődést egy-egy svájci helyen. Nyelvek egyébként mennek, angol mellett német is, és van egy alapszintű franciám is.
Ha Ausztriában még 1-2 évet lehúzok, és esetleg úgy döntenék egyszer hogy váltanék, ilyen kilátásokkal milyen esélyeim lennének majd a svájci állások megpályázásánál? Amikor korábban próbáltam, kb nulla esélyem volt.
Vagy nem feltétlenül Svájcba, lehet Ausztria vagy Németország is a következő állomás, ami fontos, hogy én kiemelkedő szeretnék lenni a szakmámban.
De vajon a csúcs állásokat is megszerezhetik külföldiek, vagy azt a helyben felnőtt mérnökök kapják meg, és az olyan külföldieknek mint én csak a maradék állások jutnak?
Ha ez nem jön össze, még az is lehet, hogy akkor inkább indítok egy saját vállalkozást, de mindenképpen nyugati országban.
Milyen kilátásaim vannak?
Szerintem jo terv, en is sokaig hiaba probalkoztam svajci allasokat megszerezni (it) aztan egy ev Ausztria csodat tett, es harom het palyazgatas utan, kaptam allast Zurichben.
A verseny tenyleg brutalkemeny, raadasul az utobbi evekben csak romlott a helyzet, azt mondanam, hogy igazan jo eselyeid csak akkor lesznek ha magas szinten megy a nemet, csak angollal most mar nagyon nehez. Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!