Miért nem használják manapság társasház építéseknél a téglablokkos technológiát ?
A 60-as 70-es években népszerű volt ez a technológia. Az utóbbi 10 évben sok társasház épült, miért nem jutott eszébe egyetlen építési vállalkozónak sem a téglablokkos technológia alkalmazása ?
Itt egy videó mi is az a téglablokk:
A téglagyárak vállalhatnának téglablokk gyártást megrendelésre. Ha a 60-as 70-es években ez a technológia jelentősen gyorsította a téglaházak felhúzását, akkor manapság miért nem alkalmazzák ?
Azért nem alkalmazzák,mert már egyetlen blokk üzem sem található.
Az építkezés technikája is módosult.
Találtam egy cikket a téglablokkos építésről:
Maximum 5 szintes társasházakat építettek téglablokkosan, tehát kisebb társasházakhoz jó. Bár ha az épület vasbetonvázas, tartóoszlopok és födémek vannak betonból(manapság ez eléggé elterjedt), akkor akár lehet magasabb is az a tárasház, ilyenkor csak a födémek közti részt kellene felfalazni téglablokkokból, ez szerintem működhetne. Volt olyan téglablokkos építkezés a cikk szerint ahol a helyszínen készítették a blokkokat(tehát ipari méretű előregyártásról ezesetben szó sem volt), és a cikk állítása szerint még így is gyorsabban haladt az építés mint a hagyományos technikával történő falazás esetén. Akár családi házaknál is szóba jöhetne a téglablokkos építés, bár a daruzás lehet h megdrágítaná az építkezést, inkább kisebb társasházaknál lehet gazdaságos a téglablokkos módszer.
Azért az iparosított házépítési technológiák nem mentek feledésbe, jópár cég épít monolitbeton családi házat:
Szerintem a téglablokknak is lenne létjogosoltsága, nemcsak társasházaknál. A panelházépítés folytatása sem elvetendő ötlet, ha már monolitbetonból készülnek családi házak, akkor panelos családiházépítés sem ördögtől való, bár a panelek szállítása tetemes költséget jelenthet(családi házat így építeni nem feltétlenül éri meg), így elsősorban középületek épülhetnének gazdaságosan ezzel a technikával.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!