Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Mennyi tégla kell 7 méter...

Mennyi tégla kell 7 méter hosszú, 3,5 méter széles garázshoz?

Figyelt kérdés
Olyat akarok építeni aminek egyik felébe a kocsi és elválasztva egy kis tároló lenne. Kisméretű tégla ami olcsóbb, inkább azzal számolva. Rendes alap és feltéglázva, benne lesz 2 ablak, nagyjából 1 nm. 2 normál méretű ajtóval számolva. A tetején lapostetővel.
2023. jan. 11. 16:43
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
Arra gondolt, hogy úgy lehet megállapítani, hogy egy alapterülethez mekkora a legkisebb kerület. De te leírtad, hogy minimum 7 méternek kell lennie.
2023. jan. 12. 15:31
 22/24 anonim ***** válasza:

#20 Arról van szó hogy egy adott alapterület (pl. esetedben 24,5négyzetméter) kihozható többféle falméret esetében. Azaz, hosszabb-rövedebb falak.

Azonban meg lehet állapítani olyan falméretet, hogy a kerület minimális legyen, így a téglaszükséglet is a legkevesebb, tehát a legolcsóbb.

A szemléltetés kedvéért vegyünk egy 25négyzetméteres garázst, amiben nincs válaszfal.

Többféle falhossz is lehetséges, nézzünk néhány példát:

5x5méter

3,6x7méter

3x8,3méter

és így tovább. Mindegyiknek 25négyzetméter az alapterülete, de ugye az egyik négyzetes, van ami meg hosszúkás.

Vajon melyik a legolcsóbb, melyikhez kell a legkevesebb tégla?

Ez ugye a kerülettől függ. Számítsuk ki tehát.

1.eset: 5+5+5+5=20méter

2.eset: 3,6+3,6+7+7=21,2méter

3.eset: 3+3+8,3+8,3=22,6méter.

Látjuk hogy az 1.eset a legkedvezőbb. A 3.esethez képest 2,6méterrel kisebb a kerület. Ha a magasság 2,5méter,akkor ez több mint 6négyzetméter tégla megspórolását jelenti, ez majdnem 15 százalék költségcsökkentés, és persze munkamegtakarítás is mert ennyivel kevesebb téglát kell felrakni, tehát időmegtakarítás is.

A te példád picit összetettebb mert van benne válaszfal. Ezért én felírtam a matematikai egyenletet és szélsőértékszámítással (deriválás felhasználásával) kiszámítottam neked hogy hogyan tudnád legolcsóbban, a legkevesebb téglából felrakni.

Az eredmény 6.05 x 4,05 méter. Ha ilyen hosszúra csinálod a falakat, ehhez kevesebb tégla kell mint a 7 x 3,5 méter esetén. Miközben az alapterület ugyanannyi, tehát nem lesz kevesebb helyed. Sőt mi több, bármilyen más falhossz esetén több tégla kell, mert a 6,05 x 4,05 méter az optimális méret.

Érted? Neked akartam jót.

2023. jan. 12. 19:20
 23/24 anonim ***** válasza:

De mondok egy másik gyakorlati példát: Adva van egy ház és ahhoz akarsz hozzátoldani pl. egy 25négyzetméteres műhelyt. Az egyik fal készen van, tehát már csak 3 falat kell felhúzni.

Ha pl. 5x5 métert toldasz hozzá, annak a kerülete 15méter.

De pl. ha 3,54 x 7,07-re csinálod, akkor a kerület 14,1méter. 2,5méter magasság esetén ez kb. 2,5négyzetméter téglaspórolás.

Deriválással lehet kiszámítani hogy ez a legolcsóbb.

2023. jan. 12. 19:37
 24/24 A kérdező kommentje:
Szépen levezetted, grat, de nem pár 100 darab tégla okoz fejtörést. Mindenhogy sokba fog kerülni az anyag és ilyenkor már mindegy hogy variálok, nagy összeg kell hozzá így is úgy is. Nekem az a lényeg hogy erős legyen és nem ázzon a kocsi.
2023. jan. 12. 19:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!