Mennyi tégla kell 7 méter hosszú, 3,5 méter széles garázshoz?
#20 Arról van szó hogy egy adott alapterület (pl. esetedben 24,5négyzetméter) kihozható többféle falméret esetében. Azaz, hosszabb-rövedebb falak.
Azonban meg lehet állapítani olyan falméretet, hogy a kerület minimális legyen, így a téglaszükséglet is a legkevesebb, tehát a legolcsóbb.
A szemléltetés kedvéért vegyünk egy 25négyzetméteres garázst, amiben nincs válaszfal.
Többféle falhossz is lehetséges, nézzünk néhány példát:
5x5méter
3,6x7méter
3x8,3méter
és így tovább. Mindegyiknek 25négyzetméter az alapterülete, de ugye az egyik négyzetes, van ami meg hosszúkás.
Vajon melyik a legolcsóbb, melyikhez kell a legkevesebb tégla?
Ez ugye a kerülettől függ. Számítsuk ki tehát.
1.eset: 5+5+5+5=20méter
2.eset: 3,6+3,6+7+7=21,2méter
3.eset: 3+3+8,3+8,3=22,6méter.
Látjuk hogy az 1.eset a legkedvezőbb. A 3.esethez képest 2,6méterrel kisebb a kerület. Ha a magasság 2,5méter,akkor ez több mint 6négyzetméter tégla megspórolását jelenti, ez majdnem 15 százalék költségcsökkentés, és persze munkamegtakarítás is mert ennyivel kevesebb téglát kell felrakni, tehát időmegtakarítás is.
A te példád picit összetettebb mert van benne válaszfal. Ezért én felírtam a matematikai egyenletet és szélsőértékszámítással (deriválás felhasználásával) kiszámítottam neked hogy hogyan tudnád legolcsóbban, a legkevesebb téglából felrakni.
Az eredmény 6.05 x 4,05 méter. Ha ilyen hosszúra csinálod a falakat, ehhez kevesebb tégla kell mint a 7 x 3,5 méter esetén. Miközben az alapterület ugyanannyi, tehát nem lesz kevesebb helyed. Sőt mi több, bármilyen más falhossz esetén több tégla kell, mert a 6,05 x 4,05 méter az optimális méret.
Érted? Neked akartam jót.
De mondok egy másik gyakorlati példát: Adva van egy ház és ahhoz akarsz hozzátoldani pl. egy 25négyzetméteres műhelyt. Az egyik fal készen van, tehát már csak 3 falat kell felhúzni.
Ha pl. 5x5 métert toldasz hozzá, annak a kerülete 15méter.
De pl. ha 3,54 x 7,07-re csinálod, akkor a kerület 14,1méter. 2,5méter magasság esetén ez kb. 2,5négyzetméter téglaspórolás.
Deriválással lehet kiszámítani hogy ez a legolcsóbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!