Mennyi tégla kell 7 méter hosszú, 3,5 méter széles garázshoz?
Az első kettőnél komoly bajok vannak.
Először felületet számolnak, utána meg térfogatot, mértékegységek össze-vissza.
140 ezer tégla. Tehát 10 millió egy garázsra csak a tégla?
Tényleg be vagy rúgva!
Később kiszámolom normálisan!
Falvastagság nélkül azt sem lehet megmondani.
Meg te csak kerülettel számolsz, annak is a felével. Ott is rosszul csinálod, nem 3,5*7, hanem (3,5+7)*2. Így kijön a kerülete.
Ilyen nehéz a 3. osztályos matematika?
Ki nem tudja te szerencsétlen?
Hogy számoljak ki valamit, ha meg sincsenek a méretek?
Kisméretű téglából lehet 12, 25 meg 38 cm vastag falat rakni.
Akkor hiányos információkkal úgy számolom ki, ahogy én csinálnám.
2,5 méteres magasság, ebből 60 cm legyen a lábazat. Tehát a magasság 1,9 méter lesz.
Mondjuk megnézném azt, hogy 150 cm-es ajtón hogy fér be egy autó. Én 2,5 méteres ajtóval számolok.
7 méteres hossz, szélesség 3,5 méter. Egyik oldalához hozzá kell adni a falvastagságot is ugyebár. Amit én 25 cm-ben határozok meg. Tehát így a kerület (7,5+3,5)*2=22 méter. Ezt beszorozzuk az általam megadott 1,9 méteres magassággal. Ez 41,8 négyzetméternyi fal. Ebből levonjuk a nyílászárókat. 41,8-(1,2*0,8+1,2*0,8+1,9*2,5)=35,13 négyzetméternyi falra van szükséged.
Mivel 25-ös lesz a fal, így a kisméretű tégla 12*6,5-cmes oldalával kell számolni. 1/(0,12*0,08)=104,17 tégla kell négyzetméterenként. Azért 8 cm-el számoltam, mert jön még a fuga is.
35,13*104,17=3659,5 darab tégla kell az általam írt adatok alapján. 4000 darab biztos elég lesz.
Középre is kell neki egy fal. Lényegében az 5-ös válaszban kiszámoltam hogy 62nm, ebből kell levonni az ajtók, ablakok felületét. Ezt visszaosztani a téglafelülettel.
Amit a 6-os válaszban írtam az meg szélsőértékszámítással jön ki.
egyik oldalhossz = gyök(2/3)*gyök(alapterület).
másik oldalhossz = alapterület/egyik oldalhossz.
Ezzel a módszerrel lehet téglát spórolni. Aki tud deriválni, annak olcsóbb lesz a garázs...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!