Új ház építénél a 25% megújuló energia arány elérhető lenne így?
135nm a ház, melyet gázkazánnal fogunk fűteni (padlófűtés)
emellé klíma szükséges vagy megfelelne az előírásnak az, ha fatüzelésű kazán rendszert építenénk ki ugyanerre a padlófűtésre?
hőszivattyú, napelem felejtős
Ha nem változott semmit az előírás 2022.01 óta, akkor 1 klímával nem tudod teljesíteni 2 vagy 3 kell, energetika majd pontosítja.
Egy fa tüzelésű kandalló is teljesíti a megújuló részarányt, így valószínűleg a vegyes kazán is jó lesz.
Amit viszont nem tudok, mert nekem kéményem sincs, hogy van e előírás a kazán/kandalló hatásfokára.
vegyes tüzelés mindenképp ki lesz építve nálunk, illetve 2 klíma is lesz
viszont ez esetben akkor beszélek a tervezővel és megterveztetem vele a klímát, hogy kijöjjön az energetika
ha viszont elég lenne a vegyes tüzelés (tervünk anno még napelemről szólt), akkor nem kellene plusz klíma
klíma esetén így viszont gondolom az eonnal is szükséges a módosítás h tafirára...
1+
Egy munkatársammal egyszerre építkeztünk, ő a klímás verziót választotta, 90 m2 háznál éppen elég volt 1 klíma, de kellett nekik a H tarifa.
Eredetileg nekem 2 klímám lett volna, de éppen jött a zöld hitel, amit még 3 klímával+ H tarifával sem tudtam teljesíteni, a gázkazánnal, mert 90,28 KWh/m2a lett az energetika 95m2-re. Ha lett volna hely a kéménynek akkor módosítjuk a terveket, de a ház kialakítása miatt mindenhol útba volt, a zuhanyzó helyét pedig nem akartam feláldozni egy beépített kandalló miatt.
Így 2 lehetőség maradt a hőszivattyú és a napelem. A napelem volt az olcsóbb ~ 2 millióval így ezt választottam.
A gépészetem: tárolós gázkazán, 1 fűtő klíma 4KWh, 3,2 KWp napelem =12,41 kWh/m2a
A napelem teljesítményét szó szerint kivonják az energetikai számítás végén. Szóval 5 kwp napelemmel már aktív ház lett volna... (papíron)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!